Članci s tagom: umjetnost

 • PETO IZDANJE FESTIVALA NOVOG CIRKUSA

  PETO IZDANJE FESTIVALA NOVOG CIRKUSA

  Festival novog cirkusa održat će se od 26. do 30. studenoga u Zagrebačkom kazalištu mladih, Zagrebačkom kazalištu lutaka (Scena Travno), te u dvorani Jedinstvo na Prisavlju, najavljeno je na press konferenciji održanoj u Francuskoj medijateci. - Ovo festivalsko izdanje donosi isključivo predstave čiji su autori žene.  Dvije su s hrvatskim predznakom - najavio je ravnatelj festivala Ivan Kralj.

 • Iščitavanje rodnih uloga

  Iščitavanje rodnih uloga

  U bečkom MUMOK-u 12. studenog bit će otvorena izložba Gender Check - femininost i maskulinost u istočnoeuropskoj umjetnosti. Na izložbi će biti predstavljeni radovi dvjestotinjak umjetnika iz 24 zemlje Istočne Europe nastali u razdoblju od 1960-ih godina do danas. Među odabranim autorima uvršteno je i 13 hrvatskih umjetnika/ca. Povodom izložbe Kulturpunkt.hr je razgovarao s kustosicom izložbe Bojanom Pejić.

 • Festival kao i svaki drugi

  Festival kao i svaki drugi

  Ovogodišnji, drugi po redu Queer sarajevo festival - QSF trajao je od 24. - 28. rujna, no zbog iskustva sa prošlogodišnjeg Festivala, kada su sudionici/e bili/e izvrgnuti nasilju, organizatori/ce su se odlučili/e za drugačiji koncept. Festival je obilježen postavljanjem billboarda, emitiranjem TV spota i postavljanjem oglasa u najčitanijim dnevnicima i magazinima u BiH. Dakle isključene su izložbe, preformansi i radionice.

 • Spol i umjetnička afirmacija

  Spol i umjetnička afirmacija

  U organizaciji udruge "Pokret za kulturu mladih" iz Splita u prostoru Akvarija na Bačvica otvoren je dvodnevni festival ženskog stvaralaštva naslovljen "Feminae Extra-vaganza". Festival predstavlja svojevrsni "melting pot" dijela splitske ženske umjetničke scene na kojem smo neselektivno ponudili na "kritiku" afirmirane, ali i još neafirmirane splitske umjetnice - kažu organizatori/ce.

 • Otvorene izložbe "PEČEMO ZANAT" i "2 girls and an installation"

  Otvorene izložbe "PEČEMO ZANAT" i "2 girls and an installation"

  U Galeriji HDD u četvrtak, 02.07. 2009. otvorene su dvije izložbe  mladih i proaktivnih dizajnerskih dvojaca - Bačun/Bratović i Budor/Čule. Ovo je događanje dio izložbenog ciklusa nagrađenih autora s Izložbe hrvatskog dizajna 0708 na kojoj su autorice dobitnice Nagrade HDD-a za najbolji koncept u studentskoj kategoriji.  

 • Prikazi položaja žena

  Prikazi položaja žena

  Željka Mezić i Sanja Pribić osmislile su izložbu "Lik žene u ilustraciji, karikaturi, stripu i crtanom filmu". - Na početku je to trebala biti samo sekcijska izložba na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti, ali je na kraju prerasla te okvire i dala priliku nastupa većem broju autora.

Iz drugih medija

AEM