Vijesti

10.05.2016. 09:43:42 - Libela

Objavljene zidne novine 'Kriminalizacija i detencija izbjeglica' Inicijative Dobrodošli!

Zidne novine

Zidne novine

Priopćenje Inicijative Dobrodošli! prenosimo u cijelosti, a zidne novine i izvještaj 'Kriminalizacija i detencija izbjeglica' možete pronaći OVDJE. 

Kako bi skrenuli pažnju na položaj izbjeglica koje su nakon zatvaranja kampa u Slavonskom Brodu preseljene u detencijski centar u Ježevu, predstavnici Inicijative Dobrodošli! jučer su u Zagrebu objavili zidne novine i izvještaj "Kriminalizacija i detencija izbjeglica". Simbolično, na Dan Europe, koja je u ovoj aktualnoj humanitarnoj krizi pala na testu ljudskih prava i nije pružila zaštitu ljudima koje bježe od ratova, Inicijativa je istaknula kako su izbjeglice sustavno diskriminarne s obzirom na spol i pretpostavljeni bračni status, te su nakon više od mjesec dana, a neki i gotovo dva mjeseca provedenih u zarobljeništvu i izolaciji u Slavonskom Brodu preseljeni u Prihvatni centar za strance u Ježevu koji ima ključna infrastrukturna i funkcijska obilježja zatvora, uz zabrinjavajuću iznimku da se zatvaranje u toj ustanovi provodi bez prethodnog sudskog procesa, uz rudimentaran sudski nadzor i uz naplatu troškova smještaja.

Zidne novine

Zidne novine

Ograničenje slobode kretanja u bilo kojem obliku predstavlja u svojoj naravi visoko individualiziranu mjeru te stoga podložnu strogom testu legalnosti i opravdanosti, a ono je u ovom slučaju primijenjeno kolektivno i automatizmom, odnosno bez razmatranja individualnih slučajeva i alternativnih modela. Nacionalno i europsko zakonodavstvo detenciju opravdava samo u iznimnim slučajevima, kao mjeru koja se primjenjuje jedino ukoliko ne postoje nikakve druge dostatne, ali manje restriktivne mjere. 

Protiveći se detenciji kao aspektu sistemske kriminalizacije osoba u potrazi za međunarodnom zaštitom, od nadležnih institucija i tijela Inicijativa Dobrodošli! očekuje pokretanje mehanizama zaštite svih obespravljenih, zatvaranih, izoliranih i oštećenih izbjeglica. Usredotočeni, međutim, u ovom trenutku na gore opisan kontekst, Inicijativa zahtijeva da se po hitnom postupkuosiguraju jednaki uvjeti svim izbjeglicama koje su bile zatvorene u kampu u Slavonskom Brodu te da se onima od njih koji su trenutno u Ježevu hitno omogući sloboda kretanja i smještanje u kapacitete otvorenog tipa poput Prihvatnog centra za tražitelje azila Porin.

Tagovi: dan europe, detencijski centar, inicijativa dobrodošli, izbjeglice, ježevo, porin, tražitelji azila, zidne novine

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM