Vijesti

19.02.2013. 15:06:06 - crol.hr/dw.de

Pobjeda za djecu

Povijesna odluka Ustavnog suda Njemačke u korist istospolnih parova

Zahvaljujući odluci Ustavnog suda, Njemačka je doživjela povijesni preokret kad je riječ o posvajanju djece partnera u istospolnim zajednicama.

Prihvaćanjem dviju žalbi u kojima su se roditelji u istospolnim zajednicama žalili najvišoj sudskoj instanci jer im nije omogućeno da kao skrbnici posvojenog djeteta budu upisani i njihove partnerice/partneri, Ustavni sud Njemačke omogućio je da se u toj zemlji gej parovi više ne suočavaju s ovim apsurdnim rješenjem.

Dakle, u Njemačkoj je sad moguće proširiti skrbništvo nad posvojenom djecom i na istospolne partnere.

Kako javlja Deutsche Welle, pred najviši sud Njemačke su došle dvije slične žalbe. U jednom se slučaju žalila liječnica iz Münstera čija je partnerica 2004. usvojila djevojčicu iz Bugarske. Curici je u međuvremenu 13 godina i živi zajedno "s dvije mame" u zajedničkom kućanstvu - ali zahtjev te liječnice da također bude upisana kao skrbnica, sud je odbio.

Slično je bilo i s jednim gej muškarcem čiji je partner još otprije usvojio jedno dijete iz Rumunjske. Jer u Njemačkoj i usprkos brojnim pravilima o ravnopravnosti, barem kad je riječ o posvajanju djeteta još uvijek zakonodavac čini razliku između istospolnih i "normalnih" bračnih zajednica. Jer kod parova muškarca i žene, takvo "sukcesivno skrbništvo" se prihvaća bez poteškoća.

Deutsche Welle piše kako je Prvi senat Ustavnog suda nedvosmisleno utvrdio kako postojeći propisi "krše pravo na ravnopravnost kako pogođene djece, tako i životnih partnera". To zapostavljanje se ne može opravdati time kako se radi o istospolnoj zajednici, jer "i ono, baš kao i partneri u braku u trajnoj zakonskoj vezi može pridonijeti dobrobiti djeteta", objavio je predsjednik Senata Ferdinand Kirchhof.

Njemačkom parlamentu Ustavni je sud naložio da do 30. lipnja 2014. godine promijeni zakonske odredbe, ali je sud naredio da već ovom odlukom - dakle od ovog trenutka, postane moguće takvo sukcesivno skrbništvo i "prijenos" skrbništva s jednog partnera na oba. Ova odluka je s velikim zadovoljstvom primljena u udrugama gej partnera i partnerica i smatra se novim doprinosom u težnji prema ravnopravnosti gej i heteroseksualnih partnera i pratnerica. 

Deutsche Welle donosi i izjavu šefice Kluba zastupnika stranke Zelenih Renate Künast koju ovu presudu smatra "pobjedom za djecu". "Obitelj je tamo gdje su odrasli spremni preuzeti odgovornost - i to je svejedno jesu li homo ili hetero", piše u stavu stranke Zelenih.

No, ostao je i jedan važan, neriješen problem jer odluka Ustavnog suda Njemačke nije dotakla načelno pitanje kad neki istospolni par želi zajednički usvojiti dijete, nego je riječ samo o sukcesiji usvojenog djeteta jedne partnerice ili partnera. Analitičari ipak smatraju kako su na neki način "otvorena stražnja vrata" i za takvo posvajanje, ali o tome konačnu riječ ipak moraju dati političari.

Pred sudom u Karlsruheu, nažalost, niti nema postupka koji bi u pitanje postavio tu načelnu neravnopravnost homoseksualnih pred heteroseksualnim partnerima.

Tagovi: europa, lgbt obitelj, lgbt prava, njemačka, presuda, svijet, zakon

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM