Vijesti

12.10.2017. 11:52:53 - CMS

Ne vojnom roku

'Građanima i građankama ne trebaju ispričnice, već poštivanje zakona'

Lunde Studio

Lunde Studio (Foto: Pixabay)

Centar za mirovne studije (CMS) i inicijativa Ne vojnom roku – Hrvatska zna bolje u dva su navrata upozorili MORH i MDOMSP da krše Ustav RH i Zakon o civilnoj službi budući da prilikom slanja poziva građanima za sudjelovanje u vojnim vježbama nisu osigurali zakonski predviđene procedure za ulaganje prigovora savjesti na služenje u oružanim snagama.

Njihovo današnje priopćenje prenosimo u cijelosti:

Članak 6. Zakona o civilnoj službi jasno propisuje da zahtjev za civilnu službu zbog prigovora savjesti može podnijeti pričuvnik tijekom obveze služenja u pričuvnom sastavu. Također čl. 24 Zakona o obrani jamči pravo na prigovor savjesti. O navedenom zahtjevu trebalo bi odlučivati Povjerenstvo za civilnu službu pri Ministarstvu za demografiju, obitelj mlade i socijalnu politiku.

Iako je MORH u nekoliko navrata slao pozive za upis u tzv. "ratni raspored", a ovaj tjedan i pozive na vojne vježbe, istovremeno nije osigurao proceduru oko prigovora savjesti, niti je informirao vojne obveznike da imaju pravo na prigovor savjesti na vojnu pričuvu. MORH na upite onih koji su dobili pozive, zbog čega bi morali izostati s posla, ne daje potpune informacije o njihovom ustavnom pravu na prigovor savjesti, već im najavljuje ispričnice za poslodavce. Štoviše, CMS je zaprimio niz dojava građana/ki kako im matični uredi za obranu ne omogućavaju ulaganje prigovora savjesti – dok pojedinci u tim uredima čak i prijete prigovaračima savjesti podizanjem stegovnih mjera protiv njih. Takvo ponašanje je protuzakonito i nedopustivo u demokratskoj Hrvatskoj!

Naslovna fotografija: Lunde Studio

Tagovi: cms, ne vojnom roku, priziv savjesti, vojni rok, vojska

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM