Vijesti

28.11.2014. 16:27:00 - Libela

Dosta ulizivanja Crkvi!

Nećemo natrag na ilegalan pobačaj!

(Foto: Facebook: Centar za građansku hrabrost)

Danas je pred Vladom, u organizaciji Ženske mreže Hrvatske, održan prosvjed pod nazivom "Nećemo natrag na ilegalan pobačaj!"

Kao razlog održavanja prosvjednog skupa na svojim stranicama, Ženska mreža Hrvatske, navela je odbijanje obavljanja prekida trudnoće u javnim bolnicama, koje ginekolozi i ginekologinje pravdaju prigovorom savjesti. 

Kršenje zakona u bolnicama prolazi nesankcionirano, ginekolozi primaju pune plaće, a žene u velikom broju gradova u Hrvatskoj, koje uplaćuju doprinose za zdravstveno osiguranje i dopunsko zdravstveno osiguranje, ne mogu ostvariti svoje zakonsko pravo na siguran, legalan i dostupan prekid trudnoće, navele su.

Prosvjed se održao pred Vladom, budući da upravo ona najodgovorija za kršenje ljudskih prava žena.

Za Index.hr,  Bojana Genov, jedna od prosvjednica i članica Ženske mreže izjavila je sljedeće: "Nevjerojatno je da se tako drastično smanjio broj pobačaja na zahtjev, a istovremeno enormno povećao broj spontanih pobačaja. Smatramo kako mnoge bolnice lažiraju istinitu brojku. Imamo informacije da žene koje u bolnicu dođu na pobačaj daju novce liječniku koji im potom piše da je došlo do spontanog pobačaja i još dodatno novac dobije tako da se naplati od HZZO-a pod dijagnozom spontanog pobačaja."

"Žene su i ekonomski kažnjene jer plaćaju velike iznose za pobačaje u svakom dijelu Hrvatske različito što pokazuje da to nije standardizirana usluga i žene su na taj način kažnjavane zbog nečeg što čine. Vrijeme je da se Vlada prestane ulizivati Crkvi i crkvenim krugovima i da im omogući ono što omogućuje zakon", dodala je Bojana Genov.

Tagovi: abortus, hrvatska, ljudska prava, prosvjed, zagreb, ženska mreža hrvatske

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (12)

Stari komentari

Kofola:
To i jest sva svrha onih koji žele zabranit pobačaje - da mogu ubirati lovu na ilegalnim. Jer sve drugo su priče za malu djecu. Statistike instituta koji se bave tom temom nam govore da su stope pobačaja najmanje tamo gdje je pobačaj legalan i dostupan svakoj ženi. Stope pobačaja su veće u zemljama gdje je pobačaj zabranjen, jer su to većinom zemlje koje brane i seksualnu edukaciju, neželjenih trudnoća je više, a biznis ilegalnim pobačajima cvjeta. DOLJE MAFIJI koja želi zabranu legalnih pobačaja!
28.11.2014. 18:07
:
Draga moja Kofola, upravo su ovakve parole i dovele do toga gdje smo sada. Da, slažem se, broj spontanih i medicinskih induciranih pobačaja je nevjerojatan i po svemu sudeći lažiran.

Ali... svaka akcija ima i reakciju i da povampireni liberalizam i radikalni feminizam nije počeo sa svojim borbenim parolama i sumanutostima o nazovi "pravima" onda bi razgovor i dijalog bio moguć. Sada, bojim se, više nije.

Što ste si skuhale to ćete i jesti. I znaš što, što ćete biti radikalnije i protivnici će vam biti radikalniji, tako da, ako uskoro ne dođe do istinskoga dijaloga bez glupavih parola, da, pobočaj bi vrlo lako mogao biti zabranjen. A onda ćete moći samo kukati i fino iskeširati pare.
28.11.2014. 18:53
Kofola:
Provokator, zvučiš kao depresivni ženomrzac sa kompleksom superiornosti. Tko će zabranit pobačaj? Pobačaj nije bio zabranjen ni za vrijeme kradezea. Klupko oko katotalibana koji imaju savjest u državnim, a ne u privatnim klinikama se odmotava. Javnost jest glupasta, ali ne toliko da ne zna zbog čega mafija sa prizivom na savjest želi zabranit abortuse (vlastito keširanje), tako da je malo vjerojatno da će do toga zaista doći!
28.11.2014. 19:34
:
Varaš se. Ja jako volim žene i sve na njima. Doduše, žene a ne djevojčice, ali nisam ja ovdje tema.

Imaš pravo da pobačaj nitko ozbiljan nije dovodio u pitanje niti za najveće vladavine HDZ-a. Ali to je bilo zato što je Tuđman bio sekularist i stari komunist, a ni Sanader nije bio neki klerikalac iako mu je brat svećenik. E, ali vremena se mijenjaju i dok su '90-ih likovi poput don Bakovića i Ante Vukasovića bili marginalci i čudaci, Hrvatska danas sve više doista postaje katolički orijentirana. E, sad, ono što ti očito ne razumiješ je da će ta retradicionalizacija (koja je uzgred rečeno lažna jer takva tradicija nikad nije niti postojala) biti sve jača što će više divljati razne liberalno-feminističke grupe.

Eto, živi bili pa vidjeli, za koju godinu ne bih se čudio i incijativi oko zabrane pobačaja. I tada, nipošto ne bih stavio ruku u vatru da neće proći, kao što bih je stavio sve do nedavno.

28.11.2014. 19:46
Kofola:
Hrvatska sve više katolički orijentirana? Da se sutra uvede crkveni pirez (vjernici sami plačaju svoju crkvu i vozni park ssvećenika) ne bi bilo ni 30% katolika u zemlji. Ja ne poznajem nikoga (od katolika koje poznajem) koji bi financirali tu instituciju. A Katolička Crkva je ta koja financira sve te trenutačne kampanije protiv abortusa i sl., s obzirom da ima milijune za propagandu, nije ni čudo da ozvonjava svugdje na svakom koraku. Da im ona ne financira te konzervativne kampanije ne bi ih ni bilo.

Osim toga, pričaš gluposti i podilaziš sam sebi svojim odgovorima. Na političku scenu ne mozže stupiti nitko gori i konzervativniji od onih koji su bili harali njom sa crkvom 90-etih. Tako da...

A kao što sam već rekla, narod je glupast, ali ne i toliko glupast.
28.11.2014. 20:13
:
Rijetko se kad dam iznervirati, ali ga bome lupetaš da sve odzvanja. Hrvatska je '90-ih bila toliko klerikalizirana da je Bozanić 1997. rekao ono svoju poznatu o "grijehu struktura". Navedi mi ijednu ozbiljnu incijativu protiv aborutusa tijekom '90-ih.

Crkvu je u '90-ima u manje-više u potpunosti kontrolirao državni aparat, a državni je aparat kontrolirao Tuđman. Pravi društveni utjecaj Crkve počinje tek od 2 000-ih.

Vjernici i "vjernici" ne bi plaćali porez? Jako si naivna. I sad svi po seoskim i mjesnim župama daju za koješta.

Uostalom imaš sasvim dosta socioloških istraživanja u nas da su današnji mladi puno konzervativniji od svojih roditelja. Makar deklarativo. Traži, pa ćeš naći, neću ti valjda sve na pladnju servirati.
28.11.2014. 20:32
Kofola:
Daj mućni tom glavom više! Naravno da kampanija protiv abortusa nije bilo 90-etih za vrijeme kradezea. Kad vlada kradeze, crkvi ne smetaju abortusi, pa zato ni nema kampanija. Svi muče. Kad kradeze donese zakone o ćirilici nema stožeraša. Kad sdp mora provesti oni što je kradeze izglasao onda se izmigolje raznorazni stožeraši da lupaju ploče. Kad kradeze preda generale svi muče ko bubice. Da je to napravio sdp izbio bi rat protiv jugokomunista koji predaju generale.

Ove kampanije nemaju nikakve veze ni sa pobačajima ni sa konzervativizmom već sa pokušajima destabiliziranja vlade. Takve se prljave igre kradezea + crkve uvijek vode kad je ljevica na vlasti. Da su oni na vlasti rasprave ne bi ni bilo jer Crkvu/vjernike zaboli neka stvar za pobačajima, dok je na vlasti kradeze.
28.11.2014. 20:55
kosee:
Svaka čast na prosvjedu, posebno na sloganu koji je odlično formuliran i jasan.
Žao mi je samo što je prosvjed organiziran na radni dan prije podne jer vjerujem da mnogi, uključujući i mene, nisu mogli doći i pridružiti se.
01.12.2014. 11:16
:
Radikalni feminizam i njegov aktivizam može učiniti samo medvjeđu uslugu trenutnom društvenom odnosu spram abortusa.

Čitam parole na stranici Zaštitimo pravo žene na legalan i dostupan abortus i to je smiješno. Glavni argument im je argument milosrđa. Koji je poznat kao jedna od čestih logičkih grešaka, pogotovo u emocijama nabijenoj raspravi. Da se razumijemo, i druga strana koristi slične argumente samo u nešto drugačijem kontekstu.

Uglavnom, možemo se čuti za par godina, pa ćemo vidjeti hoće li se moje zloguke prognoze ostvariti.

Ali da feministice i pro choice aktivistice same sebi režu granu na kojoj sjede, režu. Neki put imam dojam da to rade namjerno, da bi se poslije, kad isprovociraju reakciju, mogle ponosno praviti žrtvama zatucane većine.
01.12.2014. 16:17
:
Dok feministice razapinju Čorušića zato što je rekao ovo:

"Ako je država donijela zakon, onda to pravo žena u ovoj državi mora moći realizirati. Postojeći zakon je iz 1978. U to vrijeme bio sam student medicine i učili su nas da je namjerni prekid trudnoće jedna od metoda planiranja obitelji. Ne vidim razloga da današnja demokratska Hrvatska ostane talac zakona donesenog u vrijeme totalitarnog komunističkog režima. Smatram da bi postojeći zakon trebalo osuvremeniti, što znači da bi, na primjer, trebalo uvesti vrijeme od tjedan dana da žena donese konačnu odluku, a u tom vremenu porazgovara s liječnikom, psihologom i socijalnim radnikom. Proceduru treba poboljšati jer pobačaj nije bezazlen zahvat i on ostavlja trajne posljedice na tjelesno i mentalno zdravlje žene – objašnjava dr. Ćorušić."

vrlo lako bil se moglo dogoditi da za koju godinu dođe netko puno radikalniji i doista predloži neki restriktivan model.

Što je u ovom prijedlogu loše? Zbilja bih volio da mi netko to objasni.
01.12.2014. 18:56
:
01.12.2014. 18:57
reasilvija:
Pa, mislim da je razgovor sa socijalnim radnikom onaj uteg koji će prevagnuti u korist prekida trudnoće. Pogledajte šta ti ljudi (soc. radnici) rade s djecom!! Pogledate kako ih nonšalantno oduzimaju roditeljima ili rodbini koja je ostala iza pokojnog roditelja, a sudovi ih podržavaju, i razvlače slučajeve dok djeca skoro ne odrastu (ma, neki i odrastu). Lik je stvarno dao super prijedlog.
01.12.2014. 21:14

Iz drugih medija

AEM