Vijesti

04.06.2013. 01:01:00 - Marko Boko

solidarnost s turskom

Podrška prosvjednicima/ama u Turskoj s FPZG-a

U ime solidarnosti s Turskom

U ime solidarnosti s Turskom (Foto: S.K.)

Studenti i studentice zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti zajedno su sa svojim kolegama i kolegicama u ponedjeljak pred svojim Klubom organizirali simboličku akciju podrške građanima i građankama Turske.

Građani/ke Turske se već danima nose sa prekomjernim nasiljem i terorom turske policije, a sukobi su započeli u istanbulskom Gezi parku, koji su aktivisti/kinje čuvali od uništenja kako bi se na njemu izgradio shopping centar nauštrb javnog interesa i javnog dobra. Međutim, kada su policajci upotrijebili suzavce, bitka za park je prerasla u nešto mnogo više - u borbu za pravo na prosvjed, građanske slobode te svrhavanje korumpiranih političkih elita.

Sukobi su se kasnije proširili cijelom Turskom s ciljem svrgavanja sve autoritarnije turske vlasti na čelu sa premijerom Erdoğanom.

Iako službenih informacija nema, na društvenim mrežama su se pojavili podaci o poginulim prosvjednicima i prosvjednicama. Dok se na turskim ulicama vode žestoki sukobi, u kojima su brojni/e i stradali/e, tamošlji mediji ignoriraju zbivanja.

Ovom akcijom studenti/ice FPZG-a, te njihove prijatelji/ice, uputili su podrška svim građanima/kama Turske u njihovoj borbi i osuđena prekomjerna i nedozvoljena upotreba sile policijskih snaga.

Zanimljivo je i to da je nekolicina studenata/ica Fakulteta političkih znanosti sudjelovala u obrani Varšavske ulice u Zagrebu, koja neodoljivo podsjeća na istanbulski Gezi park.

Tagovi: fakultet političkih znanosti, gezi park, građanske slobode, istanbul, klub studenata fakulteta političkih znanosti, polcijska brutalnost, policija, potpora, prosvjedi, turska

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM