Članci s tagom: znanost

 • Dodijeljene ovogodišnje stipendije 'Za žene u znanosti'

  Dodijeljene ovogodišnje stipendije 'Za žene u znanosti'

  Slađana Bursać, Željka Fiket, Ana Jurinjak Tušek i Helena Bilandžija ovaj su tjedan svečano predstavljene kao stipendistice programa "Za žene u znanosti" (...)

 • Rodna nejednakost u znanosti

  Rodna nejednakost u znanosti

  Studija sa Sveučilišta Yale o problemima s kojima se suočavaju žene u znanosti i dalje izaziva snažne reakcije u znanstvenim krugovima.

 • Kontroverza oko 'princeza znanstvenica'

  Kontroverza oko 'princeza znanstvenica'

  Kad god se Erika Ebbel Angle u svojoj televizijskoj emisiji pojavi s tijarom i lentom koju je osvojila kao Miss Massachusettsa, sva djeca u publici (...)

 • Znanost: stvar za cure!

  Znanost: stvar za cure!

  Kada se proizvod seksualizirano predstavlja na način koji publiku neodoljivo podsjeća na modnu reklamu u stilu Sexa i grada , najčešće se radi o tome da se (...)

 • Zašto su žene manjina u znanosti?

  Zašto su žene manjina u znanosti?

  Muškarci još uvijek prednjače u tzv. STEM polju rada (science, technology, engineering, mathematics, tj. znanost, tehnologija, inženjerstvo, matematika).

 • Ministar Riječanin na Trsatu

  Ministar Riječanin na Trsatu

  U subotu 09. 03. na tribini koju je na Riječkome kampusu organizirala udruga Universitas ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović, iznio je probleme koji, smatram, već desetljećima guše razvoj znanosti u Hrvatskoj. Na tribini su govorili i prof. dr. Saša Zelenika te prof. dr. Ružica Beljo Lučić, oboje pomoćnici ministra Jovanovića koji je, kako navodi, uvjetovao zauzimanje ministarske fotelje upravo slobodnim izborom suradnika.

 • Dodijeljene stipendije mladim znanstvenicama

  Dodijeljene stipendije mladim znanstvenicama

  Hrvatsko nacionalno povjerenstvo za UNESCO i L'Oreal Adria jednogodišnjom stipendijom u iznosu 4.000 EUR u sklopu nacionalnog programa "Za žene u znanosti" nagradili su četiri mlade hrvatske znanstvenice. Stipendiju od 4.000 EUR primile su: molekularna biologinja Rosa Karlić, molekularna biologinja Ana Knežević, liječnica Anna Mrzljak te geofizičarka Ivana Stiperski. Ove godine na natječaj nacionalnog programa "Za žene u znanosti" apliciralo je 35 kandidatkinja.

 • Dodijeljene stipendije "Za žene u znanosti"

  Dodijeljene stipendije "Za žene u znanosti"

  Mlade hrvatske znanstvenice Iva Kavčić, Petra Peharec, Ivana Šoljić Jerbić i Lana Vasung dobile su prošli tjedan stipendiju nacionalnog programa stipendiranja "Za žene u znanosti", koje dodjeljuju Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO pri Ministarstvu kulture i L'Oreal Adria.

 • Na pragu nove mladosti

  Na pragu nove mladosti

  Prvi put od osnutka na čelu Instituta Ruđer Bošković je žena, dr. Danica Ramljak. Rođena Sinjanka, koja je prije dolaska na čelo "Ruđera" provela 22 godine u SAD-u, proslavila se nakon što je na najprestižnijem medicinskom institutu na svijetu National Institute of Health u Bethesdi predstavila svoje znanstveno otkriće o učincima polifenola iz čokolade u sprječavanju rasta tumornih stanica dojke.

 • Pravobraniteljica o Izvješću o radu za 2008. Nacionalnog vijeća za znanost

  Pravobraniteljica o Izvješću o radu za 2008. Nacionalnog vijeća za znanost

  Vezano za Izvješće o radu za 2008. Nacionalnog vijeća za znanost (NVZ), Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova je dostavila svoje mišljenje Odboru za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora u kojem predlaže da Odbor uputi preporuku NVZ da do kraja 2009. donese nadopunu Pravilnika o znanstvenim i umjetničkim područjima, poljima i granama kojom bi rodne studije uvrstio u interdisciplinarna područja znanosti.

<< < 1 2 3 4

Iz drugih medija

AEM