Vijesti

09.10.2014. 14:45:30 - Forum.tm (Libela)

hzz ukinuo ograničenje poslodavcima

Izgubljena generacija mladih: Rotacija besplatne radne snage

(Foto: Za rad spremne!)

Hrvatska kao da svakim danom ulaže nevjerojatne napore kako bi dodatno kršila radna i socijalna plaća svojih građana i građanki te rezala im primanja, a prema tome i dovela u pitanje njihovu egzistenciju.

Iako ministar rada Mirando Mrsić neprestano naglašava kako ulaže silne napore u poboljšanje položaja mladih u svijetu rada, njegovi potezi govore drugačije.

Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje ovih je dana ukinulo ograničenje prema kojem se mlade 'volontere' i 'volonterke' u realnom sektoru moglo nastaviti stručno osposobljavati godinu dana (rad za 1.600 kuna) samo ako je poslodavac primio u radni odnos 50 posto prethodno tako angažiranih radnika i radnica ili ako su mladi, uglavnom visokoobrazovani, sami odbili posao u tvrtki u kojoj su se stručno osposobljavali. Tog ograničenja više nema, pa će poslodavci nakon što nekoga 'stručno osposobe', umjesto da mu ponude ugovor s nekakvom normalnijom plaćom i pravima, te mlade ljude jednostavno moći otpustiti i opet zaposliti nove za 1.600 kuna, prenosi Forum.tm.

HZZ je ovu odluku donio uz opravdanje da time samo slijedi preporuku Europske komisije prema kojoj se što više mladih treba usmjeriti u realni sektor.

Uz to, rekli su, tako će se izjednačiti javni i realni sektor jer do sada se pripravnike i pripravnice u javnom sektoru moglo neograničeno mijenjati. Pohvalili su se i kako je trenutačno na stručnom osposobljavanju bez zasnivanja radnog odnosa više od 11.400 korisnika i korisnica. Međutim, i dalje čuvaju kao zmija noge informaciju koliko je mladih ljudi doista pronašlo posao nakon stručnog osposobljavanja, za koju plaću rade i je li riječ o radu na određeno ili neodređeno vrijeme.

Budući da je Hrvatska već duže vrijeme u samom europskom vrhu po broju nezaposlenih mladih osoba, od nadležnih istitucija bi se očekivale i konkretnije reforme i akcije uzbijanja ove porazne statistike.

Mjera stručnog osposobljavanja nakon završenog fakulteta u Hrvatskoj uopće ne bi bila potrebna da je uveden dualni sustav obrazovanja kao što postoji u većini razvijenih europskih zemalja. Riječ je o kombinaciji teoretskog učenja na fakultetu i stručne prakse još za vrijeme studija. Poslodavcima je takva kombinacija isplativa jer u vrlo ranoj fazi mogu vidjeti u koga vrijedi ulagati i kasnije zadržati na radnom mjestu, a mladima se pruža šansa da i praktično nauče ono što uče na fakultetu. Uz to, izgledno radno mjesto i normalna plaća snažan su motiv za što bolji uspjeh na fakultetu. Troškovi za državu nisu veliki jer u pravilu država osigurava manji dio studentske plaće, a veći – poslodavac. U Hrvatskoj pak ništa ne vrijede ni sve petice na fakultetu jer i za 'volontiranje' od 1.600 kuna najčešće treba imati vezu, zaključuje Forum.tm.

Tagovi: 1 600 kuna, hrvatska, hrvatski zavod za zapošljavanje, hzz, ministar rada, mirando mrsić, mlade, mladi, mrsićevi volonteri, nezaposlenost mladih, plaća, poslodavci, radna snaga, radnička prava, stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odno, svijet rada, tržište rada, zapošljavanje

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM