Vijesti

03.01.2015. 18:47:48 - T.S.

Spore promjene

Rodna ravnopravnost može biti postignuta za 81 godinu

World Economic Forum izdao je deveti Global Gender Gap Report kojim mjeri rodnu ravnopravnost prema četiri čimbenika: ekonomiji, politici, zdravlju i obrazovanju. Izvještaj rangira zemlje prema postignutom stupnju rodne ravnopravnosti, a rezultati pokazuju za koliki je postotak neravnopravnost između žena i muškaraca smanjena. Global Gender Gap Report rangira zemlje prema razlikama u mogućnosti pristupanja resursima za žene i muškarce sukladno situaciji svake zemlje zasebno, pa na rezultate izvještaja ne utječu razvijenost ili ekonomska snaga pojedine zemlje.

Od prvog izvještaja 2006. godine, rodni jaz smanjio se za 4 posto, s 56 posto 2006. godine do sadašnjih 60 posto. Ovim tempom rodna ravnopravnost može biti postignuta za tek 81 godinu, i to pod uvjetom da se napredak nastavi trenutnim tempom. Međutim, izvještaj pokazuje da se napredak prema ravnopravnosti ne postiže u svim zemljama.

Šest od 11 zemalja koje su otpočetka uključene u izvještaj imaju gore mogućnosti za žene danas u usporedbi sa stanjem prije devet godina, a među njima je i Hrvatska. Hrvatska se nalazi na 55. mjestu od ukupno 142 zemlje, s rezultatom od 0.707 (pri čemu je 0.00 nejednakost, a 1.00 puna jednakost).

Najmanji jaz na razini svih država je u području zdravlja, pri čemu je 35 zemalja u potpunosti zatvorilo jaz, nakon čega slijedi ravnopravnost na području obrazovanja, gdje se broji 25 zemalja. Druga dva područja – ekonomija i politička participacija – znatno zaostaju. Od 142 zemlje, nijedna nije zatvorila jaz u ovim područjima. U području ekonomije, jaz je smanjen do 80 posto u 14 zemalja, dok je u području politike smanjen na 21 posto, što znači da žene prosječno imaju 5 puta manju šansu za političku emancipaciju u usporedi s muškarcima.

Klaus Schwab, osnivač i direktor World Economic Foruma, navodi kako je postizanje rodne ravnopravnosti nužno iz ekonomskih razloga. "Samo one zemlje koje imaju potpun pristup svim svojim talentima mogu ostati kompetitivne i napredovati. No, još važnije, rodna ravnopravnost pitanje je pravde. Kao čovječanstvo, imamo obvezu osigurati uravnotežen set vrijednosti."

Saaida Zahidi, čelnica programa za rodnu jednakost u World Economic Forumu i glavna autorica izvještaja, ističe kako je "velik dio napretka posljednjih 10 godina u području rodne ravnopravnost postignut zahvaljujući većem broju žena u politici". Dodaje da je sada 26 posto više članica parlamenta i 50 posto više ministrica nego prije devet godina. "Ipak, jasno je da ostaje još puno posla za napraviti i da promjena mora biti ubrzana u nekim područjima."

Tagovi: ekonomija, gender gap, global gender gap report, jednakost, politika, razlike u plaćama, rodna ravnopravnost, rodni jaz, zdravlje, žene

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (21)

Stari komentari

Bocko:
Još jedan evidentan primjer feminističkih manipulacija. Ujedno i pokazatelj da su sve međunarodne institucije poput UN-a i drugih porpuno pod utjecajem feminističkog lobija .

Zapamtite jedno:

Kad god vam netko počne podvaljivati neku statistiku kako su u zapadnoj civilizaciji danas žene diskriminirane , odmah znate da vam prodaje gluposti.
Samo trebate proučiti koja je metoda manipulacije uporabljena.


Manipulirana Gender-gap istraživanja

Jedan od dokaza u kojoj mjeri su sve međunarodne institucije korumprrane feminizmom su i tzv. Gender gap indeksi.
Gender gap indeks trebao bi pokazati u kojoj mjeri nije dostignuta puna ravnopravnost muškaraca i žena u nekoj zemlji.

U stvarnosti, sva ta istraživanja su namještena feministička istraživanja koja manipuliraju statistikom da bi se pokazala obespravljenost žena.
Tri su osnovne metode manipulacije:

1. Osnovna i odmah uočljiva metoda manipulacije je da se ona mjeri od 0 (nula) do 1 (jedan). Tako je 0 potpuna obespravljenost žena, a 1 je potpuna ravnopravnost. Hrvatska je 0,707 po tim nekim namještenim statistikama. Problem je u tome što ta statistika ne uzima uopće u obzir da muškarci mogu biti obespravljeni , imati manja prava ili biti podzastupljeni u nekom sektoru. Tako npr. ako u visokom školstvu imamo 40% studentica i 60% studenata, onda je taj Gender-gap indeks 0,66 . Ali ako imamo obrnut slučaj (kao što je danas posvuda u zapadnom svijetu ) – 60% studentica i 40% studenata – onda je taj indeks 1 ! Dakle, taj „1“ označava „ravnopravnost“ iako su muškarci u manjini. Dakle , uopće ne postoji indeks za podzastupljenost ili manja prava muškaraca!
To sada već ide tako daleko da se sustavno prikriva obespravljenost muškaraca u visokom školstvu pa se postave indeksi za pojedine fakultete. Tako onda imamo indekse za društvene fakultete na kojima studentice čine i do 70 % = 1 („ravnopravnost“), ali za strojarstvo, FER i druge tehničke fakultete imamo od 0.3 do 0,8. pa onda opet imamo indeks manji od 1 = „žene diskriminirane“.
Ako od dvadeset parametara u 19 parametara muškarci budu obespravljeni za 20% , a u samo jednom 'povlašteni' za 20 %, imamo rezultat da nije postignuta potpuna ravnopravnost jer je indeks 0,99. Ali stvarno stanje je da su u tom slučaju muškarci obespravljeni sa indeksom – 0,81 !!!

2. Drugi način manipulacije je da se ciljano odabiru parametri u kojima postoji prividna diskriminiranost žena, a izbjegavaju oni pokazatelji koji bi pokazali stvarnu obespravljenost i diskriminaciju muškaraca koja postoji u društvu.
Primjerice odabiru se zastupljenost žena u parlamentu, pismenost ili udio u zaposlenom stanovništvu.
Ti parametri ne govore baš ništa o stvarnim pravima žena i muškaraca. Muški članovi parlamenta i političari općenito su Bijeli vitezovi – svi parlamenti u kojima su velika većina muškarci izglasavaju sve te zakone koji diskriminiraju muškarce i daju povlastice ženama samo na bazi spola. Stoga sam broj žena u parlamentu nije nikakav pokazatelj diskriminacije.
Nepismenost je kod nas prisutna samo među populacijom prabaka i pradjedova. Kako žene žive znatno duže, ispada da ima puno više nepismenih žena, pa je to diskriminacija, a ne zapravo povlastica (jer žive duže).
Postotak zaposlenosti po spolu također nije nikakav pokazatelj. Važniji pokazatelj je tzv. spending gap – pokazatelj koji spol više odlučuje o trošenju novca koji obitelj zaradi. Žene imaju neuporedivo veći utjecaj na trošenje zarađenog – i do 80 %.

Stvarni parametri ravnopravnosti trebali bi biti oni koji izravno utiču na kvalitetu života i prava pojedinog spola. Primjerice postotak pojedinog spola u pravosuđu, u obrazovanju, postotak majki i očeva koji dobiju skrbništvo ( pod uvjetom da isto i traže !) ...Ili omjer godina rada i godina oživanja mirovine – žene dobiju tri puta više nego muškarci u odnosu na uloženo u mirovinski sustav!


3. Treći način je da se u statistike uvrštavaju podatci koji su već izmanipulirani u drugim feminističkim statistikama za pojedinu državu. Najbolji primjeri su statistike obiteljskog nasilja, silovanja i pay-gap.
O pay-gapu je sve već rečeno – to je idiotski statistički mit . Usporedba kruški i jabuka. Muškarci i žene su za isti posao uglavnom isto plaćeni.
Izmanipulirana statistika silovanja pokazuje da u Švedskoj ima 50 do 70 puta više silovanja nego u Kanadi, Slovačkoj, Mađarskoj, Grčkoj, Srbiji ili Japanu. Samo idiot vjeruje da je to istina.
O manipulacijama sa statistikom obiteljskog nasilja bespotrebno je i trošiti riječi. Sve međunarodne institucije potpuno su usvojile feminističke statistike.


04.01.2015. 20:05
još jedno muško:
Zanimljiva je i situacija kod Health i survival. U obzir se uzimaju dva parametra-broj rođene djece po spolu i životna dob. Kao prvo činjenica da se pritodno rađa više muškaraca uzima se kao neka diskriminacija ili šta? Postoje zemlje u kojim postoji problem neželjene ženske djece, ali Hrvatska nije u toj kategoriji.
Situacija je inače identična kao i kod obrazovanja. Žene žive cca 7 godina duže pa je to index 1. Ali se rađa više muškaraca pa je to ispod 1. I kada se sve zbroji jedini način da dođemo do "ravnopravnosti" jest da... Baš me zanima kako bi feministice riješile ovaj "problem" u Hrvatskoj. Uglavnom imamo nešto što jako vuče na Zenonov paradoks gdje Ahilej nikada neće stići kornjaču. .
Kada uhvatim malo više vremena proučit ću ovaj opsežan dokument, ali mislim da bi svakom dobronamjernom trebalo već sada biti jasno da studija koja ne dopušta opciju da i muškarac negdje bude zakinut nema nikakvu vjerodostojnost.
04.01.2015. 20:43
još jedno muško:
Moja kolegica vjeruje kako je World Economic Forum dio UN-a koji se zalaže za jednaku poziciju glede socijalnih uvjeta i ravnopravnosti u svim segmentima koji su navedeni u studiji.
Možda zato treba reći riječ-dvije o ovoj organizaciji. Osnovana je 1971. u Švicarskoj kao neprofitna organizacija i njen cilj je prije svega poboljšanje svjetske ekonomije (ugrubo rečeno). U principu to znači da ovaj forum okuplja svjetsku korporativnu elitu, političku elitu, vodeće medijske magnate i sl. Članstvo je probrano i stječe se količinom novca u džepu ili utjecajem na globalna ekonomska, financijska ili politička kretanja neovisno o tome što neki članovi pripadaju kriminalnom miljeu i imaju ozbiljne optužnbe zbog kršenja ljudskih prava. Dakle nije to nekakva organizacija koja okuplja predstavnike iz svih zemalja i radi na podizanju standarda tih država već elitistička organizacija koja pronalazi način kako povećati svoju dobit sa oslanjajući se na globalizaciju i što jeftiniju radnu snagu.
Ako se netko sjeća gotovo svake godine u Davosu, gdje održavaju svoje skupove, na ulice izađe gomila aktivista protestirajući protiv načina na koji članovi WEF-a provode svoje ideje. Nevjerojatno snažno osiguranje protestante drži daleko od sudionika.
Ovdje ne treba zaboraviti da su 2013. u Davosu protestirale i članice feminističke udruge Femen i to zbog licemjerja ove organizacije kada je u pitanju odnos prema ženama.
Taj forum okuplja ljude koji imaju moć gotovo instantno utjecati na statistike navedene u studiji. Međutim oni to desetljećima ne čine. Sve feministice bi se u ovom trenutku trebale upitati kako je moguće da izdaju ovakve studije i ne djeluju. Možda bi došle do odgovora koji je nekolicina nas već ponudila u raspravama o pay gap-u. Ono što će ova ekipa nesumnjivo napraviti jest izjednačavanje plaća na taj način da će se muškarcima sve više smanjivati plaće, a ženama će one ostati iste. To će se vrlo lako postići smanjivanjem količine i plaćenosti prekovremenog rada, terenskog rada, neki dobro plaćeni visokorizični (uglavnom muški) poslovi dovest će se u nekakve "razumne" okvire (sjetite se samo plaća informatičara prije 10-15 godina). To je još lakše postići navodeći kao razlog veće količine ulaska visokokvalificirane, mlade, ženske radne snage na tržište što je posljedica velikog broja žena koje izlaze sa fakulteta.
Imat ćemo jednakost na nivou na kojem se trenutno nalaze prosječne ženske plaće i extra profit za "brižnu" i "rodno osjetljivu" WEF ekipu. Jedino što će se ovaju put žene morati daleko više potruditi za ono što dobivaju i sada, a muškarci će morati raditi u najmanju ruku jednako da bi dobili manje nego što sada dobivaju. Ako ste od ekipe koja nema ništa protiv da im izgori kuća ako će izgorjeti i susjedova onda je podrška ovakvim organizacijama pravi put.
05.01.2015. 12:07
Katarina:
Nije sve u placi i visokim polozajima,cilj je da se postigne postovanje i da se na zenu gleda kao bice koje ima pravo da bude ravnopravni clan zajednice a ne figura koja nema nikakvu ulogu,jos uvijek u mnogim zemljama zene su bacene sa strane bez prava da mogu ostvariti osnovna ljudska prava,afrika,juzna amerika,azija tako da postoji jos mnogo toga za napraviti ne samo za zene vec i za muskarce ...ja tvrdim da u skolama treba uvesti kulturu i bonton i sto vise djecu uciti da budu ljudskija i humanija i srca otvorena za druge ljude,mi kao civilizacija jako smo zakazali u svemu to je zalosno jer inteligenciju imamo a koristimo je u krive svrhe.
05.01.2015. 15:14
:
Samo ću jedno reći: Dečki, svaka čast!

Katarina, umjesto patetičnih emocionalnih apela, pročitaj još jednom što su Bocko i JJM napisali.
05.01.2015. 18:32
Bocko:
@Katarina
Kako će feminističke manipulacije koje sustavno prikrivaju obespravljenost muškaraca u zemljama Zapada pomoći tamo nekim ženama u trećem svijetu koje jesu obespravljene?
Danas, kada bi napravili realan indeks obespravljenosti spolova za RH , on ne bi bio 0, 7 : 1 u korist muškaraca, nego vjerojatno 0,8:1 u korist ŽENA !
Muškarci su obespravljeni, a ne žene.

A to da su u svim zemljama trećeg svijeta žene obespravljene uopće nije istina. Da je tako, onda ne bi postojali MRA (aktivisti i pokreti za prava muškaraca u zemljama kao što je npr. IRAN ili KENIJA.

A znaš li koja je zemlja sa najjačim pokretom za prava muškaraca? koja je zemlja sa najgorom šovinističkom institucionaliziranom mizandrijom?

Ne, to nije feministička utopija Švedska.
To nije ni Francuska u kojoj otac ne smije tražiti DNA test (DNA tamo znači Do Not Ask)
To nije niti USA gdje samohrane mame biraju bankomat-očeve za plaćanje alimentacije preko Fejsa - makar bili i gejevi.
To nije niti Španjolska koja je uvela teror zvan GENDER STALJINIZAM (koji Španjolci zovu i feminacizam)

Ne.

Zemlja sa najjačim MRA pokretom i sa najviše šovinizma prema muškarcima je bez premca - INDIJA !
05.01.2015. 19:57
lidija:
Ispričat ću vam priču samohrane majke.
Bili u braku i iz tog braka proizlazi dijete, željeno od oba roditelja.Otišao je od nas kad je dijete imalo godinu dana.Rastava dogovorena mirno, za skrbništvo se složio, alimentacija 1.300 kn.U proteklih 10 godina plato je možda 5 puta alimentaciju, djetetu nikada nije kupio ništa, nazove svake dvije, tri godine u prosjeku.Nikada djetetu nisam rekla ni riječi loše, kako bi
dijete raslo u koliko-toliko normalnim okolnostima, nisam podizala tužbe niti se naganjala s njime.Meni je jedino bitno da dijete živi bez trauma, iako to nije lako, jer djeca u školi znaju biti okrutna, a znaju i odrasli.
Uglavnom, što sam ovom pričom htjela reći, možda gledam osobno ali bojim se pomisliti što bi bilo da su dijete dodijelili njemu s ovim stupnjem odgovornosti, nemam ništa protiv da se djeca dodijele odgovornim muškarcima ali nekako mi se čini da su muškarci više okrenuti sebi i svojoj slobodi a žene te koje se podrede djeci .
05.01.2015. 20:58
Bocko:
@ lidija
Ne spada u ovu temu, ali kad si već tu napisala, odgovorit ću ti.

Nekad prije sam vjerovao u takve feminističke naracije samohranih majki - otac je napustio dijete i nije ga više briga. Da odmah pojasnim - ne mislim ovdje na 'slučajnu' djecu koja su rođena iz jednokratnog seksa ili slučajnih vezica.

