Vijesti

13.06.2013. 13:21:09 - HRT

Mogućnost raspisivanja referenduma

Hoće li turski građani odlučivati o uređenju Taksima?

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan ne isključuje raspisivanje referenduma u Istanbulu o projektu uređenja trga Taksim koji je potaknuo val protuvladinih prosvjeda u Turskoj, objavila je vlada nakon Erdoganova sastanka s predstavnicima prosvjednika. Pozvala je stotine prosvjednika/ica okupljene u parku Gezi uz trg Taksim da to područje napuste "što je brže moguće". 

Policija je brutalno intervenirala još 31. svibnja kako bi evakuirala prosvjednike iz parka Gezi koji treba biti porušen u okviru programa uređenja trga i izgradnje trgovačkog centra. Jedanaest predstavnika nevladinih udruga i civilnog društva, a među njima ima stručnjaka/nja i umjetnika/ica, kazalo je da će prijedlog premijera Erdogana razmotriti, no prosvjednici/ce osporavaju da su ti ljudi pozvani zastupati ih.

Koordinacija parka Gezi je platforma od 116 udruga i ona pokreće prosvjede, no ona nije bila pozvana na razgovore s Erdoganom. Prema zadnjim podacima turskog sindikata liječnika, u gotovo dvotjednim prosvjedima četiri su osobe poginule, tri prosvjednika i jedan policajac, a 5 000 je ozlijeđenih, od kojih nekoliko desetaka teško.

Tagovi: gezi, nasilje, policija, prosvjedi, prosvjednice, prosvjednici, svijet, turska

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM