Članci s tagom: abortus

 • Pravo na pobačaj u američkoj vojsci

  Pravo na pobačaj u američkoj vojsci

  Prevela Nada Kujundžić Zabrana pobačaja koja je trenutno na snazi u američkim vojnim objektima izravno ugrožava zdravlje i sigurnost pripadnica vojske, te je (...)

 • Pobačaj u Hrvatskoj još uvijek metoda kontracepcije

  Pobačaj u Hrvatskoj još uvijek metoda kontracepcije

  Čak 93 posto žena koje u Hrvatskoj abortiraju starije su od 20 godina, a 78 posto njih već su majke, i to najčešće u braku. Svaka četvrta trudnica iznad 35 godina abortira! Pobačaj je, slažu se stručnjaci, u Hrvatskoj još uvijek metoda kontracepcije kojoj pribjegavaju zrelije, najčešće zaposlene i udane žene, u slučaju da zatrudne s trećim djetetom koje nisu planirale. Pokazali su to podaci istraživanja "Rizični čimbenici povezani s odlukom o legalnom prekidu trudnoće u Hrvatskoj", koje su proveli stručnjaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Škole narodnog zdravlja "Dr. Andrija Štampar.

 • Imamo li najmanje pobačaja u Europi zbog mnogo ilegalnih?

  Imamo li najmanje pobačaja u Europi zbog mnogo ilegalnih?

  U velikoj Petrovoj bolnici lani je bilo samo 36 prekida trudnoće, čak petnaest manje nego, primjerice, u bolnici u Gospiću. – Imamo prostornih ograničenja, a dio liječnika pobačaje ne radi zbog prigovora savjesti, ali i edukacija i kontracepcija su sigurno učinile svoje. Kada sam 1988. počeo raditi situacija je bila prestrašna, radilo se više pobačaja nego što je bilo porođaja. No, mali broj pobačaja iz prošle i ranijih godina na razini Hrvatske može biti i u skrivenim podacima. Moguće je da se određeni broj pobačaja obavi i u privatnim ordinacijama.

 • Ženska prava nigdje nisu izborena zauvijek

  Ženska prava nigdje nisu izborena zauvijek

  Jučer objavljeni rezultati europskog istraživanja vrijednosti, koje je provedeno u više zemalja, a prvi put i u Hrvatskoj, na prvi pogled djeluju zabrinjavajuće: iako (...)

 • Djecu ne donose rode

  Djecu ne donose rode

  Prošli tjedan ulazim u ljekarnu po nešto protiv bolova i novu dozu kontracepcijskih tableta. Ispred mene u redu stoje tri zacrvenjele i pomalo nervozne djevojke od (...)

 • Irska na sudu zbog zabrane abortusa

  Irska na sudu zbog zabrane abortusa

  Prema izvještaju Udruženja za planiranje porodica (IFPA), najmanje 138 tisuća žena iz Irske je od 1980. godine otputovalo, uglavnom u Englesku, kako bi se podvrgle abortusu. U Irskoj je abortus nelegalan, sporni zakon je usvojen davne 1861. godine, a ponovo usvojen na referendumu prije 26 godina. "Pravo na život nerođenih" je inkorporirano u irski ustav.

Iz drugih medija

AEM