Članci s tagom: zene

 • Politički govor: emotivnost vs. agresivnost

  Politički govor: emotivnost vs. agresivnost

  Koncept vezivanja žena uz privatnost, a muškaraca uz javnost, problem je koji ima dugu tradiciju, a koji ukazuje na to kako je zadaća žena bila da budu majke i (...)

 • U Zagrebu tek 1,1 posto ulica ima ime po ženama

  U Zagrebu tek 1,1 posto ulica ima ime po ženama

  Od ukupno 5277 javnih prometnih površina u Zagrebu tek 59, što je 1,1 posto, nosi ime po ženi. Brojka je još manja ako se od tih 59 oduzme imena svetica, te imaginarnih likova. Naime, samo 37 javnih prometnih površina, što je 0,7 posto, nosi ime po stvarnoj ženskoj osobi. Još jedna ulica nosi ime po jednom bračnom paru te se može reći da 37,5 ulica u Zagrebu je ime dobilo po stvarnoj ženi.

 • Put do vlastitog pogleda

  Put do vlastitog pogleda

  Libela vam predstavlja drugo izmijenjeno izdanje priručnika "Put do vlastitog pogleda" autorice Sanje Sarnavke (izdavačice B.a.b.e.). Ovaj je priručnik začetak upućivanja u načine iščitavanja medijskih poruka. Iako usmjeren prvenstveno na prikaz žena (u odnosu na muškarce) u hrvatskim medijima, namjera mu je pokazati kako gledanje, slušanje ili čitanje ne znače ujedno i viđenje, čuvenje i razumijevanje onoga što se tek površno konzumiralo.

 • Denisa Latina nek je stid i sramota

  Denisa Latina nek je stid i sramota

  Latinica na temu "Gdje je nestala ženstvenost?" izazvala je salvu komentara uključivo i onaj već objavljen na Libeli . Ovdje donosimo još jedan komentar, a (...)

 • Blanka Vlašić najbolja sportašica svijeta

  Blanka Vlašić najbolja sportašica svijeta

  Blanka Vlašić je izabrana za najbolju sportašicu godine u anketi Međunarodnog udruženja sportskih novinara (AIPS) i prva je hrvatska sportašica koja je ponijela tu titulu. U glasovanju 515 sportskih novinara iz 93 države svijeta Vlašić je dobila 884 glasa, što znači da je za hrvatsku atletičarku glasovao svaki peti novinar. Također je dobila više glasova od Rafaela Nadala koji je proglašen najboljim muškim sportašom.

 • Teška borba za prava osoba s invaliditetom

  Teška borba za prava osoba s invaliditetom

  Prevela Nada Kujundžić Prava osoba s invaliditetom su ljudska prava U sklopu petog međunarodnog znanstvenog skupa koji se bavi temama (...)

 • POTRAGA ZA ŽENSKIM RUKOPISIMA

  POTRAGA ZA ŽENSKIM RUKOPISIMA

  Stari bakin dnevnik stoji vam prašan na tavanu i žao vam ga je baciti? Ili ga čuvate kao obiteljsku dragocjenost? Nemojte ga baciti, dopustite da ga i mi pročitamo.

 • Međunarodni dan starijih osoba: žene najugroženije najavljenim mirovinskim reformama

  Međunarodni dan starijih osoba: žene najugroženije najavljenim mirovinskim reformama

  Nevladina organizacija za prava starijih osoba AGE pozvala je europske vlade da pri donošenju mirovinskih reformi ne pridonose dodatnoj neravnopravnosti spolova te da najavljene reforme moraju uzimati u obzir činjenicu da žene moraju prilagođavati svoje poslovne karijere sa obiteljskim obvezama. U AGE-u ističu kako u vremenima krize europske vlade pokušavaju smanjiti pritisak na javni proračun, uključujući i mirovinska izdavanja, a cijenu proračunskih rezova plaćaju upravo starije osobe.  Većina starijih osoba su žene koje također trpe i najveće siromaštvo.

 • Drugarica majka se propituje

  Drugarica majka se propituje

  Drugarica kćer je napunila 6 mjeseci ovih dana, a u tih 6 mjeseci rodila je još cijela plejada mojih znanica, prijateljica, kolegica, pa se moj svijet doslovno sveo na (...)

 • Pravo na pobačaj u američkoj vojsci

  Pravo na pobačaj u američkoj vojsci

  Prevela Nada Kujundžić Zabrana pobačaja koja je trenutno na snazi u američkim vojnim objektima izravno ugrožava zdravlje i sigurnost pripadnica vojske, te je (...)

Iz drugih medija

AEM