Članci s tagom: islam

 • U Saudijskoj Arabiji grad samo za žene - revolucija ili segregacija?

  U Saudijskoj Arabiji grad samo za žene - revolucija ili segregacija?

  Saudijska Arabija odlučila je pristupiti problemu zapošljavanja žena i šerijatskom zakonu na posve drukčiji način. Naime, tamošnja vlast odlučila je izgraditi (...)

 • Iranska policija propagiranjem 'morala' hapsila žene u kafićima

  Iranska policija propagiranjem 'morala' hapsila žene u kafićima

  Iranska policija je prošloga vikenda zatvorila desetke kafića i restorana zbog državno 'nemoralnog' ponašanja, uhitivši žene koje krše islamski moralni kodeks.

 • Hidžab me oslobodio društvenih očekivanja za žene

  Hidžab me oslobodio društvenih očekivanja za žene

  Nošenje hidžaba ne mora nužno značiti posvećenost vjeri. Za mene je to politički, feministički i čin osnaženja. Kada pomislite na hidžab pritom vjerojatno ne (...)

 • Irshad Manji - Feministica 21. stoljeća

  Irshad Manji - Feministica 21. stoljeća

  Irshad Manji je žena koju je The New York Times prozvao "najgorom noćnom morom Osame bin Ladena". Ona je žena koja vjeru poistovjećuje sa slobodom, (...)

 • Gay imam vjenčao muslimanski istospolni par

  Gay imam vjenčao muslimanski istospolni par

  Čini se da na svijetu postoji barem jedan muslimanski religijski vođa koji je spreman rušiti tabue u islamskom radikalnom stavu prema LGBT osobama.

 • Saudijske žene: Razmažene ili potlačene

  Saudijske žene: Razmažene ili potlačene

  Ženska prava su vruća tema u Saudijskoj Arabiji, i postoji začuđujuće širok raspon pogleda jednako sa ženske i muške strane. Osim zakona o muškom skrbništvu, prisutna je problematika vezana uz zabranu ženama da upravljaju vozilama koja je punila naslove svjetskih novina prošle godine. Naime, tada su mnoge žene osporavale zakon sjedajući iza volana.

 • BURKE NISU NAJVEĆI PROBLEM AFGANISTANSKIH ŽENA

  BURKE NISU NAJVEĆI PROBLEM AFGANISTANSKIH ŽENA

  Nelofer Pazira je redateljica, glumica, novinarka i spisateljica odrasla u Kabulu odakle je 1989. godine s obitelji izbjegla prvo u Pakistan pa (...)

 • Na braniku tradicionalnih islamskih odnosa

  Na braniku tradicionalnih islamskih odnosa

  Zahra Rahbar Nia, iranska umjetnica koja trenutno obnaša dužnost dekanice Fakulteta za umjetnost pri ženskom sveučilištu u Teheranu, svoj jednotjedni boravak u Zagrebu (...)

 • Belgija će prva u Europi zabraniti nošenje burke?

  Belgija će prva u Europi zabraniti nošenje burke?

  Parlamentarni odbor za unutarnju politiku prihvatio je rezoluciju kojom se zabranjuje nošenje burke i hidžaba u javnosti. Tako bi Belgija mogla postati prva europska zemlja koja će izglasati takvu zabranu.  Prema nacrtu zakona, svaka osoba koja bude u potpunosti ili djelomično prekrivala lice i maskirala se tako da ju se ne može prepoznati biti kažnjena iznosom od 15 do 25 eura ili zatvorskom kaznom od sedam dana.

 • Tragedija u Fort Hoodu: Što muslimanke zapravo misle

  Prevela Dea Ajduković Njujorška premijera filma Unutar Islama: Što zapravo misli milijarda muslimana ( Inside Islam: What a Billion Muslims (...)

<< < 2 3 4 5 6 > >>

Iz drugih medija

AEM