Članci s tagom: zene-u-politici

 • Žene su vodeće u kući, ali imaju mjesto i u vlasti

  Žene su vodeće u kući, ali imaju mjesto i u vlasti

  Zanimljiva javna debata vodila se u ženskom kafiću "Veranda" sa ciljem da se osnaži politička uloga žena u bh okruženju. Na debati, koju je moderirao Aleksandar Hršum, razgovarano je o problemu žene, koja je u političkom i javnom životu na marginama društva. Da li je moguća svjetlija budućnost naše države bez učešća žena u političkoj i javnoj sferi?

 • U švicarskoj vladi žene u većini

  U švicarskoj vladi žene u većini

  Švicarski parlament izabrao je socijalistkinju Simonettu Sommarugu u Savezno vijeće, čime se broj žena u tom sedmeročlanom tijelu, koje je ujedno i savezna vlada i kolektivno predsjedništvo države, popeo na četiri. Pedesetogodišnja socijalistkinja u četvrtom je krugu glasovanja osvojila je apsolutnu većinu zastupničkih glasova. Time je Švicarska, zemlja koja je među posljednjima u Europi dala ženama pravo glasa, po prvi put dobila vladu sa ženama u većini. Njezin izbor ima veliku simboličnu vrijednost zbog toga što je ženama pravo glasa na saveznoj razini dodijeljeno tek 1971. godine.

 • Devet od 10 prijetnji upućeno je ženama

  Devet od 10 prijetnji upućeno je ženama

  Brutalno ubojstvo pet članova stožera kandidatkinje za afganistanski parlament Fauzije Galani pokazuje s kakvim se problemima susreću žene koje u toj zemlji žele ući u politiku. Tijela ubijenih aktivista - muškaraca u dobi od 20 do 35 godina - pronađena su u nedjelju u pokrajini Herat izrešetana mecima, nakon što su talibani pustili još pet otetih volontera koji su radili za Galani. Kandidatkinja je rekla kako ne zna jesu li bili oteti zbog toga jer su radili za ženu, ali je za britanski Guardian objasnila kako u Afganistanu "društvo kontroliraju muškarci".

 • Jadranka Kosor jedna od 11 svjetskih liderica na listi časopisa Vanity Fair

  Jadranka Kosor jedna od 11 svjetskih liderica na listi časopisa Vanity Fair

  Popularni američki magazin Vanity Fair u tekstu pod naslovom "Upoznajte vaše ženske svjetske vođe" nabrojao je 11 žena koje u ovom trenutku obilježavaju svjetsku političku scenu. Na ovoj listi našla se i hrvatska premijerka Jadranka Kosor koja je u nekoliko rečenica opisana kao nagrađivana novinarka koja je karijeru započela 1971. tijekom Hrvatskog proljeća, pokreta koji se borio za veća prava Hrvatske koja je tada bila dio Jugoslavije, a prva hrvatska premijerka postala je nakon ostavke njezinog prethodnika Ive Sanadera prošle godine.

 • 101 razlog zašto glasati za žene

  101 razlog zašto glasati za žene

  Od aprila do oktobra 2010 godine, u 36 gradova i 105 mjesta -traži se odgovor na pitanje zašto glasati za ženu? 13 organizacija iz 11 gradova - traži odgovor koji će promijeniti svijest o položaju žene u BiH!
  "Za bh. ženu se kaže da je dobra majka, domaćica, supruga, zašto ne onda i dobra ministrica, direktorica banke, pa čak i predsjednica države. S obzirom na to da žene cine 52 posto biračkog tijela, možda upravo ovom kampanjom uspijemo postići osnaženje uloge žene i u politici".

 • Nemojte se obeshrabriti kad vas nazivaju zapisničarkom, čuvaricom ognjišta, Suzanom...

  Nemojte se obeshrabriti kad vas nazivaju zapisničarkom, čuvaricom ognjišta, Suzanom...

  Premijerka Jadranka Kosor pozvala je u petak, u okviru konferencije "Žene - lideri u politici", na veći angažman žena u politici poručivši ženama koje se odluče za politiku da se za to mjesto, poput nje, moraju izboriti same.

 • Žene u talijanskoj politici

  Prevela Dea Ajduković Zašto ima tako malo žena u talijanskoj politici? Četiri ministrice od ukupno 21 ministarstva; 193 (...)

 • Stvarnost je takva da se ženski glasovi moraju čuti

  Stvarnost je takva da se ženski glasovi moraju čuti

  Eunice Wanjiru, za novinsku agenciju Inter Press Service,  intervjuirala je ODETTE NYIRAMILIMO, predstavnicu Ruande u Istočnoafričkom zakonodavnom vijeću (East African Legislative Assembly). Odette Nyiramilimo, bivša je ruandska ministrica za socijalna pitanja te senatorica. Snažnu žensku prisutnost u ruandskoj vlasti pripisuje klimi koja omogućuje afirmativno djelovanje žena u Ruandi.

 • "Ne možete zaustaviti proljeće"

  "Ne možete zaustaviti proljeće"

  Žene Afganistana, ograničene ne samo burkom već i raznim drugim problemima, od kojih su najopasniji stalni napadi od strane Talibana, nastoje uspostaviti svoju izbornu kampanju. "Ako pokušam otići na sastanak gdje ima muškaraca, moj muž mi ne dozvoljava," objašnjava Matin. "Pa kako onda da uspostavim kampanju?"

 • Angela Merkel ponovno proglašena najutjecajnijom

  Angela Merkel ponovno proglašena najutjecajnijom

  Njemačka kancelarka Angela Merkel četvrtu je godinu za redom proglašena najutecajnijom ženom svijeta prema časopisu Forbes. Po prvi puta svoje je mjesto, i to pod redim brojem 40., na listi pronašla Michelle Obama. Poslije Angele Merkel na listi najutjecajnijih žena svijeta slijedi predsjednica američke savezne depozitarne osiguravateljske kompanije Sheila Bair.

<< < 1 2 3 4 5 > >>

Iz drugih medija

AEM