Članci s tagom: zene

 • Afganistan najopasnija zemlja za žene

  Afganistan najopasnija zemlja za žene

  FONDACIJA Thomasa Reutersa okupila je preko 200 stručnjaka i stručnjakinja za rodna pitanja kojima je povjereno istraživanje o najopasnijim zemljama za žene, a oni su zaključili da listu predvodi Afganistan. Zemlje su rangirane prema šest rizika: seksualno nasilje, ne-seksualno nasilje, kulturološki i/ili religijski faktori, diskriminacija  i onemogućen pristup resursima te trgovanje ženama.

 • Žene su diskriminirane, ali budućnost je njihova

  Žene su diskriminirane, ali budućnost je njihova

  U Hrvatskoj žene prevladavaju u evidenciji nezaposlenih, slabije su plaćene i u većoj su opasnosti od dugotrajne nezaposlenosti nego muškarci, ali trendovi u obrazovanju pokazuju da će se njihova pozicija u budućnosti popraviti, pokazuje iscrpna analiza položaja žena na tržištu rada predstavljena na okruglom stolu u organizaciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

 • Ženska solidarnost

  Ženska solidarnost

  Jedna od omiljenih parafraza Hobbesove rečenice "Čovjek je čovjeku vuk" glasi "Žena je ženi vučica" . Naročito je popularna u politici, a posebice za (...)

 • Nezaposlene žene sa 55 godina ostaju bez ikakvih primanja

  Nezaposlene žene sa 55 godina ostaju bez ikakvih primanja

  Kako se nemušto donošenje zakona koji se međusobno "tuku" zna nehumano poigrati s ljudima, pokazuje i primjer žena koje imaju 32 godine radnog staža i primaju naknadu zbog privremene nezaposlenosti. Na nju imaju pravo sve dok ne nastupi neka od zakonskih okolnosti zbog kojih to pravo može prestati, a uvjet za prijevremenu starosnu mirovinu jedan je od njih. Svakoj od tih žena 55. rođendan država "čestita" na način da im naknadu ukida.

 • Posljedice potresa teško pogađaju žene

  Posljedice potresa teško pogađaju žene

  Prevela Nada Kujundžić Nakon što su 11. ožujka stravični potres i tsunami razorili gradić u kojem su živjele, trogodišnja djevojčica Sakura svake noći plače i (...)

 • PMS, bok uz bok neonacizmu

  PMS, bok uz bok neonacizmu

  Prije koju godinu vodila sam radionicu na kojoj je grupa mladih u okviru jedne vježbe trebala ocijeniti prednosti i nedostatke bivanja ženom.

 • Baranjske bisernice u Belom Manastiru

  Baranjske bisernice u Belom Manastiru

  Početkom ožujka u predvorju belomanastirske kino-dvorane otvorena je likovna izložba "Baranjske bisernice", na kojoj sudjeluju 22 baranjske likovne umjetnice iz četiri države s ukupno 41 izloškom. Ta je izložba jedna od aktivnosti projekta "Važno je imati podršku" koji u partnerstvu provode Udruženje "Baranja" iz Bilja i Mirovna grupa Oaza iz Belog Manastira. Projekt financira Europska Unija, a izložba je organizirana u suradnji s belomanastirskim Centrom za kulturu.

 • Kako izgubiti nevinost?

  Kako izgubiti nevinost?

  Donosimo intervju sa redateljicom dokumentarnih filmova Therese Shechter o njezinom novom projektu Kako izgubiti nevinost (How to Lose your Virginity).

 • Hoće li žene srušiti Berlusconija?

  Hoće li žene srušiti Berlusconija?

  Kad je već cijeli svijet navikao da se premijer Italije Silvio Berlusconi ponaša kao klaun, kad je postao predmet opće sprdnje, a Italija primjer nemoći građana i (...)

 • Dodijeljene stipendije mladim znanstvenicama

  Dodijeljene stipendije mladim znanstvenicama

  Hrvatsko nacionalno povjerenstvo za UNESCO i L'Oreal Adria jednogodišnjom stipendijom u iznosu 4.000 EUR u sklopu nacionalnog programa "Za žene u znanosti" nagradili su četiri mlade hrvatske znanstvenice. Stipendiju od 4.000 EUR primile su: molekularna biologinja Rosa Karlić, molekularna biologinja Ana Knežević, liječnica Anna Mrzljak te geofizičarka Ivana Stiperski. Ove godine na natječaj nacionalnog programa "Za žene u znanosti" apliciralo je 35 kandidatkinja.

Iz drugih medija

AEM