Članci s tagom: socijalizam

 • Majke, bezopasne članice društva

  Majke, bezopasne članice društva

  Treće predavanje u okviru novog ciklusa Neko je rekao feminizam održala je Ana Vilenica , feministička teoretičarka, istraživačica i aktivistkinja na temu (...)

 • 'Nikada ne bih rekla da je socijalizam imao pravi feminizam'

  'Nikada ne bih rekla da je socijalizam imao pravi feminizam'

  Sjećate li se suza Sonje Lokar? Bilo je to na onom dramatičnom zadnjem Kongresu Saveza Komunista Jugoslavije početkom devedesetih kojeg je demonstrativno napustila (...)

 • Kakav je ekonomski položaj žena bio u samoupravnom socijalizmu, a kakav je danas?

  Kakav je ekonomski položaj žena bio u samoupravnom socijalizmu, a kakav je danas?

  "Trenutno imamo poplavu jako lijepo napisanih zakona s dobrima idejama i namjerama, ali nigdje se ne osporava kapitalizam. Ono što trebamo napraviti jest srušiti truo (...)

 • 'Žene u kapitalizmu ne mogu dobiti važna socijalna prava'

  'Žene u kapitalizmu ne mogu dobiti važna socijalna prava'

  Lilijana Burcar je profesorica, publicistkinja i aktivistkinja koja se u svom istraživačko-teorijskom radu bavi feminističkom, postkolonijalnom i neokolonijalnom (...)

 • Socijalizam pripada muzejima

  Socijalizam pripada muzejima

  Bez obzira na sve loše što se događalo kod nas u socijalizmu ne bismo se trebali bojati javno pričati o tome razdoblju, postavljati izložbe i pisati knjige - zaključna je misao sudionika/ce tribine održane u Zagrebu, 19. siječnja, 2012., na temu Zašto se bojimo socijalizma? Naime, ovo je prvi put da se u ovih dvadeset godina od uspostave hrvatske države o socijalizmu pričalo na ovaj način, na javnoj tribini.

 • Žene i (per)formativni socijalizam

  Žene i (per)formativni socijalizam

  U sklopu trećeg po redu Subverisve Film Festivala u Kinu Europa održana je panel diskusija u organizaciji Centra za ženske studije pod nazivom "Žene i (per)formativni socijalizam". Sudionice diskusije temi su pristupile s različitih znanstveno-interesnih stajališta, pokušavajući definirati  ulogu žene u komunističkom ustroju SFRJ, te razvrstati stvarnu, osvjedočenu žensku ulogu od one nametnute političkim i medijskim metodama sa ciljem očuvanja postojećeg sustava.

 • Najava panel diskusije: Žene i (per)formativni socijalizam

  Najava panel diskusije: Žene i (per)formativni socijalizam

  Na okruglome stolu Žene i (per)formativni socijalizam bit će govora, s jedne strane, o brojnosti i ambivalentnosti ženskih identiteta, od žene kao figure revolucije do njezine reprezentacije u socijalističkim medijima, a s druge, okrugli stol će biti prigoda da se 'naknadnim upisom' predstave kreativni doprinosi žena. Okrugli stol organizira Centar za ženske studije a održati će se u srijedu 5. svibnja od 15.00-18.00h u Kinu Europa, ulaz je slobodan.

 • Žene, stereotipi, socijalizam

  Žene, stereotipi, socijalizam

  Stereotipi su jedan od načina iskrivljavanja stvarnosti temeljen na krajnjem pojednostavljivanju i jednoobraznosti, odrednicama koje pristaju ideologiji socijalizma, a umjetnice i umjetnici prebirući po svojem i kolektivnom sjećanju (ponovno) otkrivaju raznolike stereotipe o ženama, od onih temeljenih na samoj činjenici da ste žena, do onih koji u poimanje ženskog i ženstvenosti uključuju i nacionalnu komponentu i promatraju ih u prošlosti.

 • Položaj žena u Kirgistanu

  Položaj žena u Kirgistanu

  Prevela Ana Begić Kao jedna od pet srednjoazijskih zemalja koja se nakon raspada Sovjetskog Saveza osamostalila i pokrenula svoju integraciju u (...)

 • Ženska prava 20 godina nakon pada berlinskog zida - korak naprijed ili dva koraka nazad?

  Ženska prava 20 godina nakon pada berlinskog zida - korak naprijed ili dva koraka nazad?

  Tijekom nedavnog pompoznog i glasnog obilježavanja pada berlinskog zida naslušali smo se mnogih lijepih riječi o slobodi, novim mogućnostima koje su se poslije 1989. (...)

<< < 1 2 3 4

Iz drugih medija

AEM