Vijesti

19.07.2016. 16:40:28 - Libela

Suspendirano više od 15.000 osoba

Erdogan 'čisti' obrazovni sustav i tajne službe

(Foto: Hina)

U Turskoj nove čistke! Ovog se puta na udaru našlo Ministarstvo obrazovanja. Suspendirano je 15.200 djelatnika/ica zbog navodne povezanosti s neuspjelim državnim udarom. 

Odbor za obrazovanje zatražio je ostavke čak 1577 dekana privatnih i javnih sveučilišta. Uz to, i Nacionalna obavještajna organizacija suspendirala je 100 ljudi, od kojih većina nisu aktivni agenti, zbog sumnje da su povezani s vjerskim pokretom optuženim za udar. 

Podsjetimo, u Turskoj su već smijenjene tisuće ljudi u oružanim snagama, policiji, pravosuđu, ministarstvu financija i premijerovu uredu. No, kakve su to smjene bez još većeg rezanja sloboda medija. Naime,tursko vrhovno vijeće za radio i televiziju (RTUK) oduzelo je licence svim radijskim i televizijskim postajama za koje je utvrđeno da su povezane s "urotnicima".

Turski predsjednik Tayyip Erdogan, za kojeg mnogi diljem zemlje smatraju da je sam iscenirao udar, od njega se nije vratio u glavni grad Ankaru nego boravi u Istanbulu, u koji je poslano pojačanje od 1800 vojnika.

"Velika većina turskih oružanih snaga koja voli svoju domovinu, naciju i zastavu nema apsolutno ništa s pokušajem državnog udara. Izdajice koje su sudjelovale u "toj sramoti, toj podlosti bit će najteže kažnjene", istaknula je vojska u priopćenju objavljenom na njihovoj stranici.

Tagovi: čistka, diktatura, državni udar, erdogan, obrazovni sustav, policija, sloboda govora, tajne službe, turska, vojska

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM