Članci s tagom: seksizam

 • Jadranka Kosor protiv seksističke reklame

  Jadranka Kosor protiv seksističke reklame

  Nakon što je predsjednik HTZ-a Niko Bulić okupljenima prezentirao TV spotove na kojima se na nekoliko sekundi prikazuje djevojka koja se sunča u kupaćem kostimu, premijerka Kosor je kritizirala spot : 'Imam primjedbu i mislim da je mogu izreći jer sam, među ostalim, i pisala Zakon o ravnopravnosti spolova. Predlažem da se iz spota u kojem se govori o turističkim vrijednostima izostavi kadar dijelova ženskoga tijela jer je to na neki način seksistički.´

 • Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova upozorila Index.hr

  Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova upozorila Index.hr

  U spornom tekstu je navedeno: "Više nije jasno je li Kosor snažna političarka koja se može uhvatiti u koštac s krizom i kompetentno voditi Vladu ili je ona ipak najobičnija plačip... oprostite "Suzana" što u svakom pogledu predstavlja uvredljivo, ponižavajuće i omalovažavajuće prikazivanje žene u medijima, što je u direktnoj suprotnosti sa Zakonom o ravnopravnosti spolova.

 • Tko se boji penisa još?

  Tko se boji penisa još?

  Kad je prije nekoliko godina Dimitrije Popović napravio ciklus reklamnih plakata za našu najpoznatiju klaonicu pa mlađahna ženska tijela vrlo doslovno izjednačio sa životinjama samljevenim u Gavrilovićeve salame, nije se dogodio nikakav masovni prosvjed građana niti je tko policiji dojavio kako te reklame vrijeđaju njegovo ljudsko dostojanstvo.

 • Ne puštajmo premijerku na sastanak sa Silvijem

  Ne puštajmo premijerku na sastanak sa Silvijem

  Vrijeđanje, omalovažavanje ili ponižavanje temeljem nečijeg spola autori/ice i urednici/ce još uvijek toleriraju kao "šalu", kao što je to slučaj i u navedenom članku, iako bi im istovremeno, vjerujem da ćete se složiti, teško bilo zamisliti zbijanje sličnih "šala" na račun nečije rase, vjere ili invaliditeta. 

 • Kosor: Lesarova izjava je seksistička

  Kosor: Lesarova izjava je seksistička

  Predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor reagirala je na izjavu saborskog zastupnika Dragutina Lesara u vezi s amandmanom Vlade RH na Zakon o radu (ZOR) kojim se olakšava noćni rad trudnicama, a koji je izjavio kako je "mogući razlog da je netko od članica Vlade vjerojatno neposredno zainteresiran za to", priopćeno je danas iz Vladinog Ureda za odnose s javnošću.

 • Seksizam postojan kano klisurina

  Seksizam postojan kano klisurina

  Drugarice i drugovi skloni tome da na jugoslavenski "socijalizam s prijateljskim licem" gledaju kroz nostalgijom zamućene ružičaste naočale - kao oni vremešni (...)

 • "Mi moramo biti primjer"

  "Mi moramo biti primjer"

  Dragica Vasić vijećnica je Gradskog vijeća grada Kutine u drugom mandatu ispred Socijaldemokratske partije Hrvatske, a ujedno je i potpredsjednica Foruma žena SDP-a (...)

 • Pravobraniteljica medijima: "Uklonite seksizme i stereotipe!"

  Pravobraniteljica medijima: "Uklonite seksizme i stereotipe!"

  Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač Koritnik uputila je priopćenje u kojem poziva medije da uklone seksizam i stereotipe iz svojih sadržaja. Kako naglašava, upravo stereotipi  o muškarcima i ženama, kao i seksizmi koji se svakodnevno pojavljuju u medijima doprinose i nasilju nad ženama. Priopćenje donosimo u cjelosti.

 • Borba pjetlića

  Kažu novinski izvještaji da je i na današnjem saborskom aktualcu bilo burno. Opozicija šamarala Vladu, Vlada uzvraćala udarac, ali jedno je pitanje odmah došlo na sve (...)

 • Reklamni seksizam

  Reklamni seksizam

  "Mala moja, sidni mi na jaja, pa ćeš vidit...". O čemu se radi? Kako je Slobodnoj Dalmaciji pojašnjeno u reklamnoj agenciji "Euro-plakat", riječ je o "intrigantnom" pozivu publici na kupnju nove knjige autora Roberta Pauletića, a koja sadrži putopise s azijske planine Himalaje. Reklama je u ponedjeljak dobila nastavak dodavanjem novog plakata, pa u nastavku stoji: "... šta je Himalaja."

Iz drugih medija

AEM