Sada više ne vjerujem u takve priče dok ne čujem i drugu stranu.
Žao mi je, ali jednostavno NE VJERUJEM.

Ako su muškarac i žena imali brak ili trajnu vezu u kojoj je rođeno željeno dijete, taj muž i otac nije samo tako otišao. Bio je nesretan u toj vezi iz nekog razloga. Možda je krivnja na njemu , možda na ženi, a najvjerojatnije ima krivnje na obje strane. Kakav god da je taj muškarac, žena ga je takvog odabrala i prihvatila je imati s njim djecu. Stoga je uvijek dio krivnje i na ženi - ako ne za to što je taj muškarac svinja, onda zato jer je svinju odabrala za muža i oca svoje djece.

Ali čak i kad otac ode, to uopće ne znači da ne mari za svoju djecu. Neki su svinje pa stvarno ne mare, ali većina nije takva.
Problem je u tome što takvi muškarci žele biti OČEVI, a ne BANKOMATI i PUDLICE FEMINISTIČKOG SUSTAVA.

U manjem broju slučajeva majke nisu maliciozne i ne osvećuju se preko djece. U većini slučajeva ipak ima stalnih trzavica i predbacivanja, i otac trpi stalna ponižavanja.
Prvo što otac prolazi je sustavno i organizirano ponižavanje u postupku razvoda. Što više nastoji biti dobar otac i zadržati ponos kao muškarac i otac, to više ga se gazi. Jako malo ima očeva koji sve to izdrže i emocionalno a i financijski.
Prvo što u postupku razvoda otac izgubi je kontakt sa djecom. Djelatnice CZSS i odvjetnice uvijek savjetuju majkama da uzmu djecu i odu, ili da muža izbace iz stana. I da mužu/ocu uskraćuju kontakt sa djecom da bi osigurale skrbništvo na način da se djeca otuđe od oca. Ocu se određuju 'susreti' sa djecom. Ti susreti u pravilu ovise o hirovima majke. Tako očevi često poljube vrata kad dođu u dogovoreno vrijeme , ili moraju trpiti otvoreno vrijeđanje i ponižavanje od strane majke i njene obitelji svaki puta kada dođu po djecu.
Paradoksalno, za vrijeme procesa razvoda i odlučivanja oo skrbništvu, po zakonu oba roditelja imaju jednaka prava biti sa djecom.
Ali ako bi se otac kojim slučajem odlučio odvesti djecu sebi, tada se odmah zove policija , djeca se 'vraćaju' majci a otac vodi u pritvor ili bar na 'obavjesni razgovor'. Odmah ga se etiketira kao nasilnika, iako zaapravo nije učinio baš ništa protivno zakonu.
Takve procedure nisu slučajne, njih promovira radikalni feminizam kroz institucije - Pravobraniteljice, CZSS i policiju.
U cijelom tom procesu, utac gubi bilo kakvo pravo da odlučuje o bilo čemu i vezi svoje djece. Feministice iz sustava mu strogo propisuju kako se mora ponašati. On ne smije predložiti na koju će slobodnu aktivnost ići njegovo dijete, kako će se oblačiti, kuda i kada će ići na izlete. Smije samo biti dobra pudlica na uzici feministički propisanog genderističkog odgoja djece. Onoga istoga odgoja koji se nasilno uvodi u škole.
Da i ne govorimo kako nije rijetkost da majke sustavno pred djecom ocrnjuju i ogovaraju njihove očeve , i prikazuju ih u najgorem svjetlu.

Onda se to kasnije nastavlja kroz ponekad nerazumno velike alimentacije u odnosu na primanja oca, ali i velike troškove susreta i druženja koji su često i veći od same alimentacije, a snosi ih isključivo otac.

I sada neka si svatko zamisli slijedeću situaciju: imaš rođaka ili prijatelja kojem svaki mjesec daješ po 1000 kuna, odlaziš redovito do njega i vodiš ga u kino, na izlete i sebi kući da prespava i na to potrošiš još 1000-2000 mjesečno.daješ mu poklone i kupuješ odjeću. Ali taj tvoj rođak je gotovo uvijek osoran i neprijateljski nastrojen, a njegova majka te stalno vrijeđa i ponižava kada dođeš.

Koliko dugo bi bio normalan čovjek bio sretan sa takvim ponašanjem i htio to raditi?

