Vijesti

17.05.2019. 10:06:10 - lori

Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije

'Sad, možda više nego ikad, trebamo zajedništvo i solidarnost'

(Foto: may17.org)

Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije (IDAHOT) obilježava se širom svijeta 17. svibnja, a u Hrvatskoj je to praksa od 2011. kada ga je službeno potvrdio Sabor. Gledajući unatrag, neizmjerni su pomaci u pravcu zaštite ljudskih prava LGBTIQ osoba napravljeni, primjetno je da se razvijamo kao društvo koje njeguje vrijednosti pravednosti i uključivosti. Za učinjene pozitivne korake nisu zaslužne samo organizacije za zaštitu ljudskih prava - već svaka osoba koja je u svom životu, u svojoj obitelji, u svom radnom okruženju pokazala razumijevanje, prihvaćanje i usprotivila se predrasudama, mržnji ili nasilju prema LGBTIQ osobama. To su bitke koje nisu vidljive u izvještajima ili člancima zakona, ali one su presudne - one doprinose ljudskosti i ljepoti u našem svakodnevnom životu i kreiraju našu budućnost. Na ovaj dan, želja nam je da se zahvalimo svima vama, na svemu učinjenom, na vašem suosjećanju i odvažnosti.    

U ovom trenutku svjedočimo nazadnim tendencijama nekih organizacija i politika da prekroje svijet "u svom stilu" raslojavajući društvo i oduzimajući prava, slobodu i dostojanstven život određenim ranjivim skupinama. Nasilje, diskriminacija i govor mržnje prema LGBTIQ osobama i ženama su u porastu, nema javne (institucionalne) osude homofobije i transfobije, opstruiraju se pokušaji da djecu učimo znanjima i vještinama odgovornog i kritičkog društvenog djelovanja i ne sankcionira se javno širenje fašističkih ideologija. 

Gledajući unaprijed, sad, možda više nego ikad, trenutak je kad trebamo zajedništvo i solidarnost. Nastavimo činiti promjenu u pravcu ostvarivanja vrijednosti koje nas spajaju a ne razdvajaju, koje grade društvo u kojem se poštuje ljubav a ne utire strah, koje nas oplemenjuju a ne potiču na mržnju i nasilje. Kako bi obilježile i obilježili ovaj Međunarodni dan protiv homofobije i transfobije - vratimo naglasak na važnost djelovanja svakoga i svake od nas. Kao roditelji, poslovni kolege, na ulici, na utakmici, kao susjeda, kao prijatelji i prijateljice…. - reagirajmo!

LORI spot – Reagiraj i ti!

www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=SP3ngfGeVP8

Tagovi: aktivizam, homofobija, idahot, lgbtiq prava, lori, transfobija

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM