Članci s tagom: religija

 • Nove spoznaje o vjerskome fundamentalizmu

  Nove spoznaje o vjerskome fundamentalizmu

  Referirajući se na rezultate globalnog istraživanja u kojem je sudjelovalo preko 1600 aktìvistkinja za ljudska prava, kao i na intervjue s više od 50 stručnjaka, AWID je krajem 2008. pokrenuo poseban niz publikacija o vjerskom fundamentalizmu i ženskim pravima. Prema riječima 76% aktìvistkinja za ljudska prava, u posljednjih je 10 godina na globalnoj razini ojačao utjecaj vjerskoga fundamentalizma.

 • Predstavljamo: Catholics for Choice

  Predstavljamo: Catholics for Choice

  I dok su Katolička crkva u Hrvatskoj i njima sklone organizacije protiv seksualne edukacije, medicinski potpomognute oplodnje, pobačaja, kontracepcije i bilo kakvog seksa osim možda onog u prokreacijske svrhe, u bijelome svijetu postoje katoličke organizacije s drugačijim pogledom. Libela vam predstavlja Catholics for Choice, organizaciju osnovanu još 1973. godine.

 • Jesu li svi izbori zaista izbori?

  Jesu li svi izbori zaista izbori?

  Libela prenosi Izjavu Europske feminističke perspektive (IFE-EFI) u povodu Obaminog govora u Kairu u kojoj problematizira Obaminu konstataciju kako žene imaju pravo izabrati nošenje marame te činjenicu da se američka državna tajnica Hillary Clinton prilikom posjeta Kaitu prekrila maramom. Prijevod izjave IFE-EFI izradila je udruga Domine iz Splita. 

 • Horor se nastavlja

  Nakon ljetne pauze nastavlja se velika poljska debata o zakonskom rješavanju pitanja o medicinski potpomognutoj oplodnji. I prije godišnjih odmora biskupi su (...)

 • Komentar: Uspon i pad Katoličke Republike

  Komentar: Uspon i pad Katoličke Republike

  Iako je premijerka Jadranka Kosor, dok je još bila Sanaderova pobočnica, kritizirala HDZ-ov Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji (MPO), on je ostao nepromijenjen, dakle represivan te štetan za zdravlje žena i demografsku politiku nacije.

 • Crkva protiv umjetne oplodnje

  Crkva protiv umjetne oplodnje

  Tiskovni ured Hrvatske biskupske konferencije (HBK) oglasio se, naizgled ničim izazvan, izjavom biskupa u kojoj poručuju da osjećaju obvezu istaknuti neka temeljna načela Crkve o medicinskoj oplodnji koja "valja uzeti u obzir prilikom donošenja odluka o tom delikatnom pitanju".

 • Švedska: Muslimani morat će slati djecu na seksualni odgoj

  Švedska: Muslimani morat će slati djecu na seksualni odgoj

  Pravilna upotreba kondoma i homoseksualizam sastavni su dio nastavnog programa prosječnih četrnaestogodišnjaka u Švedskoj. No, upravo je to trn u oku pripadnika zajednice muslimanskih imigranata, a mogao bi postati još veća smetnja ako se sadašnji zakon, koji dozvoljava roditeljima da ne dopuste djeci slušanje spornog predmeta, promijeni, kao što je vlada predložila.

 • Burka - simbol potlačenosti ili simbol prijetnje europskim vrijednostima?

  Burka - simbol potlačenosti ili simbol prijetnje europskim vrijednostima?

  Posljednjih 220 godina francuski moto je bio "liberté, egalité, fraternité" što znači sloboda, jednakost, bratstvo.

 • Zašto sam za mir

  Zašto sam za mir

  Zbornik "Zašto sam za mir" je prvi od tri planirana zbornika tekstova nazvanih "Mirovne sveske", a nastao je u suradnji sa umjetnicama, teologinjama, znanstvenicama, publicisticama i aktivisticama iz Hrvatske, Italije i Bosne i Hercegovine. Predstavljanje zbornika održano je jučer u Zagrebu.

<< < 4 5 6 7 8

Iz drugih medija

AEM