Članci s tagom: romi

 • "Oduvijek sam imala velike ciljeve i ambicije, a najvažnije od svega vjeru u samu sebe"

  "Oduvijek sam imala velike ciljeve i ambicije, a najvažnije od svega vjeru u samu sebe"

  Selma Selman mlada je umjetnica iz Bihaća koja se bavi slikarstvom, instalacijama i performansima. Kroz svoj rad ruši stereotipe i predrasude, te progovara o borbi (...)

 • Šukerova izjava je neodgovorna i opasna

  Šukerova izjava je neodgovorna i opasna

  Otvoreno pismo predsjedniku HNS-a Davoru Šukeru zbog skandalozne izjave prilikom uručivanja nagrade Kupa Hrvatske uputilo je Pučko otvoreno učilište Korak po korak i (...)

 • Nagrada Saharov - za slobodu mišljenja

  Nagrada Saharov - za slobodu mišljenja

  Povodom proslave 25 godina potpore ljudskim pravima Europski parlament je u suradnji s Human Rights Film festivalom organizirao panel posvećen ljudskim (...)

 • Otmice romske djece često prolaze bez pažnje

  Otmice romske djece često prolaze bez pažnje

  Kako se širila panika o otmicama djece 'blijede puti' od strane kriminalnih bandi Roma, tako su internacionalni mediji ignorirali činjenicu da su Romi/kinje zapravo (...)

 • Nasilni prosvjedi protiv romskog stanovništva u Češkoj

  Nasilni prosvjedi protiv romskog stanovništva u Češkoj

  Češka se ovih dana suočava s nasilnim prosvjedima ekstremne desnice protiv Roma i Romkinja. Prema izvještajima češke policije, uhićeno je oko 100-ak desničarskih (...)

 • Ministrov rasistički ispad

  Ministrov rasistički ispad

  Osmoga dana travnja se od 1990. godine diljem Europe obilježava Međunarodni dan Roma, etničke skupine koja broji oko 12 milijuna ljudi i najbrojnija je (...)

 • Povodom Međunarodnog dana Roma

  Povodom Međunarodnog dana Roma

  PORIJEKLO Kroz svoju povijest, Romi su migrirali na različite kontinente što je rezultiralo stvaranjem različitih grupa, odnosno plemena koja su potom dobila (...)

 • Parlamentarna pobjeda Roma

  Parlamentarna pobjeda Roma

  Europski parlament je jučer oštro osudio francusku vladu i njenu politiku deportacije Roma. Nakon višetjednih debata o opravdanosti i legalnosti poteza Sarkozyeve vlade koja je iz Francuske poslala stotine Roma natrag u Bugarsku i Rumunjsku, deklaracija Europskog parlamenta je velika pobjeda za kritičare te politike. U njoj se navodi da Francuska prilikom deportacija rasno diskriminira, te se traži da hitno zaustavljanje deportacija. Ovo je prva izravna i nedvosmislena kritika Francuske od strane jedne od glavnih institucija EU, a posebno je značajna po tome što su u finalu deklaraciju podržali i mnogi zastupnici desnice, pa je donesena uvjerljivom većinom.

 • Zbog Roma djecu upisuju u druge škole

  Zbog Roma djecu upisuju u druge škole

  Macinečka škola zbog obližnjeg naselja Parag pretežno je romska. Na jesen će je pohađati 320 Roma i 130 Hrvata. U nižim razredima omjer je još izraženiji, 220 je Roma, a 35 Hrvata. Ravnateljica Božena Dogša dosad je šačicu hrvatske djece grupirala u jedan miješani razred s Romima, koji su i u tom razredu često bili većina. Ostala dva ili tri odjeljenja bila bi čisto romska. No nakon ožujske presude Suda za ljudska prava u Strasbourgu, koji je odlučio da su čisti romski razredi u Macincu, Podturnu i Orehovici diskriminacija, javio se problem.

 • Francuske udruge oštro osudile protjerivanje Roma

  Francuske udruge oštro osudile protjerivanje Roma

  U Francuskoj su 19. kolovoza počela protjerivanja Roma u zemlje iz kojih su došli, uglavnom u Rumunjsku i Bugarsku. Policija je već prije evakuirala ilegalni kamp u kojem je od svibnja živjelo najmanje stotinu rumunjskih Roma na području grada Saint-Etiennea. Francuska nevladina organizacija za ljudska prava  Ligue des Droits de l'Homme u svojoj je izjavi snažno osudila stigmatizaciju Roma. Kad su Rumunjska i Bugarska postale članice Europske unije, francuska vlada je građanima ovih zemalja zabranila pristup na svoje tržište rada.

<< < 1 2 3 > >>

Iz drugih medija

AEM