06.01.2015. 09:18
lidija:
G.Bocko, nije da nisam osjećala svu tugu i bijes koje proizlaze iz mučne situacije kao što je razvod, krivila sam možda više sebe nego njega, a na kraju sam se osjećala bespomoćnom.Trebalo mi je vremena da sve to prihvatim i krenem dalje.Najbolje od svega mi se dogodilo onda kada sam prestala kriviti i sebe i njega jer su to osjećaji koji jednostavno ubijaju iznutra.Mišljenja sam da djetetu trebaju i majka i otac.Čak i kad moje djete
zaključi samo da je otac nezainteresiran, opravdavam ga kojekakvim izgovorima, ne zbog oca samog koliko zbog djeteta, jer ne želim da stvara osjećaje koje će na kraju njega izgristi.Moje dijete iako je već velik nije ni svijesno da otac nešto za njega treba plaćati, ali sam sigurna da bi se toga odrekao a i ja bih se složila s njim, samo da je prisutniji, ako ništa drugo bar da nazove.Znam dosta rastavljenih majki koje su u tom svom očaju razvile gnjev da su izgubile osjećaj za realnost i koje traže podršku od okoline za taj svoj gnjev, često sam im znala reći da to nije dobro ni za njih ni za dijete i da potraže pomoć psihologa čiju pomoć sam i ja potražila.Nije za zamjeriti kad osjećaš da ti se život ruši iz temelja.Treba to sve izdržati i pronaći novi smisao, a činjenica je da je vrlo teško izliječiti sebe.Problem je u tome što te obuzme ogroman strah, kako sam dalje, što će biti, jer si u svemu tome računao na još jednu osobu.Nisi računao na to da ćeš kroz roditeljstvi ići sam, a to je nešto od čega ne možeš pobjeći, a odgovornost je dvostruko veća.
06.01.2015. 11:48
Anonimna:
@Bocko - radikalni feminizam bi trebao biti oksimoron, kažem trebao jer nažalost i on je dio naše stvarnosti. Kao u svemu, i u feminizmu postoji dio ljudi koji se odmaknuo od originalne ideje feminizma (ravnopravnost SVIH) i krenuo prema rubovima Gaussove krivulje, sami odaberite na koju stranu, meni je nevažno. Ekstremi postoje u svakom aspektu života i društva, pa tako i u feminizmu.
Ono što me smeta u Vašem pisanju je natruha radikalizma kojeg sami osuđujete. Slažem se da očevima nimalo nije lako kad je u pitanju dodjeljivanje skrbništva nad djecom, dapače: u tom su slučaju u našem sustavu žene povlaštene. Kao što neki dijelovi tradicije štete ženama, tako štete i muškarcima. Situacija s dodjeljivanjem skrbništva je savršen primjer dvosjeklog mača, odnosno tradicionalnog viđenja žene kao majke i najbolje odgajateljice svoje djece (što znamo da nije istina, jer ni svaka žena nije dobra majka, niti je svaki muškarac loš otac).
Da se vratim na tu natruhu radikalizma: u Vašem pisanju se osjeti barem ogorčenje prema sustavu za kojeg mislite da je upravljan od strane radikalnih feministica. Isto se može reći za radikalni patrijarhat. Ni nad kojim dijelom sustava ne upravlja samo jedna vrsta/grupa ljudi. Ni nad kojim dijelom sustava ne upravlja samo sadašnjost. Sustav je puno kompleksniji i ne može g se promatrati samo kroz jednu stranu prizme.
Originalna ideja feminizma je ravnopravnost svih. Nimalo se ne slažem s onima koji kažu da žene nisu obespravljene, ali se nimalo ne slažem ni s onima koji kažu da muškarci nisu obespravljeni.

Crno-bijela situacija ni u kojem aspektu društva ne postoji niti može postojati. Kontekst je vrlo važna stvar i zato se svakom pojedinom slučaju treba zasebno pristupati.

Jednostrano istraživanje se ne bi trebalo uzimati kao relevantno, s obzirom da ne pokriva cjelokupnu situaciju. Zato mi je drago da se povela rasprava na tu temu. Sve dok se u borbu za ravnopravnost svih ne uključe svi ti koje ta borba pokriva, ravnopravnosti ne može biti.

Na kraju molim sve one koji govore protiv feminizma (ne prozivam nikoga konkretno) da ne osuđuju sve koji se deklariraju feministima/feministkinjama na temelju ekstremnog dijela "pripadnika" tog pokreta. Na istom principu ne možemo tvrditi da su svi muslimani teroristi, a ako vas ta usporedba smeta, slobodno odaberite bilo koji ekstrem koji vam odgovara.
06.01.2015. 12:59
još jedno muško:
Kada sam već pri tastaturi da odogovrim anonimnoj iako post nije direktno upućen meni, ali sam na neki način ipak prozvan.
Prvo ću definirati što znači radikalno iz moje perspektive. Svaki izjava ili čin baziran na neistinitim tvrdnjam ili tvrdnjama koje prešućuju dio istine ja smatram radikalizmom. U svjetlu toga za mene su izjave "svaka treća", "svaka peta", "manje plaćene za isti posao" radikalne izjave. Čak i da je to točno za mene nema vrijednst sve dok istraživanjim u jednakoj mjeri ne bude obuhvaćena i druga, muška strana. Pa i gore navedeno izvješće WEF-a potpuno zanemaruje situacije u kojima je muškarac u lošijoj poziciji. Uostalom imali smo već prilike čuti da je ravnopravnost "gotovo postignuta" u visokom obrazovanju (broj studentica), prosvjeti, predškolskom odgoju, medicini, sudstvu, socijalnom radu... Tu je zastupljenost žena 65-99%. I to se uzima kao ravnopravnost!!?? Naravno, ona nije potpuna zbog zastupljenosti u managementu, ali radi se na tome.
Sve te izjave nisu bezazlene jer su one baza za donošenje različitih konvencija i odluka koje su baza za nove zakone i postupanja institucija koje će dalje otežati situaciju muškarcima.
Za mene je radikalizam i kada Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova podnosi godišnje izvješće Saboru, a na na njenim stranicama ne postoji niti jedan članak koji govori o problemu današnjih muškaraca.
I da završim, jer bi o ovome mogao dugo i naširoko, za mene je radikalna feministica svaka koja se nije ogradila (ili barem kritički pristupila) od gore navedenog ili samo mudro šuti čekajući rasplet i da one radikalne obave "prljavi posao".
Na žalost radikalni feminizam je najbučniji, medijima najatraktivniji, a interesnim skupinama najsiplativiji oblik borbe protiv različitih njima suprostavljenih skupina. To što se feminizam danas percipira isključivo preko radikalnih skupina nije moj problem već vaš. Moja simpatija obično je svedena na nulu kada se i na ovim stranicam apojave takve koje tvrde da 99% muškaraca mrze žene ili one koje na pokušaj dialoga viču "informiraj se, nemaš pojma o feminizmu". Dok me netko ne informira i otkloni moje sumnje današnji feminizam ću doživljavati isključivo kao radikalni pokret.
06.01.2015. 13:32
Netko:
JJM@
Istina je da je puno manje od 99% muškaraca koji mrze žene, u smislu baš ekstremne mržnje - udaranja, silovanja, šamaranja, ubijanja, masakriranja...To je istina. I sad, jedno veliko ALI, je jakooo velik broj seksista.
Znači:
-vrati se u kuhinju
-napravi mi sendvić
-dobra si za donošenje piva
-droljo/kurvo (ja sam muško ja mogu, ti ne možeš)
-ti ćeš vozit, ni parkirat ne znaš
-ili što bi bocko rekao "intelektualno hendikepirane", vi ste pametni i sposobni, mi smo glupe i nesposobne
Čitam jedan članak o Kolindi i gledam komentare, pa piše: Ona će žensko lupat šakom od stol, bolje nek lupa šnicle.

