Vijesti

11.03.2009. 15:48:47 - Tajana Broz

Korporativni vodič za početnike/ce

Neslana šala ili seksizam

Prije nekoliko tjedana dobile smo informaciju od izvora koji je želio ostati anoniman o određenim seksističkim praksama u SAP d.o.o. I kako to već biva seksizme je teško dokumentirati i materijalizirati, ali jedan slučaj je naš izvor vrlo precizno zabilježio.

 

Naime, SAP d.o.o. ima zakupljena parkirališna mjesta na podrumskoj etaži Grand centra u Hektorovićevoj 2 koja bazično nisu dodijeljena svakom zaposleniku/ci već se zauzimaju po principu "tko prvi dođe". Jedan dan prošle godine na jednom parkirališnom mjestu pojavila se oznaka sa SAP-ovim logom te dvije sličice. Jedna sličica prikazuje crveni Audi A4 kakvog vozi direktor SAP-a Igor Dropulić, a drugi crtež žene za volanom, koja se naravno pritom šminka. Sličica Audia je imala kvačicu, a sličica žene je bila prekrižena što bi u prijevodu značilo da je na dotičnom mjestu dozvoljeno parkiranje crvenima Audijima A4, a zabranjeno ženama. Naš izvor je također dojavio da je plakat stajao na zidu sve dok iz SAP AG (što im dođe kao centrala) nije stigla direktiva da se mora ukloniti.

 

 

 

Kako se radi o očitom primjeru seksizma, uputile smo e-mail na SAP s molbom da komentiraju cijelu priču. Očekivale smo nekakav šturi korporativni dopis u kojem će nam pristojno reći da ih ne zamaramo glupostima, kad ono: iznenađenje! Direktor korporativnih komunikacija Marko Biljan i sam direktor SAP d.o.o. Igor Dropulić pozvali su Libelu.org u posjetu kako bi nam osobno ispričali sve što nas zanima. To je moglo značiti dvije stvari a) radi se o neopisivo kooperativnim i profesionalnim ljudima ili b) netko je nešto gadno skrivio i dobio po prstima pa spašava što se spasiti dade. I tako se Libelin investigativni tim u sastavu: autorica ovog teksta, blok "Žene to mogu" i obična kemijska, uputio prema sjedištu SAP-a.

 

Sjeli mi u finu dvoranu i krenula manje više očekivana priča. Sve je počelo jednog dana kada se na mjesto na koje uobičajeno parkira direktor Dropulić uparkirala jedna kolegica te je onda uz šale i pošalice direktora Dropulića druga kolegica ("naglašavam, kolegica" kaže u tom trenutku priče direktor Dropulić op.a.) isprintala i naljepila sliku koja je gore opisana. Direktor Dropulić cijelu situaciju naravno naziva internom šalom (očekivala sam da će upotrijebiti izraz neslana, ali barem nije razočarao s očekivanim izrazom šala op.a.) i nudi svoju ispriku svima koje je takva interna šala mogla uvrijediti i povrijediti. Na primjedbu da se radi o seksističkoj šali, nudi jedno uobičajeno objašnjenje koje relativizira seksizam i poptuno pogrešno svodi priču na kontekst: "Da se taj dan na to mjesto uparkirao Marko, onda bi bila slika muškarca u Dinamovom dresu pa bi možda time povrijedio Bad Blue Boyse". Uz to slijedi cijela priča kako eto oni u SAP-u visoko cijene dame i cure  (što su izrazi koje direktor Dropulić uglavnom koristi kada govori o svojim zaposlenicama op.a.) koje rade za njih, kako je značajno porastao broj žena zaposlenica od kada je on direktor, kako SAP jako drži do jednakih mogućnosti i ravnopravnosti, kako su oni baš jako ponosni što je toliko žena u SAP-u i to upravo u onom dijelu koji se tiče tzv. tradicionalno muških zanimanja. I za kraj je pojasnio da tijekom ove krize u SAP-u nije otpuštena niti jedna žena. Ovdje nas traži da ga pitamo zašto pa mi pristojno i pitamo "Zašto?" A direktor Dropulić odgovori: "Zato što dobro rade." Dok je autorici ovog teksta ta činjenica izuzetno logična, direktor Dropulić ju je izrekao s priličnom količinom ponosa kao da upravo ona dokazuje da u onoj "internoj šali" nikakvog seksizma nije bilo.

 

Uz još malo korporativne samohvale i poziva za suradnjom, sastanak je priveden kraju. I valjda kako to biva, najzanimljivija stvar je izrečena u hodniku na samom izlasku Libelinog investigativnog tima, a ta je da su iz svega ovoga neke stvari svakako naučene. I dok je SAP d.o.o. na svojim greškama naučio da "interne šale" mogu biti seksističke i uvredljive pojedinima zaposlenicima te da takav način ophodnje sa zaposlenicima nije primjeren niti jednom poduzeću, a kamoli onom koje se hvali svojim zalaganjem za jednakopravnost, vi imate jedinstvenu priliku naučiti na tuđim greškama. Jer prije ili kasnije Libelin investigativni tim uloviti će vas na vlastitima.

Tagovi: igor dropulić, sap, seksizam

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (4)

Stari komentari

Josip:
Već imate i investigivni tim :)

:clap:
11.03.2009. 20:13
v:
bravo za libelu :)
11.03.2009. 20:36
pravialanford:
E, cime se vi bavite... Seksizam je izvor humora kao i svi ostali -izmi. Zatucani nemaju smisla za humor, niti su ikad imali. Kao sto vidim, opravdali ste sve sale (ili kako kazete, uvrede) na vas racun.
17.03.2009. 07:46
R:
Ma dajte pa ovo je bas bezveze... jel bas stvarno svaka sala nekome drama?
17.03.2009. 17:39

Iz drugih medija

AEM