Članci s tagom: zene

 • Dress for Success-odjeća za samopouzdanje

  Dress for Success-odjeća za samopouzdanje

  Kada su sedamdesetih godina prošlog stoljeća žene nahrupile na tržište rada i zauzele pozicije u različitim zanimanjima, svi su bili iznenađeni.

 • Ženama sve nagrade udruženja obrtnika otoka Brača

  Ženama sve nagrade udruženja obrtnika otoka Brača

  Prestižno bračko obrtničko odličje, Nagradu za životno djelo, zaslužile su četiri žene, tri iz obrta ugostiteljstva i jedna iz ribarstva. Bepina Lukšić iz Sutivana dobila je nagradu iz ribarstva za svoj obrt "Barba Jere" dok su nagrade iz ugostiteljstva primile Vinka Landeka iz Supetra, obrt Jastog, Arsijena Kirigin iz Supetra, obrt Jure i Nade Stipičić iz Gornjega Humca, konoba Nada.

   

 • Tek svaka peta žena zarađuje više od partnera

  Tek svaka peta žena zarađuje više od partnera

  Još ne tako davno to je bilo nezamislivo, ali danas jedna od pet žena zarađuje više nego njezin suprug ili dečko, pokazalo je istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji.

  Za usporedbu, potkraj 60-ih samo četiri posto žena u dobi od 16 do 60 godina zarađivalo je više od partnera.

 • Dodijeljene stipendije "Za žene u znanosti"

  Dodijeljene stipendije "Za žene u znanosti"

  Mlade hrvatske znanstvenice Iva Kavčić, Petra Peharec, Ivana Šoljić Jerbić i Lana Vasung dobile su prošli tjedan stipendiju nacionalnog programa stipendiranja "Za žene u znanosti", koje dodjeljuju Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO pri Ministarstvu kulture i L'Oreal Adria.

 • "Oko za oko" na pakistanski način

  "Oko za oko" na pakistanski način

  Presuda suda u Pakistanu zasnovana na "Oko za oko" principu, izazvala je snažne rasprave u zainteresiranim sektorima, uključujući i borce za ljudska prava. Dok se svi slažu da je zlostavljanje žena u Pakistanu gorući problem, postoje razlike u razmišljanjima kako kažnjavati počinitelje.

 • Žestoke cure hrvatskog rocka

  Žestoke cure hrvatskog rocka

  Na prilično razvijenoj domaćoj underground sceni pojavilo se posljednjih godina nekoliko zanimljivih ženskih rock bendova. Nova generacija autorica ponosno ističe svoju nezavisnost, dok njihova brojnost i svježa poetika kao da dovode u pitanje patrijarhat u underground rocku, post rocku, punku i ostalim "žešćim" glazbenim žanrovima.

 • Uhićene iranske aktivistice

  Uhićene iranske aktivistice

   Najmanje 33 iranske aktivistice uhićene su u nedjelju tijekom mirnog prosvjeda u Teheranu. Aktivistice su pripadnice skupine Ožalošćene majke, koja je osnovana nakon javnih proglasa o smrti Nede Agha-Soltan prošlog ljeta. Pripadnice skupine su majke ubijenih, uhićenih i nestalih posvjednika/ica.

 • Pomoć za nastradale u potresu na Haitiju

  Pomoć za nastradale u potresu na Haitiju

  MADRE, međunarodna organizacija za ženska ljudska prava, koja je tijekom devedesetih pomagala i ženama pogođenim ratom u Hrvatskoj, radi na Haitiju već dulje vrijeme i pokrenula je hitnu akciju pomoći unesrećenima potresom.

 • Rat, klima i žene

  Rat, klima i žene

  Rat, militarizam i klimatske promjene uništavaju nebrojene zajednice diljem svijeta, a žene, posebice one crne boje kože na globalnom jugu, plaćaju najvišu cijenu. "U modernim sukobima opasnije je biti žena nego vojnik". A biti siromašna žena, čak i izvan ratnog okruženja, znači biti izložena riziku gladovanja i prognaništva.   

 • Izborna mitologija

  Izborna mitologija

   Izbore je obilježio strah od mogućnosti da kompromitirana, patrijarhalna i upitno informirana osoba bude predsjednikom države puno više nego što je mogućnost da Ivo Josipović postane predsjednik i donese neku strukturnu promjenu izazivala nadu.

Iz drugih medija

AEM