Članci s tagom: ivana-radacic

 • 'Novi zakon treba osigurati da žene slobodno, odgovorno i samostalno odlučuju o rađanju djece'

  'Novi zakon treba osigurati da žene slobodno, odgovorno i samostalno odlučuju o rađanju djece'

  CESI - Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje i Inicijativa liječnika/liječnica za reguliranje prava na priziv savjesti u medicini organizirali su (...)

 • 'Zakon koji regulira pobačaj u Hrvatskoj nije neustavan'

  'Zakon koji regulira pobačaj u Hrvatskoj nije neustavan'

  Budući da je Ustavni sud najavio kako će uskoro donijeti odluku o ustavnosti Zakona o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju (...)

 • Ka pravednijem kaznenopravnom sustavu

  Ka pravednijem kaznenopravnom sustavu

  "Seksualno nasilje jedan je od najtežih oblika diskriminacije žena i kršenja njihovih ljudskih prava. Ono je jedan od oblika rodno uvjetovanog nasilja, definiranog kao (...)

 • Odluka je donesena: Ženska ljudska prava su ipak pravo

  Odluka je donesena: Ženska ljudska prava su ipak pravo

  Odlukom Matičnog odbora za područje društvenih znanosti kojom se potvrđuje mišljenje i prijedlog Stručnog povjerenstva o izboru dr.sc.

 • Od ponižavanja do pravde

  Od ponižavanja do pravde

  "Zašto je niste bacili u more?, rekao je policajac negdje oko tri sata u noći 23. kolovoza 2007. godine nekolicini ljudi okupljenih na rivi u Milni na otoku Braču.

 • Lidija i Željka izvojevale pobjedu protiv diskriminacije i predrasuda

  Lidija i Željka izvojevale pobjedu protiv diskriminacije i predrasuda

  Jučer je u Kući ljudskih prava predstavljena jedna mala, ali značajna pobjeda protiv predrasuda koje još uvijek vladaju našim društvom. Predstavljena je prva (doduše nepravomoćna) presuda hrvatskog suda zbog diskriminacije na temelju etničke pripadnosti. Na varaždinskom Općinskom sudu još je 2010. godine pokrenut postupak protiv vlasnice lokalne trgovine koja je odbila zahtjev za odrađivanjem prakse dviju srednjoškolki "jer su Ciganke". Nepravomoćna presuda utvrdila je da se radilo o diskriminaciji temeljem etničke pripadnosti.

 • Ništa o ženskim pravima na hrvatskim pravnim fakultetima

  Ništa o ženskim pravima na hrvatskim pravnim fakultetima

  "Kriza političke imaginacije i transformativni potencijal zelene politike" naziv je Zelene Akademije 2020 koja se u organizaciji Heinrich Boll Stiftunga i uz podršku Green European Foundation održala krajem kolovoza na otoku Visu. Prenosimo izvještaj sa panela o rodu na kojem se raspravljalo o transrodnosti, rodnoj politici...

 • Kriza najžešće pogađa starije žene u ruralnim područjima

  UNDP-ovo istraživanje pokazalo je kako se jaz između muškaraca i žena u strukturi nezaposlenih smanjuje, no ne zbog toga što se zapošljava više žena, već zbog toga što sve više muškaraca ostaje bez posla. "Prema nekim pokazateljima, žene su 10 posto slabije plaćene od muškaraca, a kriza najteže pogađa one koje su starije od 60 godina u ruralnim područjima", rekao je predstavnik UNDP-a u Hrvatskoj Yuri Afanasiev.

Iz drugih medija

AEM