E vidiš, još jedno muško, niste vi 99% u ekstremnoj mržnji, ali jeste 99% u njezinoj light verziji. I laži koliko god hoćeš, to je istina. I čim se kaže šta VI nama RADITE, to je odmah radikalno. Pa pitam ja tebe, ko je tu radikalan, vaše ponašanje ili kada vas za njega prozovemo?
06.01.2015. 14:15
Bocko:
@anonimno

Kao prvo, problem je u tome što ti vidiš feminizam kao pokret koji se izvorno zalaže za ravnopravnost, ali to jednostavno nije istna.

Feminizam je oduvijek bio samo i jedino ideološki lobistički pokret koji se borio i bori se za povlastice žena na račun muškaraca. Nikad i nigdje se taj pokret nije borio za istinska prava muškaraca.
Dokaži da nisam u pravu i navedi mi primjere gdje se feminizam ikada u povijesti zalagao za neko istinsko i izvorno pravo muškaraca ?
NIKAD I NIGDJE !
Postoje neki marginalni slučajevi da su se feministice kao fol borile za prava muškaraca, ali samo zato da bi od tih muškaraca imale korist. Takvi slučajevi nisu ni blizu borbi za prava muškaraca.

Drugo.
Danas je 99 % feminizma u ideološkom smislu radikalni feminizam.

Svaka feministica koja producira mit o povijesnom Patrijarhatu kao prikazu povijesti u kojem su muškarci tlačili žene je radikalna feministica.
Svaka feministica koja se odlučno ne protivi tvrdnjama svaka treća žena silovana, svaka treća trpi nasilje i slične nebuloze za koje svi znamo da su laž je radikalna feministica.
itd.
Jednostavno, ne možeš podupirati takvo produciranje mržnje prema jednom spolu i tvrditi da to nije radikalno.

Druga je stvar u metodama.
Ja kad govorim o radikalnom feminizmu, mislim prije svega na provedbu tih ideja u praksi. Većina feministica šuti i uživa u povlasticama koje je izborio feministički lobi. Dobar dio feministica danas radi kroz institucije. Samo manjina su jurišnice.

A o obespravljenosti žena u povijesti, kao jednu novu perspektivu , preporučio bih ti ovu knjigu:
The Fraud of Feminism

Na engleskom je nažalost, ali ju tu možeš pročitati:
en.wikisource.org/wiki/The_Fraud_of_Feminism/Chapter_3

Ovo ti je link na treće poglavlje, koje je možda i najbolje za početak jer jasno opisuje kako su muškarci bili obespravljeni od strane sustava u kome je i tada feministički lobi imao vrlo snažan utjecaj.
Knjiga je objavljena, kao što vidiš , prije više od 100 godina - 1913. godine!

Vi feministice stalno nam spočitavate da ne znamo ništa o feminizmu. Evo pa ti onda malo čitaj o feminizmu - istinu o povijesti.
Knjiga odprije 100 godina, a kao da je pisana prije 20.
Kad sam to prvi puta čitao, niti ja nisam mogao vjerovati koliko sam feminističkih laži o povijesnom patrijarhatu pušio.

Preporučujem svima da to pročitaju!I na kraju, samo da kažem, uopće me nije previše briga ako se feministice odluče ne prihvatiti istinu da imaju još najviše 10 godina da odbace ideje feminizma i počnu se istinski zalagati za ravnopravnost i za prava muškaraca.
Možda je i sada već kasno, ne znam. Ali za deset godina će sigurno biti kasno.
Osobno vjerujem da će feminizam odabrati put samouništenja društva , kao i svi ekstremni politički režimi.
06.01.2015. 15:38
Bocko:
@anonimno

SVE VIŠE TZV. EQUITY (umjerenih) FEMINISTICA ODRIČE SE FEMINIZMA !
www.avoiceformen.com/women/a-breakup-letter-to-feminism/

Ovdje ti upravo jedna bivša feministica lijepo objašnjava isprazna feministička trkeljanja upravo o :
- o toj gluposti da je feminizam "za jednakost"
-o Teoriji Patrijarhata
- o Rape Culture
- o mitu o Gender pay-gapu

itd.


Pročitaj!
06.01.2015. 20:46
goga:
Zašto bi se u povijesti ,feminizam, zalagao za neko pravo muškaraca, kada su u povijesti muškarci ,da naglasim i bijeli ,uživali sva prava.Najprije se ta prava trebaju izgubiti ili izravnati ili nošeni nekim novim valom i društvenim promjenama prilagoditi. Vi se zaista pravite blesavi .Kada se neka prava stvaraju vremenski dugo,prilagodbe prijašnjih pogleda i novog vala su isto tako dugotrajne, i teško je da u jednoj, dvije,tri, generacije možete izjednačiti utabana vjerovanja i potrebe novih gledišta.To se dogodilo i sa sustavom dodjeljivanja djece i xy stvari.Ali činjenice ostaju, institucionalni pokušaji uvođenja nekih promjena nisu urodili plodom u stvarnom životu.
Možda su samo stvorili još veći jaz, jer se i dan danas muškaraci prema ženama odnose superiorno.Ista priča kao i sa crncima, prava su tu a oni se i dalje osjećaju kao smeće jer je rasizam još uvijek duboko ukorijenjen, još
uvijek ih se vrijeđa, još uvijek ih se podcjenjuje, još uvijek ih se smatra inferiornim bićima.U svakodnevnom životu.Je li vam jasno što znači u svakodnevnom životu.Još uvijek je to prisutno i vidljivo i u komentarima koji pišete.Borite li se vi za naša prava? Pokušavate li vi muškarcima objasniti da se žena mora poštivati jednako kao i muškarac, da joj se mora dati prilika da se dokaže jednako kao muškarac, da može birati karijeru ili brak da je svejedno što bira kao i muškarac.........ne vi to ne činite već činite upravo suprotno, pokušavate nas i dalje ugurati u nesposobne, manje inteligentne i isključivo majke.Proračun bi pao da nema muškaraca,privreda bi stala itd. i kontradiktorno tvrdite da patrijarhat nije uopće postojao ali s druge strane tvrdite da su nam muškarci dali ta prava.Ono što moram primijetiti je to, da iza kritika feminizmu i zapravo uopće niste zainteresirani za ravnopravnost, već branite svoj za sada još uvijek većim dijelom ukorijenjen konfor muškog big bossa s dobrodošlim malim promjenama da uz put i žena zarađuje,ali joj na vratu ostaju djeca, čišćenje, kuhanje i svi ostali prizemni poslovi za koje muškarci naravno nemaju vremena jer su prezaposleni a moraju biti i društveno prisutni u birtiji jer se još uvijek tamo najviše poslova dogovara.
06.01.2015. 21:04
goga:
I za mene je svaki muškarac radikalan koji se nije ogradio od muških obezvrijeđivanja žena, a vi ne samo da se niste ogradili već ste i zagovornici i podupirete obezvrijeđivanje.

06.01.2015. 21:23
još jedno muško:
Iz svega ovog što si napisala izrodila se jedna istina. Iako smo ovako nešto čuli nebrojeno puta moram priznati da se rijetko kada naiđe na javno priznanje kako muškarci trebaju prvo izgubiti sva prava. Ima još dodatak sa ili/ili, ali je irelevantan jer se današnji feminizam zalaže upravo za gubitak ljudskih prava kada su muškarci u pitanju.
Tome služi propaganda koja stvara sliku o muškarcu kao ultimativnom nasilniku i ženi kao isključivoj žrtvi, nemogućnosti izbora, pay-gapu, kulturi silovanja, muškom seksizmu, patrijarhatu...
Ovdje smo napisali i previše postova koji dovode u pitanje gore navedene temelje modernog feminizma. Da li je to opravdano ili neopravdano moglo se pokazati u jednoj argumentiranoj raspravi. A šta smo dobili kao odgovor? Retoriku poznatu iz svih situacija kada se napadne dogma-ad hominem, posramljivanje i još niz drugih logičkih pogrešaka tipa "kao što svi znamo" ili "opće je poznato". Nema tu pokušaja debunkinga naših tvrdnji kako po ovom izvještaju muškarac nikada ne može biti u situaciji da bude diskriminiran, nema objašnjenog "slabije plaćene za isti posao", nema brojeva koji objašnjavaju "svaku treću", rape kulturiu, nemogućnost izbora kod obrazovanja i sl. Ironično je što feministice bez imalo razmišljanja ovdje prikazuju report upravo od onih koji su najveća prepreka ka boljem životu svih nas. Dovoljno je da paše uz njihovu ideologiju i sporazum će se i sa crnim vragom sklapati.

I na kraju jedan savjet od "privilegiranog" muškarca. Nebrojeno puta smo mi muškarci bili poniženi i sramoćeni od ljudi koji ne igraju fer. Nebrojeno puta poraženi od onih koji su sposobniji, bolji i pametniji. I borili smo dalje bez kuknjave jer nam je jasno da je to sastavni dio života pa čak i evolucije ako hoćeš. Feministice svaku takvu situaciju shvaćaju kao diskriminaciju. Ono što mi doživljavamo tisućama, pa i milijunima godina one, sada kada je ravnopravnost izborena i imaju tretman poput muškaraca, ne mogu prihvatiti. One bi kruha preko pogače-malo kvotica, pa malo pozitivno diskriminirajući zakona, pa malo jednosmjernog seksizma gdje je seksizam kada muškarac pomogne ženi, ali nikako kada ona tu pomoć očekuje itd. itd.
Piši koliko hoćeš, ali ću se na tvoje i slične postove osvrnuti kada barem napišete nešto originalno akov eć ne ide argumentirano.
06.01.2015. 22:08
goga:
Napisala sam da treba izgubiti neka prava, a mislila sam jer je kontekst bio povijesni na privilegirana prava kako bi se došlo do ravnoteže.Ne izvrći, upravo je to ono što vas boli.
Jeste se borili sami protiv sebe, to je točno, i mi smo i još se borimo same protiv sebe, jer kao što ima svakakvih muškaraca ima i svakakvih žena, i da ima situacija gdje se prijašnje općeprihvaćene navike ljudi još uvijek kose sa novim trendovima i gdje treba balansirati i odgojiti ljude da su primjerice muškarci jednako dobri samohrani roditelji kao i majke, ali bi setakve stvari trebale pokazati i u praksi a ne da se pokažu kao pojedinačni slučajevi, ali na žalost još uvijek je pod utjecajem starih navika malen broj onih koji se pokažu zainteresiranima.Nažalost krivnja nije na ženama kako ju želite prikazati, nažalost ispaštaju oni koji žele i mogu, ali krivnju snosite vi koji podržavate takve očeve i koji stojite rame uz rame braneći mušku čast pa makar vas ona stajala ovog što vas stoji.Ne vi osporavate djetetu alimentaciju, jer se smatrate bankomatima.Pa zašto nekupite djetetu nešto u visini alimentacije, knjige, pribor, hranu itd. i tražite da isplaćujete u naturi ako mislite da žena troši u druge svrhe.Onaj tko želi nađe rješenje ali se ne izmotava.
06.01.2015. 22:50
Bocko:
@Goga
Hajde molim te NAPIŠI KJA TO PRAVA MUŠKARCI TREBAJU IZGUBITI?

