Vijesti

02.06.2016. 10:26:15 - Libela/A.B.

Braniteljice obrazovanja prosvjeduju pred MZOS-om, podržava ih njihov dekan

(Foto: prosvjednice)

"Naša imena su Dorotea Šušak (studentica prve godine dramaturgije na Akademiji dramskih umjetnosti i prava na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagreba) i Espi Tomičić (dramaturgija na ADU) i smo organizatorice malog prosvjetnog performansa u sklopu kojega je sinić postavljen maleni šator s transparentima ispred Ministarstva obrazovanja, znanosti i športa", rekle su prosvjednice koje se od sinoć nalaze ispred MZOS–a za Libelu.

"Ovdje smo u ime studenata koji su dobitnici Državne stipendije (za studente ugroženog ekonomskog stanja), a kojima isplata kasni više od dva mjeseca te nije određen nikakav rok kada će se dotično isplatiti. Ovdje smo i u ime borbe protiv korupcije u čitavom obrazovnom sustavu RH. Protiv nestručnih osoba s korupcijskom prošlošću koji u okviru saborskog povjerenstva za obrazovanje i sličnih institucija koje žele ugroziti zalog kurikularne reforme i vlastitim malverzacijama uništiti aktivističku budnost progresa", kažu.

"Mi smo braniteljice, a ovo je naš rat - rat za obranu obrazovanja!", govore nam djevojke.

Pred Ministarstvo ih je došao podržati i Borna Baletić, dekan fakulteta koji je uz njih.

"Podržavam ih. To su moji studenti, to mi je dužnost. One traže svoja prava, moram ih podržati, osjećam da je to dijelom i moja odgovornost", rekao nam je dekan.

Borna Baletić, dekan ADU

Borna Baletić, dekan ADU

Espi nam prepričava i dosadašnje reakcije, kaže kako su policajci bili "pristojni", ali i da su im rekli da "ne znaju koliko će dugo tu moći prosvjedovati".

"Imale smo reakcije i od dvije osobe koje su ulazile u Ministarstvo. Jedan nam je rekao da idemo kopati krumpire, a neka gospođa nam je rekla da na tom mjestu gdje je šator često budu sudari pa da se pazimo", govori nam Espi.

Jasne poruke uz podršku dekana

Jasne poruke uz podršku dekana

Nemaju nikakvu namjeru otići dok se njihovi zahtjevi ne ispune. Studentice su pozvale svoje kolegice i kolege te sugrađane/ke da im se pridruže sutra na 'Fešti ispred MZOS-a' u 12 i 16 sati. "Ne prihvaćamo da ista pravila ne vrijede za sve građane. Ovo se tiče svih nas. Budite podrška, budite solidarni, budite promjena, vičite", poručile su. 

Tijek prosvjeda i dalje ćemo pratiti na Libeli.

Tagovi: braniteljice obrazovanja, hrvatska, kurikularna reforma, mzos, obrazovanje, predrag šustar, šator

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM