Članci s tagom: starije-osobe

 • Počele prijave na radionice u sklopu projekta Trešnjevački seniori: zreli za umjetnost

  Počele prijave na radionice u sklopu projekta Trešnjevački seniori: zreli za umjetnost

  Prostor rodne i medijske kulture 'K-zona' poziva osobe starije od 55 godina da se prijave na filmsku radionicu i radionicu pjevanja i glasa kroz koje će se (...)

 • Geometar jednakosti: Socijalne politike ključ smanjenja društvenih nejednakosti

  Geometar jednakosti: Socijalne politike ključ smanjenja društvenih nejednakosti

  Socijalne nejednakosti u Hrvatskoj u posljednjih su se trideset godina značajno povećale, da bi se zahvaljujući provedbi socijalnih politika u zadnjih deset godina (...)

 • 55+ u povorci solidarnosti

  55+ u povorci solidarnosti

  U 2012. godini - Europskoj godini aktivnog starenja i međugeneracijske solidarnosti te na sam Međunarodni dan demokracije , generacija 55+ pokazala je (...)

 • Prosvjed za solidarnost

  Prosvjed za solidarnost

  Nedavno sam pisala jedan fakultetski rad o medijskim slikama ovogodišnjeg Dana mladosti . Jedna od stvari koje sam komentirala bilo je i medijsko tretiranje (...)

 • Najčešće su žrtve pomajke i samohrane majke

  Najčešće su žrtve pomajke i samohrane majke

  Oko 28 tisuća djece u Hrvatskoj zlostavlja svoje roditelje, a roditelji su žrtve u 16 posto slučajeva zlostavljanja u obitelji. Registriranih maloljetnih napadača na vlastite roditelje u Hrvatskoj je dvjestotinjak. Podaci su to iz istraživanja riječke profesorice Jasminke Zloković, prezentirani u njezinoj knjizi "Nasilje djece nad roditeljima – obiteljska tajna", prvom stručnom radu takve vrste u Hrvatskoj. Obiteljsko nasilje se, prema statistikama, u zadnjih deset godina udeseterostručilo, a riječ je o još uvijek jednom od socijalno marginaliziranih problema.

 • Međunarodni dan starijih osoba: žene najugroženije najavljenim mirovinskim reformama

  Međunarodni dan starijih osoba: žene najugroženije najavljenim mirovinskim reformama

  Nevladina organizacija za prava starijih osoba AGE pozvala je europske vlade da pri donošenju mirovinskih reformi ne pridonose dodatnoj neravnopravnosti spolova te da najavljene reforme moraju uzimati u obzir činjenicu da žene moraju prilagođavati svoje poslovne karijere sa obiteljskim obvezama. U AGE-u ističu kako u vremenima krize europske vlade pokušavaju smanjiti pritisak na javni proračun, uključujući i mirovinska izdavanja, a cijenu proračunskih rezova plaćaju upravo starije osobe.  Većina starijih osoba su žene koje također trpe i najveće siromaštvo.

 • EU parlament usvojio rezoluciju o dugotrajnoj skrbi za starije osobe

  EU parlament usvojio rezoluciju o dugotrajnoj skrbi za starije osobe

  Međunarodna nevladina organizacija za prava starijih osoba AGE izrazila je zadovoljstvo zbog usvajanja rezolucije Europskog parlamenta o dugotrajnoj skrbi za starije osobe kojom će se na nacionalnoj i europskoj razini osigurati bolja zaštita prava starijih osoba i njihovo uključivanje u zajednicu. Anne-Sophie Parent, direktorica organizacije AGE, izjavila je kako se više ne može tolerirati zlostavljanje starijih osoba, te kako je potrebno usvojiti mjere koje će osigurati adekvatnu zaštitu i dostojanstvo osoba starije životne dobi.

Iz drugih medija

AEM