Vijesti

01.12.2016. 13:59:45 - T.B.

Izložba: Mešaj Mala i druge pjesme

Kada žensko iskustvo postane umjetnost

(Foto: Facebook događaja)

U zabočkoj Zelenoj dvorani - Centru za nezavisnu kulturu i mlade otvorena je 29. studenog izložba Ivane Smiljanić pod nazivom "'Mešaj mala' i druge pesme". Ivana Smiljanić je vizualna umjetnica i performerica rođena u Beogradu, a živi u Beogradu i Bukureštu. U svom radu, koristeći različite medije i resurse vlastitog tijela, bavi se re-kreiranjem i re-interpretacijom iskustava, problema i pojava s kojima se susreće kao građanka, umjetnica i žena. Samostalno je izlagala i izvodila performanse diljem regije i šire. Ova izložba donosi tri Ivanina rada koja problematiziraju pitanje partnerskih odnosa, ali i društvenog odnosa prema ženama.

Obzirom da je otvorenje ove izložbe koincidiralo sa tribinom povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama koja je u isto vrijeme održana u Zaboku, a na kojoj se žene otvoreno i bez sustezanja govorile o psihičkom i drugom nasilju koje su preživjele u svojim vezama, najjači dojam ostavila je instalacija "Zapamtićeš ti mene". Instalaciju čine siluete nastale tako da je Ivana tri dana u prostoru galerije ispisivala rečenice koje joj je govorio njezin bivši partner iz također nasilne veze.I dok same rečenice istrgnute iz konteksta djeluju kao nešto što ljudi govore - Nisi me impresionirala, Budi sretna što si sa mnom i Lijepo si ti to smislila, siluete koje se sastoje isključivo od takvih rečenica pokazuju u što se pretvaraju žene u nasilnim vezama - u odraze uvreda i poniženja koje svakodnevno primaju.

Drugi vrlo dojmljiv rad odnosi se na video "Ja sve upropastim" u kojem autorica izgovara prvo lagano, a onda sve jače i sve ljuće rečenicu koju mnoge žene govore same sebi - Ja sve upropastim. "Ovu rečenicu čula sam dovoljno često da uhvatim sebe kako je i sama izgovaram - u sebi, kada izostane glasno, od nekog drugog. Ta navika, usvajanje nekakve fraze kao osobnog prijekora, učinila mi se neprihvatljivom, a sama rečenica neodrživom. Tako sam napravila rad, apsurdnu i potresnu odu površnosti, sa ciljem da svaku inertnu identifikaciju izvrnem ruglu", kazala je Smiljanić. 

miša stojmenović, galerija narodnog muzeja vranje, 45. borina nedelja, 2011.

miša stojmenović, galerija narodnog muzeja vranje, 45. borina nedelja, 2011.

I treći rad, video - performans iz 2011. godine "Igram, igram, igram u Vranju" predstavlja sat vremena Ivaninog plesa na najdraže pjesme žena - nevjesta iz lokalne zajednice u Vranju. Na ovaj simboličan način izrazila je podršku, poštovanje i divljenje tim mladim ženama koje su najčešće potpuno nevidljive i necijenjene u vlastitoj zajednici.

Izložba je otvorena do 9. prosinca.


Ivana Smiljanić vizualna je umjetnica i performerica rođena u Beogradu. Završila je osnovne (2005.) i magistarske studije (2009.) na beogradskom Fakultetu likovnih umetnosti, kao i jednogodišnji program Ženskih studija, Centra za ženske studije u Beogradu (2012/13.). U svom radu, koristeći različite medije i resurse vlastitog tijela, bavi se re-kreiranjem/re-interpretiranjem iskustava/pojava/problema sa kojima se susreće kao žena, umjetnica i građanka. Samostalno je izlagala i izvodila performanse u Beogradu, Novom Sadu, Pančevu, Smederevu, Vranju, Prijepolju, Zagrebu, Osijeku, Puli, Podgorici, Ljubljani, Bratislavi, Brusselsu, Bergenu i New Yorku. Učesnica je mnogih grupnih izložbi u Europi i Americi, uključujući Centar sodobnih umetnosti Celje, Künstlerhaus Bremen, Slovačku nacionalnu galeriju, Hilger BrotKunsthalle u Beču, Musée d'Art Moderne Saint-Etienne, Muzej savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu, Mestnu galeriju u Ljubljani, Galeriju B-312 u Montrealu, Muzej suvremene umjetnosti Istre u Puli, Centar savremene umjetnosti Crne Gore i druge. Kao dobitnica Nagrade "Dimitrije Bašičević Mangelos", boravila je u International Studios & Curatorial Program (ISCP) u New Yorku 2009. godine, a 2011. predstavljala je Srbiju na izboru za Henkel Art Award. Njeni radovi su dio Kolekcije Telenor i Kolekcije oktobarskog salona Kulturnog centra Beograda. Živi u Bukureštu i Beogradu. 

Tagovi: međunarodni dan nasilja nad ženama, ravnopravnost, umjetnost, zabok

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM