Članci s tagom: bosna-i-hercegovina

 • Znaj svoje susjede: Bosna i Hercegovina

  Znaj svoje susjede: Bosna i Hercegovina

  Kada danas u Ahmićima dvoje ljudi različite etničke pripadnosti sjede za istim stolom i dogovaraju se o zajedničkoj budućnosti - čudo je i veće od samih međugorskih ukazanja, mišljenje je jednog bosanskohercegovačkog hodže. Naime, u dokumentarcu Bosnia: A miracle which does not shine, prikazanog u Zagrebu na Pravnom fakultetu 23. veljače, 2012. u sklopu projekta Znaj svoje susjede, moglo se vidjeti kako se društvo ove zemlje mijenjalo nakon okončanja etničkih sukoba s početka 90-tih.

 • Žene u politici nisu privilegija, nego neophodno pravo!

  Žene u politici nisu privilegija, nego neophodno pravo!

  24. novembra 2011. godine približno 200 aktivistica iz ženskih organizacija sa područja cijele Bosne i Hercegovine, ujedinjene u Žensku Mrežu BiH, su mirnim stajanjem protestovale ispred zgrade Parlamenta BiH i iznjele svoje nezadovoljstvo zbog neformiranja državne vlasti i kontinuiranog ignorisanja Zakona o ravnopravnosti spolova od strane vladajućih političkih stranaka.

 • U Beču otvorena izložba "Zagovaram feminizam"

  U Beču otvorena izložba "Zagovaram feminizam"

  Centralna tema izložbe je feminizam kao izraz političkog i društvenog angažmana protiv svakog oblika diskriminacije. Umjetnici nisu fokusirani samo na ženske teme, nego društvene promjene, usmjerene protiv patrijarhalnog ugnjetavanja, diskriminacije manjina i nasilja. Rad Igora Grubića i Lane Čmajčanin naslovljen I begged them to kill me tematizira fenomen masovnog silovanja kao svjesno korištenu metodu ratovanja.

 • Svečano podignuta zastava za žene u BiH

  Svečano podignuta zastava za žene u BiH

  U  petak je u pet gradova BiH upriličeno je svečano podizanje zastave za sve bosanskohercegovačke žene u okviru projekta Osnaživanje uloge žena "101 razlog zašto glasati za ženu". U Sarajevu je tačno u 12:00 svečano podignuta zastava ispred Narodnog pozorišta. Osim Sarajeva, zastave će biti postavljene i u Bijeljini, Bratuncu, Livnu i Bosanskom Grahovu, saopšteno je iz Fondacije "Cure". Cilj akcije je animiranje političkih partija da na predstojećim izbornim kampanjama daju više medijskog prostora ženama, te da se pokrene svojevrsni mjesec ženskog aktivizma i promišljanja političke stvarnosti i uloge žene u BiH.

 • Domaćice više zbori i za svoje mjesto se izbori!

  Domaćice više zbori i za svoje mjesto se izbori!

  U Bosni i Hercegovini je u travnju započela s provedbom kampanja za osnaživanje uloge žena u politici pod nazivom "101 razlog zašto glasati za ženu".  Kampanja koju provodi 13 bosanskohercegovačkih udruga ima za cilj  podići nivo znanja o pitanju ženskih političkih prava, kapaciteta, mogućnosti i odgovornosti među ženama putem edukativnih treninga, te shodno tome povećati broj žena koje će izaći i glasovati na Općim izborima koji se održavaju u listopadu u Bosni i Hercegovini.

 • 101 razlog zašto glasati za žene

  101 razlog zašto glasati za žene

  Od aprila do oktobra 2010 godine, u 36 gradova i 105 mjesta -traži se odgovor na pitanje zašto glasati za ženu? 13 organizacija iz 11 gradova - traži odgovor koji će promijeniti svijest o položaju žene u BiH!
  "Za bh. ženu se kaže da je dobra majka, domaćica, supruga, zašto ne onda i dobra ministrica, direktorica banke, pa čak i predsjednica države. S obzirom na to da žene cine 52 posto biračkog tijela, možda upravo ovom kampanjom uspijemo postići osnaženje uloge žene i u politici".

 • ŽENE SILOVANE TIJEKOM SUKOBA U BiH JOŠ ČEKAJU NA PRAVDU

  "Ovaj narod zaboravi sve. Oni zaboravljaju nas žrtve. Ali ja nikada neće zaboraviti što se meni dogodilo." (...)

<< < 5 6 7 8 9

Iz drugih medija

AEM