Vijesti

02.07.2014. 16:20:58 - Libela

u uniji blago pada nezaposlenost

U Hrvatskoj i dalje gotovo polovica mladih bez posla

Prema podacima Eurostata za svibanj, nezaposlenost blago pada u Europskoj uniji. Naime, u odnosu na travanj, nezaposlenost u EU je pala za 0,4 posto.

Prema Eurostatu, u svibnju 2014. je u Europskoj uniji bilo nezaposleno preko 25 milijuna žena i muškaraca, što je pad od nekih 1,3 milijuna u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Među članicama Europske unije najniža stopa nezaposlenosti zabilježena je u Austriji (4,7 %), Njemačkoj (5,1 %) i Malti (5,7 %), a najveća u Grčkoj (26,8 %), Španjolskoj (25,1 %) te Hrvatskoj (16,3 %), čime je ostala na trećem mjestu po broju nezaposlenih u odnosu na travanj 2014.

Međutim, gorući problem i dalje plamti. Nezaposlenost mladih osoba je i dalje golema čime je sve izglednije da će jedna generacija ostati izgubljenom.

U Europskoj uniji u svibnju 2014. broj nezaposlenih mladih do 25. godine iznosio je 5,2 milijuna. Najgora je situacija u Grčkoj gdje je čak 57,7 posto mladih ispod 25 godina - nezaposleno.

Hrvatska je i dalje na trećem mjestu u Uniji s 48,7 posto nezaposlenih mladih, čime se još jednom dokazuje kako Mrsićeve mjere zapošljavanja mladih nisu urodile plodom. Kako su članice inicijative Za rad spremne prije par mjeseci istaknule - novac EU za zapošljavanje mladih mora biti tek financijska injekcija institucijama u RH, a ne jedini način da država 'suzbije' ove tragične statistike.

"Garancija za mlade i njezino šestogodišnje financiranje (2014. - 2020.) samo je financijska injekcija koja je trebala pomoći institucijama RH da pruže mladima mogućnosti prilagodbe tržištu rada, kako bi sam ulazak u svijet rada bio lakši i bezbolniji. No, uz to, očekuje se da će država članica koja provodi Garanciju za mlade u državnom proračunu staviti prioritet na poticaje za zapošljavanje mladih. U razumijevanju (još jednog) scenarija koji je zadesio Hrvatsku, pomoći će nam sljedeći podaci. Zbog zabrane novog zapošljavanja u javnom i državnom sektoru došlo je do velikog broja korisnika/ca stručnog osposobljavanja upravo u tim sektorima, kao privremene, supstitucijske, radne snage. Iako izvješće HZZ-a tvrdi suprotno, postotak od 68 posto korisnika SOR-a u javnom (36%) i državnom sektoru (32%) ne ide u korist tvrdnji da mladi nisu poslužili kao jeftina, zamjenska radna snaga, a o tome svjedoči i činjenica da je tek nešto više od polovice korisnika/ca nakon godine dana stručnog osposobljavanja našlo zaposlenje, i to samo oko 20 posto u državnom i javnom sektoru, dok je zaposlenje u privatnom sektoru bilo iznad 50 posto", priopćile su članice Za rad spremne u travnju.

Članak je nastao u okviru projekta Europske mogućnosti za ruralne žene koji provodi CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje u partnerstvu s Udrugom žena Hera, Prostorom rodne i medijske kulture K-zona i Radijom Kaj. Projekt financira Europska Unija u okviru IPA INFO 2012 te sufinancira Ured za udruge Vlade RH. Mišljenja i stavovi izneseni u ovom članku ne izražavaju mišljenje i stavove Europske unije niti Ureda za udruge Vlade RH.

Tagovi: eu, europska unija, eurostat, hrvatska, klasa, mjere zapošljavanja, mladi, nezaposlenost, obrazovanje, radna prava, radnička prava, statistika, svijet rada, tržište rada, za rad spremne, zapošljavanje

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (29)

Stari komentari

muško:

Ja sam jedan od njih diskiminiran trostruku, em sam mlad em muškarac em hrvat
03.07.2014. 10:41
...:
A da nisi malo pobrkao nešto? Na predzadnjem razgovoru za posao na kojem sam bila neslužbeni info je bio da neće zaposliti žensku osobu jer su im prethodno dvije djelatnice išle na porodiljni. Jeziva stvar je to da se radilo o državnoj firmi.
04.07.2014. 10:37
muško:
@ ... ovako je moje iskustvo sa državnim sluzbama dođem na zavod tamo vidim 7-8 žena i jednog muškog zaposlenog dođem na policiju vadit dokumenta vidim desetak žena i jednog muškog dođem na mirovinsko vidim sve žene, mozda su prije tebe primili mnogo žena što je vrlo vjerojatno za državnu tvrtku pogotovo na one kancelarijske poslove i sad uvode politiku ravnopravnosti spolova i žele zaposliti muškarca. Ja snažno podržavam mjeru u kojoj će muškarac morat uzeti porodiljni u jednakom vremenskom periodu kao žena pa će i taj problem biti riješen i nije firma neće biti motivirana da ne zaposli žene. A diskiminiran sam kao muškarac jer postoje brojne mjere koje potiču samozapošljvanje žene poticaje žena poduzetnicama dodatne

04.07.2014. 13:26
tajuska:
"Ja snažno podržavam mjeru u kojoj će muškarac morat uzeti porodiljni u jednakom vremenskom periodu kao žena"
bem ti musko, i mi se slazemo u necem :D
06.07.2014. 17:34
još jedan muškarac:
ja ne podržavam ništa što bi bilo muškarac, bilo žena morali učiniti. ne bi li potrebe djeteta, a tek onda i obiteljska situacija trebali diktirati koji će roditelj biti na porodiljnom? šta su feministički znanstvenici sada došli do saznanja kako su dojenje i prisni kontakt sa majkom štetni za dijete?
cure, a jel može biti malo dijete u prvom planu, a ne vaše karijerice.
ono što bih ja uveo to je takva odšteta obitelji od strane poslodavca koji je zbog majčinstva diskriminirao majku da bi joj ona bila dovoljna za ostati doma do punoljetnosti djeteta. i pitanje o broju djece i namjerama u tom smjeru bi trebali biti tako sankcionirani da nikom na pamet to ne padne pitati.
to bi trebao biti fokus za bolji položaj majčinstva, a ne ove smijurije sa očevima i djecom na dlakavim prsima.
ali karijerice su na prvom mjestu. zato danas žene rađaju sve starije uz gomile opasnosti i problema koje idu sa starijom dobi majke. ali to vas nije briga. da vidim neki članak na libeli o tome? znate šta-bolje onda ni nemojte rađati jer nekako sumnjam da će od dijeteta koje ima takve prioritete ispasti kvalitetan i stabilan čovjek.
06.07.2014. 20:04
muška karijerica:
a vaše muške karijerice, šta s njima?
nemojte ni vi biti očevi jer sa takvim prioritetima čisto sumnjam da od djeteta možete napravit čovjeka..
a navodno su feministički znanstvenici zadnjim eksperimentom zaključili da nošenje djeteta na dlakavim prsima ne uzrokuje impotenciju, pa sad da li ćemo im vjerovat, ne znam
07.07.2014. 01:33
Kristina:
A šta znaš možda njemu jest uzrokovalo impotenciju dok mu toliko smetaju žene sa "karijericama" :D
07.07.2014. 06:02
još jedno muško:
Cure, na pogrešnoj ste osobo našli testirati shaming tactics. To vam prolazi kod balavaca slične dobi kao što ste i same. Istina, teže mi se diže kada su u pitanju feministice, ali to nije zbog toga što se bojim jake žene, kako vi za sebe iz meni neobjašnjivih razloga volite govoriti, nego ste mi malo... Ali neka bude po vašem. Gurajte karijere, ali idemo onda ispraviti još jednu nepravdu-onu kod dodjele djece majci prilikom razvoda. Neka tate dobijaju, za početak, djecu u jednakom broju kao i majke. Mi ćemo čuvati djecu, ostati u zajedničkom stanu i primati alimentaciju ( i to po novom obiteljskom zakonu bez gornjeg limita), a vi gurajte karijere. Pa ne može sad odjednom i karijera i dijete. Da li bi vam to odgovaralo? Ili bi vi i karijeru, i leptiriće u trbuhu, i stan, i alimentaciju, a onda dijete uvalite baki neka se brine od njemu. To je svakako najbolje za dijete. Još nekako srediti da ga otac što manje viđa.
Te igrice do sada su prolazile jer smo džentlmenski radili ustupke ženama (to se inače kod vas zove patrijarh). Sada, kada je svijet u recesiji, malo nam je problematično financirati sve te niš koristi društvenjakinje koje nam uz to jaše za vratom i muzu zadnju kap energije iz nas. Vrijeme je da se odlučite-majčinstvo ili karijera. Može i oboje, ali nemojte očekivati da će muškarci financirati ta sranja i pri tom biti biti isključeni iz svih dobitnih kombinacija.
07.07.2014. 08:00
tratinčica:
što je ovo, trolfest na libeli?
ok, aj'mo redom:
@muško:
1. kad već brojiš x/y kromosome, zaviri malo i u šefovske fotelje, sabore, upravne odbore i slična bolje plaćena mjesta, pa mi javi kakvi su rodni odnosi. ;)
2. „Ja snažno podržavam mjeru u kojoj će muškarac morat uzeti porodiljni u jednakom vremenskom periodu kao žena pa će i taj problem biti riješen i nije firma neće biti motivirana da ne zaposli žene.” – također.
3. mjere afirmativne akcije ne služe tome da diskriminiraju tebe nego da smanje diskriminaciju skupine u nepovoljnijem položaju. ne, neću voditi kilometarske rasprave o tome. ako kužiš, kužiš, ako ne, informiraj se još malo. ;)
@još jedno muško:
1. “ja ne podržavam ništa što bi bilo muškarac, bilo žena morali učiniti.” – krasna misao. a onda si ostatkom svojih tekstova skačeš u usta. tvoja karijerica nije ništa bitnija od moje karijerice, a očevi su, predmnijevam, dovoljno inteligentna bića da znaju i mogu nahraniti/okupati dijete/poigrati se s njime. ;) naravno, sve ovisi o konkretnoj situaciji konkretne obitelji, ali ne misliš li da postoji i nešto što se zove “strukturalni faktori”? ili ćemo to jednostavno zanemariti?
2. nisam za diskriminaciju muškaraca u brakorazvodnim postupcima , ali ću reći i ovo:
"Mi ćemo čuvati djecu, ostati u zajedničkom stanu i primati alimentaciju ( i to po novom obiteljskom zakonu bez gornjeg limita), a vi gurajte karijere." - može! kad to budete, u jednakoj mjeri kao i žene, radili i za vrijeme trajanja braka/veze. ;)
3. ne moraš ti financirati ništa. nađi fino fsb-ovku/fer-ovku/medicinarku/nuklearnu fizičarku, mirno nastavi diskriminirati društvene znanosti I svi/e sretni/e!07.07.2014. 13:11
još jedno muško:
1. tko tebe realnošču ti njega strukturalnim faktorima. tako društvenjački.
2. hoćeš reći da to što privrijedi otac za obitelj nama baš nikakve važnosti? pa naravno-ocu koji je sposoban raditi i još se brinuti za djecu treba utrpati i brigu za bivšu. pa nećemo valjda sposobnom ocu dati još i dijete, a majku koja je diplomirala oslikavanje grnčarije pustiti da se sama bori kroz život.

ne moraš se truditi odgovarati. neću više remetiti vašu oazu u kojoj crtate velike suncokrete i pljuckate po muškarcima.
07.07.2014. 14:40
Normalno muško :
još jedno muško -> uistinu mnogo govori o tebi ako si feminizam izjednačio s mržnjom prema muškarcima. Nakon toga svi tvoji stavovi i mišljenja padaju u vodu.
07.07.2014. 16:15
Kristina:
ni mi se ne vlažimo na takve kao ti iliti čobane, tako da srce mi krvari što ti se ne bi digao na mene :(((
07.07.2014. 16:55
CUra:
uu ljubavi pa ti onda imaš odličan excuse, svaki put kad mališa zakaže ti reci da je dotična feministica, hahahahaha
ovo mi je uljepšalo dan, odo crtat suncokret :DD
07.07.2014. 17:14
Dubravka:
i mi se teže palimo na krkane, malo ste nam....
07.07.2014. 17:56
još jedno muško:
Jel to inspiraciju crpite odavde exposingfeminism.wordpress.com/shaming-tactics/ dame moje (i normalno muško uračunato) ?
07.07.2014. 19:35
još jedno muško:
Hajde da se ne rastanemo kao neprijatelji. Feminizam, kao ni bilo koju drugu ideologiju koja želi privilegije na osnovu pripadnosti nekoj skupini ne mogu podržati. Čak mi može biti simpatično neprestano veličanje ženskih osobina i dokazivanje kako su sposobne jednako kao muškarci pa i više. Međutim to što se danas radi odavno je prestalo biti borba za prava žena već se radi o otvorenoj mizandriji. Neprestano se preveličavaju brojke koji se odnose na muško nasilje i pri tom potpuno zanemaruje da su žene izuzetno uspješne u nefizičkom nasilju, a osobito se ističu u fizičkom nasilju prema djeci. Za ovo posljednje mnoga su istraživanja pokazala kako su korijen kasnije agresije posebno kod muškaraca. Dakle cure moje, sve vi stojite u ogromnom dreku koji izviruje na sve strane ispod cipele i pitate se otkud smrdi. Ni na kraj pameti vam ne pada da pogledate ispod sebe. Izmišljate bedastoće poput patrijarha, pozivate se na grijehe od Adma i Eve (da ne zaboravimo i Lilit) i ne vidite da smo mi odavno izjednačeni u svemu. Imate jednake mogućnosti, a vaš je problem što ih ne koristite. Jasno se zna koje su karakteristike tražene za lidere, zna se koja zanimanja su tražena i donose lovu, ali vi bi kruha preko pogače (kvote). Svih ovih godina sa fakulteta je izašlo toliko pravnica, ekonomistica, indologinja, umjetnica, managerica za PR i šta ti ja sve ne znam da to ne bi podnijela ni jedna Njemačka. I sada bi se sve vama trebalo prilagođavati. Oni koji su vas to naučili napravili su vam medvjeđu uslugu. Stvari tako jednostavno ne funkcioniraju ili pak mogu tako funkcionirati, ali onda smo svi u banani.
I kada se već borite za jednakost nisam vidio da dižete svoj glas protiv feminiziranosti školstva, sudstva, medicine, lošeg uspjeha muškaraca u školi počevši od osnovne... To vam ne smeta jer se iza vaše borbe za ljudska prava krije sebična borba za privilegije samo jednog spola. Što je još gore zar ne vidite da ste vašom borbom za takva prava dovele do toga da je danas prosječna žena dvostruko više opterećena nego ranije i da zajedno sa suprugom više ne može osigurati pristojan život obitelji? Za to je nekada bio dovoljan samo jedan zapsoleni. Meni je jasno da je ideologija slijepa i ne zamjeram vam, ali sjetite se one Churchillove-onaj tko je mlad i nije liberal nema srca, a onaj tko je star i nije konzervativan nema pameti. Stvari ne funkcioniraju onako kako ste vi zamislile i, uostalom, kako su vas učili. Valjda vam je to jasno iz života. Nemojte mi zamjeriti na nekim malo grubljim riječima. Sve vas ja volim i cijenim i nadam se da ćete uvidjeti da način na koji radite nije onaj koji bi doveo do cilja koji želite-skladnog suživota gdje svatko radi ono što najbolje zna i pridonosi sreći svih ostalih. Nadam se da je to cilj.
07.07.2014. 20:14
još jedno muško:
Hajde da se ne rastanemo kao neprijatelji. Feminizam, kao ni bilo koju drugu ideologiju koja želi privilegije na osnovu pripadnosti nekoj skupini ne mogu podržati. Čak mi može biti simpatično neprestano veličanje ženskih osobina i dokazivanje kako su sposobne jednako kao muškarci pa i više. Međutim to što se danas radi odavno je prestalo biti borba za prava žena već se radi o otvorenoj mizandriji. Neprestano se preveličavaju brojke koji se odnose na muško nasilje i pri tom potpuno zanemaruje da su žene izuzetno uspješne u nefizičkom nasilju, a osobito se ističu u fizičkom nasilju prema djeci. Za ovo posljednje mnoga su istraživanja pokazala kako su korijen kasnije agresije posebno kod muškaraca. Dakle cure moje, sve vi stojite u ogromnom dreku koji izviruje na sve strane ispod cipele i pitate se otkud smrdi. Ni na kraj pameti vam ne pada da pogledate ispod sebe. Izmišljate bedastoće poput patrijarha, pozivate se na grijehe od Adma i Eve (da ne zaboravimo i Lilit) i ne vidite da smo mi odavno izjednačeni u svemu. Imate jednake mogućnosti, a vaš je problem što ih ne koristite. Jasno se zna koje su karakteristike tražene za lidere, zna se koja zanimanja su tražena i donose lovu, ali vi bi kruha preko pogače (kvote). Svih ovih godina sa fakulteta je izašlo toliko pravnica, ekonomistica, indologinja, umjetnica, managerica za PR i šta ti ja sve ne znam da to ne bi podnijela ni jedna Njemačka. I sada bi se sve vama trebalo prilagođavati. Oni koji su vas to naučili napravili su vam medvjeđu uslugu. Stvari tako jednostavno ne funkcioniraju ili pak mogu tako funkcionirati, ali onda smo svi u banani.
I kada se već borite za jednakost nisam vidio da dižete svoj glas protiv feminiziranosti školstva, sudstva, medicine, lošeg uspjeha muškaraca u školi počevši od osnovne... To vam ne smeta jer se iza vaše borbe za ljudska prava krije sebična borba za privilegije samo jednog spola. Što je još gore zar ne vidite da ste vašom borbom za takva prava dovele do toga da je danas prosječna žena dvostruko više opterećena nego ranije i da zajedno sa suprugom više ne može osigurati pristojan život obitelji? Za to je nekada bio dovoljan samo jedan zapsoleni. Meni je jasno da je ideologija slijepa i ne zamjeram vam, ali sjetite se one Churchillove-onaj tko je mlad i nije liberal nema srca, a onaj tko je star i nije konzervativan nema pameti. Stvari ne funkcioniraju onako kako ste vi zamislile i, uostalom, kako su vas učili. Valjda vam je to jasno iz života. Nemojte mi zamjeriti na nekim malo grubljim riječima. Sve vas ja volim i cijenim i nadam se da ćete uvidjeti da način na koji radite nije onaj koji bi doveo do cilja koji želite-skladnog suživota gdje svatko radi ono što najbolje zna i pridonosi sreći svih ostalih. Nadam se da je to cilj.
07.07.2014. 20:35
Matko:
Još jedno muško pravo u sridu. Ništa nego uokviriti i staviti u hodnike osnovnih i srednjih škola nek se đaci uče kako za svoje neuspjehe nikad ne treba kriviti nekog drugog već sebe.
07.07.2014. 23:39
muško:
@ tratinčica pozitivna i negativna diskriminacija sluze samo da bi se diskriminiralo, zamisli da se uvede pozitivno i negativno silovanje
08.07.2014. 01:19
muška karijerica:
"Što je još gore zar ne vidite da ste vašom borbom za takva prava dovele do toga da je danas prosječna žena dvostruko više opterećena nego ranije i da zajedno sa suprugom više ne može osigurati pristojan život obitelji? Za to je nekada bio dovoljan samo jedan zapsoleni"- znači indirektno napišeš da se vratimo u kuhinju i ostavimo se "karijerica", da se lijepo maknemo sposobnim muškarcima s puta da i dalje nose kući slaninu i lupaju šakom po stolu. I onda sarkazam, sve vas cijenim ali napravite mi sendvič, jel da? Dragi, oprosti sad ti meni na grubljim riječima, ali malo si šupalj, poanta spolne ravnopravnosti je da i ONA, zamisli žena,žensko, ono biće s vaginom, ima pravo zarađivat ako želi a ne krkanu poslije posla donosit pivu. I ona i ON mogu imati zaposlenje i obavljat kućanske poslove, i brinut o djeci. Ako ne možeš to shvatit imaš hrpu ženomrzilačkih portala pa tamo prosipaj mudrosti. I nijedna ideologija nije ćorava kao ti i tebi slične seljačine. Idi sad na svoj poslić ipak je to tvoja dužnost...
Živio brate!
08.07.2014. 16:40
joker:
Mene je oduvijek fasciniralo koliko muškarci iskorištavaju žene, ali i koliko žene sebi svašta dopuštaju.
Evo recimo primjera koliko daleko čobanizam ili kako bi se reklo šovinizam može daleko ići. Znači gospodin ima obraza doći na feminisitičku stranicu i reći da je feminizam ženama uništio život ili kako on reče duplo ga otežao. Dakle žao mu je što je zli feminizam duplo opteretio žene, ali njemu i ostalim mužjacima nije palo na pamet da i oni mogu preuzet tu "žensku drugu smjenu". A zašto, prvo jer to nije plaćeno a drugo otpalo bi mu nešto da slučajno skuha, opere ili opegla ili ne dao bog promijeni vlastitom djetetu pelenu.Dobro, sad sam pretjerala priznajem, dlakava prsa ometaju mijenjanje pelena,bože pa to svi znaju. Ali nije kriv mužjak, kriv je prokleti feminizam koji pokušava uravnotežiti poslove i obveze i podijelit ih na oba spola ravnopravno (uključujući čak i onog sa dlakavim prsima,zamislite!). Ne znam zašto je našim dragim mužjacima toliko teško shvatiti da supruga nije majka, da iz njene vagine nije izašao.
Najbolje da ugasimo feminizam i živimo kako ženama savjetuje tportal,indeks, net.hr, forum gdje nas od milja zovu kokošima i tako dalje...
08.07.2014. 17:17
još jedan muškarac:
Ma vidiš ti bezobraznika kako se on usudi doći na feminističke stranice reći nešto što se baš ne sviđa borkinjama za ljudska prava. Ali nema tu mržnje ni u tragovima. Sve pršti od tolerancije. Vidim da su neke jedva dočekale ovaj trenutak da saspu u bebu muškoj svinji sve što su do sada nakupljale u sebi. Godine aktivizma i feminističke indoktrinacije u trenutku se slilo samo u nekoliko riječi-šovinizam, čobanizam, šupalj si i seljačina.
Ostalo nemam potrebu komentirati. Ja sam zajedno sa svojom suprugom podigao troje djece radeći i dvije smjene kada je, pazi mene ženomrsca, kćerima trebalo platiti troškove fakulteta u Zagrebu i još graditi ono što je stajalo porušeno još iz rata . A još sam stigao i pomoći doma ženi koja zbog zdravstveni problema na posao nije mogla. Moj ratni put teško da vas zanima jer to je najprimitivniji izraz patrijarha.
A sada otkud mi pravo komentirati ovdje? Imat ću ga sve dok na prvoj stranici budete imali donatore koje, između ostalih, ja iz svog džepa financiram. Tako da sam osobno, na vašu upću zaprepaštenost, svojevrsni dioničar vaše udruge, a osobito one matične od koje ste i potekli. Zato se naviknite na ovo jer bit će toga još. Možda ne od mene, ali danas djelovanje feministica privlači sve više pažnje. Ako počnete uvažavati i druga mišljenja možda nešto zajedno i postignemo. Npr. istinsku ravnopravnost spolova.
08.07.2014. 17:50
joker:
živi bili pa vidjeli -.-
08.07.2014. 18:18
muška karijerica:
Ja bogami ništa ne skupljam u sebi, tu se varaš. Sve saspem u lice, nikom ne šutim i nikom ne ostajem dužna, pa zašto bi ti bio iznimka.
Pozdrav.
08.07.2014. 18:45
Dubravka:
još jedan muškarac@
mislim da si ti napisao nešto u stilu da su feministice izumile patrijarhat. Ako mi se nije učinilo, daj mi samo objasni šta si sa time htio reći.
Pa to je isto kao da kažeš da su židovi izmislili Hitlera, bilo im je baš lijepo s njim,pa ono.
Ponavljam, ako mi se učinilo, sorry, ne da mi se sad sve čitat.
08.07.2014. 19:05
još jedan muškarac:
Go girl. Nije ti se ništa učinilo, a ovu taktiku posramljivanja, kao što sam već rekao, morat ćeš vježbati na mlađim kolegama. Kod njih ti možda prođu ovakve paralele sa Hitlerom pa se koji prištićavi pubertetlija na trenutak zacrveni.
Što se tiče patrijarha moram ti reći ako on postoji onda je to dominacija sa najvećom, upravo nevjerojatnom količinom mazohizma. To što se svakodnevno javno pljucka po muškarcima, naziva ih silovateljim, nasilnicima, zabranjuje im se da viđaju djecu, to što postoji tisuće udruga za ženska prava koja uredno u EU parlamentu guraju različite zakone okrenute prije svega "škropljenju" muškarac, to što postoji jedna Španjolska gdje su same žene naposlijetku ustale protiv lažnih prijava naspram muškaraca govori o tome da je to oblik dominacije nezapamćen u povijesti.
Obično ekipa koja ima takvu moć kao muškarci lako začepi usta onima koje ugnjetava. U krajnoj liniji ovdjr nije morala čak ni slati batinaše kako se obično radilo kada su se muškarci pokušali izboriti za ljudska prava. Bilo je dovoljno otvoriti staklenke sa paucima, miševima, pustiti par kraljevskih pitona i ženski pokret otišao bi u ropotarnice povijesti. Naravno šalim se, ali nije daleko od istine.
Pa ženo božja pa tko se ikada u povijesti odrekao privilegija i moći, a da glave nisu padale. U pravilu sjevaju topovi i krv teče potocima, a žene samo zatrepere okicama, malo grintaju (malo u povijesnim razmjerima) i dobiju šta žele. Jedino kad baš dovedu integritet privrede, obrane i sl. svojim zahtjevima ka kvotama i napredovanju po spolu, a ne sposobnostima onda se muškarci malo nakostrijše, ali vidimo da i tu popuštaju. Ipak ponekad moraju biti razumne okolnosti pa se neke stvari nisu mogle napraviti ranije. Recimo nije bilo smisla uvoditi kvote u franačku vojsku dok Vikinzi napreduju sa sjevera. Ali danas može i to-dronovi i gamepad čuda rade.
PS
Pardon, pala je i jedna feministička žrtva u krvavoj borbi za ženska prava-Emili Davison bacila se pod konja.
08.07.2014. 20:27
muška karijerica:
I onda nas napadaš da vas mrzimo, ova tvoja sranja gore stvarno nisu govor mržnje. Šteta što žena nema sposobnosti pa napredovat u karijeri može samo treptanjem okica i kvotama. Blago toj tvojoj kraj tebe, nadam se da ne pada često sa stepenica.
I baš me zanima šta je škropljenje muškaraca.
Idi liječi se, ali stvarno.
09.07.2014. 15:55
Dubravka:
E Dubravka i ti se svakakvim likovima izvinjavaš.
muška karijerica dopusti meni da ti odgovorim na pitanje. Muškarci škopljenjem smatraju kada im žena ne dopusti da se prema njima ponašaju onako kako vole, dakle kao prema nižim bićima, smeću. Kada nalete na takvu ženu, ženu koja je ili nije ni svjesna da je feministica onda takve zovu glupima, droljama,kurvama, kažu "upozorenje, feministice - IQ 10, kažu da se nepotrebno smatramo jakima iako i sami znaju da smo jače od njih i misle da ćemo zaspat uplakane jer njihova čačkalica ne reagira na nas (iako znamo da hidraulika takvih rijetko kad reagira ali dobro). Čim muško naleti na feminizam evo ti svega što sam u prethodnoj rečenici nabrojala, i to je to, nisu još izmislili ništa drugo sem naših "glupih glava" i njihove impotencije. I to je sva njihova kreativnost. Zaključno, škopljenje je kad naiđu na ženu koja je svjesna svojih vrijednosti,ženu sa "karijericom" koja ih toliko boli, ženu koja poštuje i voli sebe,ženu koja ne da na sebe i to pokazuje. Uplaše se takvih "slabih žena" i evo ti "škopljenja".
Sad će ovaj gore opet reći da smo glupe, da prodajemo maglu, da njemu nemamo šta pričat, bla bla bla i vidiš, začarani krug. Zato se i povlačim iz rasprave, i ako ti mogu savjetovat, odustani od te vjetrenjače i ti.
09.07.2014. 16:47
muška karijerica:
zaboravila si još navest i ono da smo željne k...., da smo lezbe, da smo debele i onu "presvetu izjavu" - ko vas je pustio iz kuhinje. Po meni ipak jesu kreativni, podugačak je popis njihovih mudrosti. Jedva čekam nove :D
09.07.2014. 18:37

Iz drugih medija

AEM