Članci s tagom: rod

 • 'Termini homoseksualnost i heteroseksualnost u budućnosti neće postojati! '

  'Termini homoseksualnost i heteroseksualnost u budućnosti neće postojati! '

  Hanne Blank , stručnjakinja za povijest seksualnosti, spisateljica i popularna javna govornica rodom iz Massachusettsa, napisala je djela o nastanku pojma (...)

 • Pismo Belli i drugim djevojčicama u plavim tenisicama

  Pismo Belli i drugim djevojčicama u plavim tenisicama

  Prevela i prilagodila Nada Kujundžić Draga Bella, tvoja mama mi je rekla za tvoje fenomenalne plave tenisice. Volim plavu boju.

 • U cipelama moga roda

  U cipelama moga roda

  Potaknute problemima i neshvaćanjima s kojima se susreću transrodne osobe, udruge LORI i ALARM izvele su interaktivnu predstavu u prostorijama saveza udruga Molekula u Rijeci. Forum-kazalište je osmišljeno kao vid interaktivne radionice u kojoj publika sudjeluje i mijenja tijek predstave. Uz malo nagovora Riječani/ke su se ubrzo pridružili i zajedno s glumcima iznalazili rješenja i rasplet situacije. Zanimljivi prijedlozi i angažman starijih pokazali su da za naše društvo ima nade.

 • Stvari zbog kojih se NE bismo trebale ispričavati

  Stvari zbog kojih se NE bismo trebale ispričavati

  Prevela Nada Kujundžić Žao mi je. Tako mi je žao. Zbilja mi je jako žao. Užasno mi je žao. Oprosti što sam te pogledala dok si gledao televiziju.

 • Gdje je rod u kulturnim politikama?

  Gdje je rod u kulturnim politikama?

  Na okruglom stolu naslova Gdje je rod u kulturnim politikama?, koji je u sklopu Dana Marije Jurić Zagorke, održan 28. studenog u Zagrebu, raspravljalo se o čitanjima rodnog u kulturi. istaknuta su dva smjera koja bi u budućim modelima kulturnih politika mogli rezultirati rodnom ravnopravnošću. To su ponajprije prepoznavanje problematike i njene pluralnosti te aktivnije uključivanje rodno osvještenijih alternativnih kultura u kulturne politike.

 • Patrijarhat na izdisaju i rađanje nove žene i muškarca

  Patrijarhat na izdisaju i rađanje nove žene i muškarca

  Francuska feministkinja i filozofkinja Elizabeth Badinter smatra da današnja statistika, kao i osobna iskustva, pokazuju da se kod muškaraca (...)

 • Ništa o ženskim pravima na hrvatskim pravnim fakultetima

  Ništa o ženskim pravima na hrvatskim pravnim fakultetima

  "Kriza političke imaginacije i transformativni potencijal zelene politike" naziv je Zelene Akademije 2020 koja se u organizaciji Heinrich Boll Stiftunga i uz podršku Green European Foundation održala krajem kolovoza na otoku Visu. Prenosimo izvještaj sa panela o rodu na kojem se raspravljalo o transrodnosti, rodnoj politici...

 • Jezik i rod

  Jezik i rod

  Lingvistkinja i, prema listi koju je za Forbes sastavila Eve Ensler, jedna od sedam najmoćnijih feministica svijeta današnjice, gđa. Rada Borić, u Zagrebu je 5.5.2011. (...)

 • Kada su djevojčice počele nositi ružičasto?

  Kada su djevojčice počele nositi ružičasto?

  Prevela Nada Kujundžić Maleni Franklin Delano Roosevelt ukočeno sjedi na stolici, odjeven u bijelu suknju, stišćući u rukama šešir ukrašen perjem marabua.

 • Što je Catherine A. McKinnon rekla Nigelu Warburtonu i Davidu Edmondsu?

  Što je Catherine A. McKinnon rekla Nigelu Warburtonu i Davidu Edmondsu?

  Od nedavno je na Internetu dostupan razgovor s Catherine A. McKinnon , sada već legendarnom feministicom drugoga vala koja radi kao profesorica prava na Harvardu i (...)

<< < 6 7 8 9 10 > >>

Iz drugih medija

AEM