Koja su to prava koja muškarci imaju a žene nemaju?

A onda ću ti ja vro rado nabrojati desetiak primjera u kojima su muškarci totalno diskriminirani u odnosu na žene.


A kad ne budeš mogla nabrojati niti jedno muško pravo , onda ćeš ponovo početi trkeljari o mitskom Patrijarhatu.

Zato prije nego počneš to trkeljanje, upoznaj se kako su teško muškarci bili diskriminirani u odnosu na žene i prije 100 godina.
DAO SAM LINK U POSTU IZNAD TVOJEG:

en.wikisource.org/wiki/The_Fraud_of_Feminism/Chapter_3

To je treće poglavlje knjige Feministička prevara (The Fraud of Feminism) koju je napisao Ernest Belfort Bax još 1913. godine
U stvari, večinu toga objavljenog u knjizi Bax je objavio u novinskim člancima čak i desetljećima prije objave knjige!

Ili imaš ovdje link koji sam isto dao gore:
www.avoiceformen.com/women/a-breakup-letter-to-feminism/

Žena koja je napustila feminističke redove lijepo je popljuvala sve te feminističke mitove:


Patriarchy Theory

Patriarchy is often a word tossed around in feminist circles. The cynical side of me thinks it might be just a term they came up with to silence accusations that they hate men. “No, we don’t hate men, we hate patriarchy.” Also tied to this view is the idea that non-feminist women are “participating in” patriarchy, whatever the fuck that means, and so they have a very “with us or against us” mentality when it comes to women. So much for a movement about, supposedly, women’s liberation. They don’t really WANT your liberation, they want your suffering. They want to jack off to your pain as another poor, pathetic victim of “the patriarchy.”
...
All conspiracy theorists do this, and to me, believing patriarchy is behind all the problems facing women and girls is not really all that different from saying our economic collapse can be blamed on the Jews. Both take a group that had nothing to do with anything and uses it as a handy scapegoat.

The feminists say blaming patriarchy is not blaming men. Seriously? Patriarchy is a word whose etymological roots derive from “father,” and simply describes any society in which men have most of the political power. The thing is, most societies, past and present, were patriarchies, regardless of culture, and I think of this as proof that men are simply more dominant and more predisposed to prefer political leadership than women, who seem across all cultures to prefer domestic and private leadership. This is not because of some lizard people thing, but just because of biology; women have the babies, the babies need to be fed and nurtured and protected at home, men have to go out and be the ones protecting them and getting food for them.
...
So anyway, I think patriarchal theory makes way too many blanket assumptions that are not correct, and then the core of feminist thinking is mired in this flawed logic. It is rooted in Marxist thinking about class, but instead of the bourgeoisie oppressing the proletariat, it’s men as a class oppressing women as a class. This creates generalizations and does not allow for nuances and exceptions. It also dismisses the women who have and who continue to have political influence. The theory also uses oppression as a model for explaining behaviors which have less to do with oppression than, in my opinion, they have to do with biological characteristics.


DAJ SHVATI DA ĆE SE USKORO SVI SMIJATI TIM GLUPAVIM FEMINISTIČKIM TEORIJAMA !

Ljudi će čitati Baxa i druge autore koji će razotkriti sve feminističke laži.
Vjerojatno si mlađa osoba.
Zar želiš da te vršnjaci zapamte kao takvu, pa da ti za dvadeset godina pričaju iza leđa - 'gledaj, to je ona Goga feministica, znaš kako je ona prije pričala o teoriji zavjere Patrijarhata !'

Ali ti nemoj meni vjerovati, nego samo nastavi kako si krenula.
07.01.2015. 05:46
goga:
Kao prvo to nisu teorije već život oko mene, i u opće me nimalo ne zanima što se negdje drugdje događa dok se god događa oko mene.
I već sam odgovorila gore sto puta, nije problem u današnjem zakonskom okviru i mogućnostima već društvenom u kojem su još duboko ukorijenjena vjerovanja da žena mora činiti ono što muškarac kaže.
Problem je u tome da još uvijek se muškarci pred ženama postavljaju kao gazde a onda se lijepo okolo hvale drugim muškarcima kako kod njih u kući se treba znati red i gdje je ženi mjesto.
Da li feministice zloupotrebljavaju ili ne svoju mogućnost utjecaja, uopće me se ne tiče, dok u obiteljima vlada takav odnos a muškarci i dalje podržavaju druge muškarce u svemu tome.
07.01.2015. 07:44
Katarina:
Svako ima pravo na svoje razmisljanje i stavove i da postoje razne organizacije i za muska i zesnska,djecija,ljudska,zivotinjska prava i ne znam sta jos ne postoji jer sa nama ljudima ocigledno puno toga ne stima pa su nam potrebne te organizacje da se uspostavi red medu svima nama zalosno ali istinito,to je moj odgovor i moj stav,kome se svida dobro kome ne odlicno.
07.01.2015. 16:46

Iz drugih medija

AEM