Vijesti

27.09.2009. 09:26:30 (ZamirZine)

Pravobraniteljica: HNS prešućuje diskriminaciju

(Foto: Horizon Leaque)

Temeljem medijskih vijesti o mogućem spolnom uznemiravanju nogometašice od strane člana Izvršnog odbora HNS-a ali i temeljem izjave glavnog tajnika HNS-a gospodina Zorislava Srebrića da "ne može ništa dok mjerodavna tijela ne utvrde što se zbilo i ne donesu odluke" pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, iskazujući duboku zabrinutost zbog stava čelnika HNS-a i radi pravilnog informiranja javnosti ukazuje na sljedeće:

Članak 14. Statuta Hrvatskog nogometnog saveza glasi:

1) Savez je neutralan po pitanjima politike i vjere.

2) Diskriminacija bilo koje vrste prema državama, osobama ili skupinama osoba temeljena na njihovoj rasi, nacionalnosti, vjeri, spolu, jeziku, političkom opredjeljenju ili bilo čemu drugome zabranjena je i predstavlja razlog za suspenziju ili isključenje iz Saveza.

Prema odredbi članka 8. Zakona o ravnopravnosti spolova spolno uznemiravanje predstavlja diskriminaciju u smislu toga Zakona.

Kako je Hrvatski nogometni savez dužan postupati u skladu sa svojim Statutom, ne stoji gore navedena izjava gospodina Srebrića, nego upravo suprotno. Moguća diskriminacija po spolu može i mora biti predmet postupanja Hrvatskog nogometnog saveza.

Ovo je još samo jedan u nizu slučajeva neprepoznavanja da se radi i o mogućoj diskriminaciji temeljem spola, a indikativno je da do pisanja ovog priopćenja to nije ni vijest na web stranici HNS-a.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova zatražit će očitovanje HNS-a o ovom slučaju.

Gordana Lukač Koritnik

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova

Tagovi: pravobraniteljica, seksualno uznemiravanje, sport

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM