Vijesti

13.05.2009. 10:39:39 - Jure Jerić (Slobodna Dalmacija)

Lani rodile 44 maloljetnice

U prošloj godini, prema podacima Klinike za ženske bolesti i porode KBC-a, rodile su 44 adolescentice, većinom starije maloljetnice, uz nekoliko slučajeva mlađih djevojčica.

Kako doznajemo od dr. Damira Roje, ginekologa, ovakve statistike odgovaraju godišnjem prosjeku, a splitska iskustva rodnosti mladih mama manje su i od svjetskog prosjeka, ali i drugih dijelova Hrvatske.


Međutim, usprkos relativno povoljnim podacima, svakom djetetu koje rodi dijete život se naglo i vrlo značajno mijenja. Prema iskustvima ginekologa Roje, buduće majke se vrlo različito ponašaju kada im liječnici čestitaju na trudnoći.


'Očeve ne vidimo'

- Djevojke se češće ponašaju vrlo zrelo, brine ih kako će iznijeti trudnoću, dok neke uopće nisu svjesne što im se događa. Dodatni problem je činjenica da se zbog njihove maloljetnosti i u vrijeme samog poroda suglasnost za medicinske zahvate mora tražiti od njihovih roditelja, ili rjeđe od punoljetnog supruga. Očeve većinom ne vidimo, ali to nije razlika s obzirom na ostale dobne skupine - objašnjava dr. Roje, napominjući kako mladi nisu dovoljno upoznati sa svojom spolnošću i rizicima neodgovorog i nezrelog shvaćanja spolnosti.

Upravo ovaj problem već dulje vrijeme tišti mlade koji žele edukaciju, ali im u školama nije prilagođena sadržajem i satnicom, što ponovno otvara pitanja ukinutog spolnog odgoja.

- Koliko je institucijama koje se bave obrazovanjem mladih važno informiranje i prevencija pokazuje i činjenica da u udžbeniku iz biologije za srednju školu u poglavlju o spolno prenosivim bolestima autori nisu smatrali važnim spomenuti postojanje HPV-a, niti klamidije.

U drugom udžbeniku se cijele tri rečenice odnose na HPV, ali zato nema niti jedne riječi o kontracepciji - tvrdi Sanja Cesar, psihologinja Centra za edukaciju, istraživanje i savjetovanje.

Sličan primjer medicinski neprihvatljivih činjenica uvukao se i udžbenik vjeronauka u kojem stoji da je "prekid spolnog čina (coitus interruptus) medicinski prihvaćena mjera kontracepcije".

- Vjeroučitelji i autori tog udžbenka su valjda najkompetentniji za ove, kao i neke druge, teme. No, to nije problem Foruma, nego onih koji dopuštaju da se djecu indoktrinira i drži u okivru spoznaja 19. stoljeća. No, "klinci" žive svoj život 21. stoljeća, a oni koji im uskraćuju relevantna znanja, koja ih mogu zaštititi, društveno su odgovorni - oštra je Vesna Mihoković-Puhovski, predsjednica "Foruma za slobodu odgoja".


Porod u starijoj životnoj dobi

Dr. Roje upozorava da s porastom broja maloljetničkih trudnoća raste i broj žena koje rađaju u sve starijoj životnoj dobi, što je u oba slučaja odmak od biološki optimalne dobi rađanja, od 20. do 25. godine.
 

Tagovi: cesi, forum za slobodu odgoja, seksualna edukacija, zdravlje

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM