Vijesti

18.04.2016. 13:14:57 - Libela/Hina

Strahuje se da je 400 izbjeglica poginulo danas na Sredozemnom moru

Za sada nepotvrđena medijska izvješća, koja su krenula od BBC-ja na arapskom, govore o gotovo 400 poginulih izbjeglica, uglavnom iz Somalije, čiji se pretrpani brod prevrnuo u blizini egipatske obale.

Talijanski predsjednik Sergio Mattarella kazao je u ponedjeljak da je nekoliko stotina migranata izgubilo život u novoj tragediji u Sredozemlju.

Daily Mail, javlja kako je većina izbjeglica iz Somalije, Etiopije i Eritreje, a da su pokušavali doći do Italije. 

Mattarella, govoreći na dodjeli kulturnih nagrada u Rimu, rekao je da se dogodila još jedna tragedija na Mediteranu. "Europa treba razmisliti o još jednoj tragediji u kojoj je, izgleda, nekoliko stotina ljudi izgubilo život", kazao je talijanski predsjednik. Pojedinosti nije iznio.

BBC Arabic poziva se na somalijskog veleposlanika u Egiptu koji je izvijestio o brodolomu i mogućih 400 žrtava.

UPDATE: 

Egipatski, talijanski i grčki dužnosnici nisu mogli potvrditi izvješće britanske mreže BBC u ponedjeljak da je brod s 400 somalskih migranata potonuo u vodama Egipta dok je plovio prema Italiji. 

Dužnosnici u Egiptu nisu mogli odgovoriti na upite talijanskih priobalnih straža koje koordiniraju operacije spašavanja u vodama između Italije i Libije i rekli su da nemaju podataka o brodolomu.

Egipatski dužnosnici potvrdili su da su pronašli šest tijela u nedjelju i spasili 108 migranata iz polupotopljenog gumenog čamca.

Grčke priobalne straže rekle su da ni one nemaju obavijesti o novoj tragediji, a veleposlanik Somalije u Egiptu na kojeg se pozivao BBC kad je prenio vijest o nesreći, nije bio dostupan, javlja Reuters. 

U Ženevi je glasnogovornik UNHCR-a William Spindler rekao da njihovi "uredi u Egiptu, Italiji i Grčkoj pokušavaju istražiti dojave o nesreći no da je zasad ne mogu potvrditi".

U međuvremenu je zabrinutost izrazio somalski predsjednik Hassan Sheikh Mohamud u poriopćenju u kojem kaže kako imaju "izvješća da su mnogi Somalci poginuli u tragediji".

Glasnogovornica Frontexa, agencija za operativnu suradnju na vanjskim granicama Europske unije, rekla je da nemaju potvrdu o nesreći.

Prema somalskim dužnosnicima brod je izgubio vezu s kopnom dan pošto je napustio Egipat. 

Prije točno prije godinu dana 800 migranata utopilo se 110 km od libijske obale što je bila najveća katastrofa u Sredozemnom moru nakon Drugog svjetskog rata.

Tagovi: egipat, etiopija, europska unija, italija, izbjeglice, izbjeglička kriza, somalija, sredozemno more

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM