Vijesti

24.06.2014. 13:49:56 - Zagreb Pride

stiglo je vrijeme

Usvojen Konačni prijedlog Zakona o životnom partnerstvu

(Foto: Životno partnerstvo)

Vlada Republike Hrvatske prihvatila je danas Konačni prijedlog Zakona o životnom partnerstvu kojeg bi do sredine srpnja Hrvatski sabor napokon trebao i usvojiti. Tekst Konačnog prijedloga Zakona o životnom partnerstvu u znatnoj je mjeri poboljšan u odnosu na tekst iz prvog saborskog čitanja održanog u veljači ove godine, a za koji je glasalo čak 84 saborskih zastupnika i zastupnica. Priopćenje Zagreb Pride-a prenosimo u cijelosti:

Prepoznavanje, reguliranje i zaštita obiteljskog života istospolnih parova koju predviđa Konačni prijedlog Zakona o životnom partnerstvu je, bez sumnje, pozitivan pomak i korak naprijed za sve nas, lezbijke, gejeve, biseksualne i transrodne građane i građanke Republike Hrvatske. S obzirom na postojeći, ali ponižavajuć i besmislen Zakon o istospolnim zajednicama iz 2003., koji se u praksi uopće i nije mogao provesti, Zakon o životnom partnerstvu će istospolnim parovima omogućiti veliku razinu prava koju svakako treba pozdraviti. On predstavlja demokratski standard Republike Hrvatske kao članice Europske unije, a odavno je ozbiljna potreba LGBT građana i građanki RH. Na ovaj zakon smo čekali više od 10 godina.

Ipak, važno je istaknuti kako je predloženi tekst Konačnog prijedloga Zakona o životnom partnerstvu u svojoj biti konzervativan. Sukladno okvirima koje je postavila sama Vlada RH, obiteljska zajednica životnog partnerstva uređena je posebnim zakonom, a ne Obiteljskim zakonom te u cijelom tekstu Zakona o životnom partnerstvu nigdje nema ni riječi o posvajanju djece. Stoga, ovo zakonsko rješenje ni na koji način ne olakšava istospolnim parovima planiranje obitelji i djece, već uređuje obiteljske odnose tek onih LGBT obitelji s djecom koje u RH već postoje.

Najveći dio zakona odnosi se pak, isključivo na istospolne parove i njihova statusna prava, te prava i obveze u pogledu nasljeđivanja, mirovina, uzdržavanja, zdravstvene skrbi, poreznih olakšica i dopusta za njegu partnera/ice, zdravstvenog osiguranja i posjeta u bolnicama, zaštite od diskriminacije na tržištu usluga, kao i slobodu kretanja na čitavom području Europske unije i pripadajuća joj prava u ovlastima Unije.

Iako ovo zakonsko rješenje predstavlja prvi korak u osiguranju mirnog i sigurnog obiteljskog života za sve obitelji, ono i dalje potvrđuje diskriminaciju i podjelu građana i građanki na  institucije za "heteroseksualne obitelji" (brak i izvanbračna zajednica) i "neheteroseksualne obitelji" (životno partnerstvo i neformalno životno partnerstvo). Zagreb Pride, član inicijative za životno partnerstvo, koji je sudjelovao u radnoj skupini za izradu nacrta Zakona od samog se početka zalagala da životno partnerstvo bude uključiva, a ne isključiva institucija, dakle otvorena i za istospolne i za raznospolne parove.

Naglašavamo, ovaj zakon odraz je hrvatske stvarnosti i rješava svakodnevne probleme brojnih građana i građanki – na njega smo i predugo čekali.

Više od 500 građana i građanki iz različitih dijelova Hrvatske odazvalo se našoj kampanji "Vrijeme je životno partnerstvo" u organizaciji Inicijative za životno partnerstvo. U  znak podrške donošenju Zakona o životnom partnerstvu, koji uskoro očekuje svoje zadnje čitanje i izglasavanje u Hrvatskom saboru, organizirali/e smo  fotografiranje s natpisom podrške na javnim mjestima, glavnim trgovima i ulicama Osijeka, Zagreba, Rijeke, Koprivnica, Poreča i Petrinje. Svoju podršku samoinicijativno su iskazale i brojne javne osobe: glumica Nataša Janjić, glazbenik Damir Urban, književnica Mima Simić s partnericom i studentskom LGBT aktivistkinjom Martom Šušak, komičarka Marina Orsag, redatelj Danilo Šerbedžija kao i gradonačelnik Rijeke, Vojko Obersnel.

Iduće fotografiranje građanki i građana sa natpisom "Vrijeme je za životno partnerstvo", u znak podrške donošenju Zakona o životnom partnerstvu, održati će se u petak, 27. lipnja od 18:00h do 19:30h, u Zagrebu ispred kluba "Booksa", Martićeva 14d.

Tagovi: građani, građanke, hrvatska, kampanja, lgbt prava, pravo, zakon o životnom partnerstvu

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM