Vijesti

11.06.2012. 22:17:45 - Ela Tončić

pjenom na navijače

Ukrajinske feministkinje nastavile borbu protiv Eura!

Femen u akciji

Femen u akciji (Foto: Facebook)

Članice ukrajinske feminističke grupe Femen uhapšene su u petak u Poljskoj ispred stadiona u Varšavi. Prosvjed se održao nekoliko sati prije početka utakmice između Poljske i Grčke koja je otvorila ovogodišnje prvenstvo. 

Članice Femena izvikivale su ispred stadiona Fuck Euro i prskale pjenom s aparatima za gašenje požara okupljene navijače.  Aktivistkinje su se pojavile u njihovom prepoznatljivom stilu – s tradicionalnim ukrajinskim vjenčićima od cvijeća na glavi i gole od struka na gore. Na golim su tijelima ispisale svoj stav prema nogometnom prvenstvu – Fuck Euro.

Femen

Femen

Aktivistkinje su još jednom izašle na ulice kako bi upozorile na loš položaj eksploatiranih žena u ilegalnoj seks - industriji u Ukrajini, ali i cijeloj Europi. Femen se protive Europskom nogometnom prvenstvu jer smatraju da će prvenstvo pridonijeti porastu prostitucije u Ukrajini i Poljsko. One smatraju kako će održavanje nogometnog prvenstva u državi koja je duboko zaglibila u probleme eksploatacije žena u prostituciji dodatno pogoršati situaciju. Osim što upozoravaju na položaj žena uvučenih u seks-industriju,  FEMEN su ogorčene ponašanjem muških turista koji u zemlju dolaze po 'jeftine i lake žene'. Prema svim se ženama ponašaju kao prema prostitutkama, a neukusno dobacivanje na ulici često prerasta u ulično uznemiravanje.

Femen u Poljskoj

Femen u Poljskoj

Femen su već ranije ove godine nekoliko puta prosvjedovale protiv Eura u Ukrajini i Poljskoj i upozoravale na problem eksploatacije žena za vrijeme nogometne euforije. Tijekom ove akcije uhićene su četiri aktivistkinje, koje su potom i zadržane u pritvoru.

Više o ovim toples revolucionarkama pročitajte ovdje !

Tagovi: aktivistkinje, eksploatacija žena, euro 2012, europsko nogometno prvenstvo, femen, feministkinje, poljska, prostitucija, svijet, ukrajina

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM