Članci s tagom: centar-za-lgbt-ravnopravnost

 • PRVA PRAVA VELIKA SUDSKA POBJEDA ZA DISKRIMINACIJU LGBT OSOBA

  PRVA PRAVA VELIKA SUDSKA POBJEDA ZA DISKRIMINACIJU LGBT OSOBA

  "Presuda Vrhovnog suda protiv Vlatka Markovića velika je pobjeda u borbi za zaštitu dostojanstva i jednakopravnost LGBT osoba u Republici Hrvatskoj i prva (...)

 • Homofobija je sveprisutna u hrvatskom društvu

  Homofobija je sveprisutna u hrvatskom društvu

  Tijela državne uprave, poput Vlade i ministarstava, Međunarodni dan protiv homofobije trebali bi već sljedeće godine početi službeno obilježavati, baš kao što se to rade i europske institucije. Na okruglom stolu 'Zajedno protiv diskriminacije LGBT osoba' organiziranom upravo u povodu Dana protiv homofobije u Kući ljudskih prava, predstojnica Vladinog ureda Helena Štimac Radin poručila je kako su prihvaćeni i drugi prijedlozi Centra za LGBT ravnopravnost.

 • Pravosudna sramota

  Pravosudna sramota

  Nemogućnost uvida u spis, prekidanje i upadanje sudkinje u riječ odvjetnici Lini Budak, te unaprijed pripremljeno obrazloženje razloga odbijanja tužbenog zahtjeva sramotni su rezultati ročišta na kojem je u konačnici i odbijena tužba za diskriminaciju koju su protiv Zdravka Mamića podnijeli Centar za LGBT ravnopravnost i Centar za mirovne studije, navodi se u priopćenju koje potpisuje Marko Jurčić, a koje donosimo u cijelosti.

 • Odbijena udružna tužba protiv Zdravka Mamića

  Odbijena udružna tužba protiv Zdravka Mamića

  Odbijena je udružna tužba Centra za LGBT ravnopravnost protiv Zdravka Mamića na jutrošnjoj javnoj raspravi Županijskog suda u Zagrebu uz obrazloženje sutkinje Jadranke Travaš kako su diskriminatorne izjave izvršnog dopredsjednika NK Dinamo objavljene u Jutarnjem listu 15. studenog 2010. njegov vrijednosni stav a ne izravna i teška diskriminacija.

 • Hrvatska još nije spremna zatvoriti Poglavlje 23

  Hrvatska još nije spremna zatvoriti Poglavlje 23

  "Smatramo da Republika Hrvatska u ovom trenutku još uvijek nije spremna zatvoriti Poglavlje 23, s obzirom na njegovu bit – osiguranje odgovarajuće razine vladavine prava putem djelotvornog pravosudnog sustava i mehanizama zaštite ljudskih prava. Naime, zatvaranje Poglavlja 23 pretpostavljalo bi da su pozitivne promjene u vladavini prava nepovratne, što još uvijek nije slučaj." poručilo je 14 organizacija na konferenciji za medije koja se održala 21. veljače na Markovom trgu.

 • I mi smo obitelj!

  I mi smo obitelj!

  Centar za LGBT ravnopravnost uputio je Državnom zavodu za statistiku pismo kako bi upozorio na povredu zakona koja je vidljiva iz Upitnika za predstojeći popis stanovništva, a koji ne prepoznaje članove istospolne zajednice kao članove obitelji. Također navode potrebu da se prilikom obuke anketara/ki, uvrsti i dio edukacije namjenjen za senzibilizaciju prema LGBT osobama.

 • Počelo suđenje za homofobni zločin iz mržnje ispred kluba "Sirup"

  Počelo suđenje za homofobni zločin iz mržnje ispred kluba "Sirup"

  Jučer je održana prva rasprava pred Općinskim kaznenim sudom u Zagrebu za slučaj zločina iz mržnje koji se dogodio u noći s 31.10 na 1.11. Oštećeni su se obratili Centru za LGBT ravnopravnost koji je osigurao pravnu i drugu pomoć. Zbog zaštite osobnog i obiteljskog života oštećenih, odvjetnica oštećenika Ana Bandalo zatražila je izuzeće javnosti. "Slučaj Sirup" pravi je test za naše institucije u procesuiranju zločina iz mržnje protiv LGBT osoba.

 • Važno je znati s kime se promovirate, kao što je javnosti važno znati s kime bankari

  Važno je znati s kime se promovirate, kao što je javnosti važno znati s kime bankari

  Centar za LGBT ravnopravnost uputio je javno pismo Erste banci povodom intervju s glumcem Ivanom Hercegom koji je zaštitno lice njihove reklamne kampanje za Erste gotovinske kredite. U intervjuu za Jutarnji list glumac među ostalim kaže: "Najvjerojatnije ne bih prihvatio ulogu antikrista ili sotone kao ni ulogu homoseksualca zbog nekih svojih osobnih stavova i uvjerenja."

 • "Počinje sustavni obračun sa diskriminacijom i nasiljem protiv LGBT osoba"

  "Počinje sustavni obračun sa diskriminacijom i nasiljem protiv LGBT osoba"

  Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava Centar za LGBT ravnopravnost izdao je priopćenje vezano uz diskriminaciju LGBT osoba u Hrvatskoj. Priopćenje donosi i inoformaciju o podnesenim udružnim tužbama protiv Vlatka Markovića, Zdravka Mamića i svećenika Franje Jurčevića za izravnu diskriminaciju temeljem spolne orijentacije odnosno za uznemiravanje.

Iz drugih medija

AEM