Vijesti

09.06.2013. 13:32:17 - Iva Zelić

solidarnost iz zagreba

Turska, ne daj se!

Solidarnost s Turskom

Solidarnost s Turskom (Foto: Iva Zelić)

Novi miran prosvjed solidarnosti i podrške turskom narodu održan je u petak u Zagrebu.

Marš je krenuo od parka Zrinjevac do Turske ambasade ispred koje su okupljeni izrazili svoje nezadovoljstvo trenutnim stanjem u Turskoj te sistemskom vladavinom premijera Erdogana.

Naime,  prosvjedi koji su počeli kao mirni protest u Gezi parku u Istambulu s ciljem obrane parka na kojem se treba izgraditi novi shopping centar prerasli su u krvavi sukob građana i građanki Turske s policijom. 

Prosvjedi traju već gotovo dva tjedna, no premijer ne namjerava posustati jer navodno i dalje uživa podršku većine turskog stanovništva. Europska zajednica negoduje zbog pretjerane uporabe sile, a prosvjednici i prosvjednice optužuju premijera da želi islamizirati društvo.

Prema posljednjem izvješću sindikata turskih liječnika u jeku prosvjeda su poginule četiri osobe te je 4.785 osoba ozlijeđeno. Špekulira se da je broj poginulih ipak veći.

Prosvjedi podrške turskome narodu odvijaju se svuda po Europi. Iako je ovaj zagrebački prosvjed na Facebooku obećalo pohoditi više od 600 ljudi, okupilo se tek nešto manje od pedesetak aktivista i aktivistica koji su najavili novi prosvjed podrške ukoliko se ne smiri trenutna situacija u kojoj se na brutalan i neprihvatljiv način krše ljudska prava u Turskoj. Na tom će se prosvjedu, nadamo se, ljudi ne samo okupiti na Facebooku već i na samom prosvjedu.

U ponedjeljak podršku tusrkim građanima i građankama, koje su svakodnevno suočene s policijskom brutalnošću i represivnim državnim aparatom, poslali su i studenti i studentice Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, te njihovi prijetelji i prijateljice.

Tagovi: hrvatska, occupy hrvatska, policijska brutalnost, potpora, prosvjedi, prosvjednici, turska

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM