Vijesti

05.08.2018. 11:33:35 - Libela/Žmh

PAMTIMO 05.08.1995. - 05.08.2018.

Zločini u Oluji su odgovornost svih nas!

(Foto: Facebook Ženske mreže Hrvatske)

Na stradanja i preuzimanje odgovornosti za zločine za vrijeme Oluje upozorile su organizacije Centar za žene žrtve rata – ROSA (Zagreb), Centar za građansku hrabrost (Zagreb), Srpski demokratski forum (Zagreb) i Ženska mreža Hrvatske, uz podršku Žena u crnom (Beograd) i Udruženja za društvena istraživanja i komunikaciju - UDIK (Sarajevo). Također, izražavaju suosjećanje sa svim žrtvama vojno-policijske operacije Oluja.

Prenosimo njihovo priopćenje:

...želimo podsjetiti javnost na ratne zločine počinjene u toj operaciji kao i na državno organizirano poricanje ovih zločina: 

Podsjećamo, da još nisu otkrivene sudbine nestalih i ubijenih te da za provedeno etničko čišćenje i ratne zločine nisu procesuirani počinitelji. 

Tražimo da se procesuiraju ratni zločini koji su se dogodili u vremenu događanja operacije Oluja, a koji su počinjeni u ime hrvatskog naroda, posebno obzirom da se od poricanja i relativizacije ratnih zločina došlo do veličanja istih.

Dosadašnja državnička retorika Republike Hrvatske je licemjerna i ne vodi pomirenju, poticanju dijaloga, razumijevanja i empatije za drugu stranu i druge žrtve, kao niti povratku stanovništva u njihove prijeratne domove. Potrebno je razvijanje sustava koji će spriječiti nasilje i mržnju, te poticati povratak stanovništva, jer u silnoj brizi za demografiju političke elite u Republici Hrvatskoj nikada ne spominju povratak, a upravo su ovi dijelovi Hrvatske demografski najopustošeniji. 

Nakon proteka 23 godine od ratnih operacija upozoravamo da ratna retorika u Republici Hrvatskoj ne jenjava već naprotiv svjedočimo militarizaciji društva i sve većem utrošku javnih sredstava u vojne svrhe. 

Pozivamo Vladu i Sabor Republike Hrvatske da zaustave militarizaciju društva, suoče se s prošlošću, preuzmu odgovornost za ratne zločine u i nakon operacije Oluja kao i za izostanak procesuiranja osoba koje su odgovorne za počinjene ratne zločine! 

Pozivamo vlasti Republike Hrvatske na moralnu i političku odgovornost prema svim građanima i građankama Republike Hrvatske!

Tražimo da se javna sredstva usmjere u mirnodopske svrhe i obeštećenje civilnih žrtava rata!

"Sve za mir, zdravlje i znanje, ništa za naoružanje", poručuju organizacije. 

Tagovi: beograd, oluja, oluja 1995, rat, rosa, sarajevo, zagreb, žene u crnom, ženska, žmh, žrtve rata

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM