Vijesti

23.07.2009. 13:35:07

OTVORENO PISMO PREMIJERKI VLADE RH JADRANKI KOSOR

Poljuljana je ljudska sigurnost u Republici Hrvatskoj

U cijelosti prenosimo otvoreno pismo Centra za mirovne studije premijerki Vlade RH Jadranki Kosor:

Poštovana premijerko Kosor,

 

            ovim putem apeliramo na Vladu RH da svoje strategije i mjere za suzbijanje financijske krize i proračunskih deficita temelji na konceptu ljudske sigurnosti, imajući na umu prvenstveno osnovne životne potrebe građa RH. Najavljene "antirecesijske mjere" koje će još dodatno opteretiti financijsku (ne)moć velikog dijela građana/ki RH ulijevaju strah među ljude i upravo čine ljude nesigurnima. CMS već duže vrijeme upozorava Vladu da mora žurno redefinirati svoje sigurnosne i javne politike kroz razumijevanje ljudske sigurnosti.

           

U dosadašnjim potezima Vlade ne možemo ne primjetiti kako su najveće štednje činjene u sektoru obrazovanja, a govori se i o štednji u zdravstvu, u politkama plaća i sl. Nismo do danas čuli da se razmatra ozbiljnije rezanje troškova unutar Ministarstva obrane RH (osim prvog rebalansa proračuna kada je rezano oko 10% proračuna MORH-a) ili tzv. kapitalnih projekata koji jesu važni za dugoročni razvoj zemlje, ali ne mogu biti važniji od ljudi.

 

            Zato ovim putem apeliramo da Vlada definira prioritete štednje na način da se najmanje štedi na primarnim potrebama građana/ki RH za život bez straha. Ironično je da niti godinu nakon ulaska RH u NATO, a koje nam je najavljivano kao velika sigurnost, hrvatski građani se osjećaju nesigurniji nego ikada u zadnjih 10 godina.

 

 

Za Centar za mirovne studije

 

 

Gordan Bosanac

Pierottijeva 3, 10000 Zagreb, tel/fax:01 4820094, e-mail:cms@zamir.net, www.cms.hr

Tagovi: cms, jadranka kosor, morh, nato, sigurnost

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM