Članci s tagom: ekonomija

 • Velike rodne i etničke razlike u plaćama

  Velike rodne i etničke razlike u plaćama

  Prevela Josipa Majić Intern-American Development Bank (IDB) u svom novom istraživanju tvrdi da autohtoni naseljenici, potomci Afrikanaca, i žene u (...)

 • Pametno je investirati u djevojke

  Pametno je investirati u djevojke

  Više djevojaka u školama moglo bi pomoći siromašnim zemljama da se izvuku iz naglo padajuće ekonomije, navodi u novom izvješću nevladina organizacija Plan (...)

 • Preporuka: Žene i globalna ekonomija

  Preporuka: Žene i globalna ekonomija

  "Economica: žene i globalna ekonomija" naziv je najnovije izložbe fotografija koja se može pogledati na web stranicama I.M.O.W.-a (International Museum of Women), a koja istražuje razne aspekte utjecaja žena na svjetsku ekonomiju, kao i njihova iskustva. Naglasak izložbe je na osobnim pričama žena kroz koje doznajemo mnogo više od samih ekonomskih fakata.

 • Ženski dućan na sjeveru Afganistana

  Ženski dućan na sjeveru Afganistana

  Prevela Ivana Ilić Svi putovi u Mazar-e- Sharif afganistanskom glavnom gradu sjevera zemlje, vode u svetište Hazrat Ali; zeta proroka (...)

 • Žene su najveće žrtve recesije, ali i najjači zamašnjak oporavka

  Žene su najveće žrtve recesije, ali i najjači zamašnjak oporavka

  Žene su tihe žrtve trenutačne financijske i gospodarske krize, a od svakog dolara međunarodne pomoći za razvoj one dobiju samo pola centa. Iračanka Zainba Salbi, koja je ovog vikenda sudjelovala na petom Ženskom gospodarskom forumu u francuskom Deauvilleu, kazala je da za žene na Zapadu financijska kriza znači promjenu u stilu života, dok je za žene u Africi to pitanje života i smrti.

 • Japan: Uhvatiti se u koštac s rodnom ravnopravnošću

  Japan: Uhvatiti se u koštac s rodnom ravnopravnošću

  Prevela Bernarda Lusch Nova japanska ministrica pravosuđa obećala je da će se ozbiljno pozabaviti rodnom ravnopravnošću.

 • Nobelova nagrada za ekonomiju po prvi puta pripala ženi

  Nobelova nagrada za ekonomiju po prvi puta pripala ženi

  Američka politologinja, Elinor Ostrom, prva je žena dobitnica prestižne nagrade iz područja ekonomije koju dodijeljuje Švedska akademija. Nobelovu nagradu podijelila je sa sunarodnjakom Oliverom Williamsom. Ostrom je nagradu dobila za istraživanja kako upravljati zajedničkom imovinom od strane udruga potrošača, a Williamson za njegovu teoriju za rješavanje korporativnih konflikata.

 • Ecce homo

  Ecce homo

  Zbog posla kojim se bavim, kao i činjenice da oduvijek volim slušati zanimljive govornike, bez obzira o kojoj se temi radi, mogu reći kako sam prisutvovala i (...)

 • U kojem smo zapravo tropskom voću?

  U kojem smo zapravo tropskom voću?

  U predstavništvu Europske Komisije u Dublinu se početkom travnja održala jednodnevna konferencija na temu "Izazovi irskim ženama u trenutnoj ekonomskoj (...)

 • Ženama više plaće samo u rudarstvu i građevinarstvu

  Ženama više plaće samo u rudarstvu i građevinarstvu

  Diskriminacija je u svim svojim pojavnim oblicima zabranjena. Pa iako to zakon jasno kaže, žene i muškarci u Hrvatskoj ne zarađuju jednako. Prema posljednim službenim statistikama žene u Hrvatskoj prosječno zarađuju 760 kuna manje od muškaraca, odnosno 426 kuna manje od prosjeka.

<< < 3 4 5 6 7

Iz drugih medija

AEM