Sa stavom

 • Zaigrajmo: Queen's Gambit i stvarne žene koje su rušile kraljeve

  Zaigrajmo: Queen's Gambit i stvarne žene koje su rušile kraljeve

  Milijuni ljudi diljem svijeta za ove blagdane će otpakiravati isti poklon: set za igranje šaha. U doba pandemije, lockdowna i izjedajuće dosade u četiri zida – nova stara društvena igra pokazala se kao bingo. U tisućama dućana ponestalo je šahovnica iz zalihe, stranica Chess.com zabilježila (...)

 • Grozna poslovna prilika i štetnost #girlboss poruka u rukama MLM organizacija

  Grozna poslovna prilika i štetnost #girlboss poruka u rukama MLM organizacija

  Bok, imaš li par minuta vremena? Imam priliku života za tebe: možeš biti sama svoja šefica i raditi s odličnom ekipom! Više od 400 žena već se priključilo mom timu! Dio smo industrije od milijardu dolara i tražimo baš žene poput tebe! Gledaj, uspjeh će se dogoditi sigurno, s tobom ili bez (...)

 • Klasna optika bez osobne odgovornosti

  Klasna optika bez osobne odgovornosti

  U travnju 2011. imala sam 27 godina. Bila sam studentica dramaturgije na Akademiji dramske umjetnosti koja se, i samoj sebi i drugima, autala godinu-dvije prije, te sam, nakon 26 godina samovanja, prvi puta bila u ozbiljnoj vezi. Jednog popodneva moja tadašnja djevojka proslijedila mi je najavu (...)

 • Identitetske politike bez klasne optike

  Identitetske politike bez klasne optike

  "Deset godina kasnije sve mi je bilo jasnije…", pjeva Jura Stublić u starom hitu koji još ponekad možete čuti na nekoj mainstream radio stanici u taksiju ili međugradskom autobusu. Deset godina trebalo je i meni da shvatim što se zapravo dogodilo kada sam pod literarnim imenom Nora Verde (...)

 • Jučer Poljska, sutra Hrvatska?

  Jučer Poljska, sutra Hrvatska?

  Veliki prosvjedi u Poljskoj zbog gotovo potpune zabrane pobačaja kojima smo nedavno svjedočile, još jednom su nas podsjetili da je pravo žene na izbor uvijek pod napadom. Unatoč formalnoj ravnopravnosti i jednakosti na papiru, žene su i dalje daleko od pozicije u kojoj će biti tretirane kao (...)

 • Popovi, džabe ste krečili! Poljakinje će sve obojiti u crveno

  Popovi, džabe ste krečili! Poljakinje će sve obojiti u crveno

  Poljski Ustavni sud presudio je prošli tjedan da je pobačaj u slučajevima malformacija fetusa neustavan. Poljski zakon o pobačajima već je bio među najstrožima u Europi, ali ova presuda znači uvođenje gotovo potpune zabrane pobačaja. Po novome je pobačaj dopušten samo u slučajevima (...)

 • Važnost marksističko-feminističkog promišljanja socijalne reprodukcije ili ništa bez roda i rada

  Važnost marksističko-feminističkog promišljanja socijalne reprodukcije ili ništa bez roda i rada

  U knjizi " Sablasti tranzicije. Socijalna historija kapitalizma [1] " Ankica Čakardić se posvetila kompleksnom istraživanju definicije kapitalizma i njegovog nastanka, služeći se metodom socijalne filozofije, društvene teorije i povijesti.

 • Kako smo živjele i preživjele

  Kako smo živjele i preživjele

  Ovo je posljednji u seriji od šest tekstova 'Adrio bella', o zadarskoj industriji i prošlosti i sadašnjosti Tvornice za preradu i konzerviranje ribe Adria. Prvi tekst, pod nazivom 'Iza Bagatovog nebodera, kod bivšeg SAS-a', koji nudi pregled razvoja zadarske industrije i Zadra kao grada od (...)

 • Zadnju riječ imaju radnice

  Zadnju riječ imaju radnice

  Ovo je peti u seriji od šest tekstova 'Adrio bella', o zadarskoj industriji i prošlosti i sadašnjosti Tvornice za preradu i konzerviranje ribe Adria. Prvi tekst, pod nazivom 'Iza Bagatovog nebodera, kod bivšeg SAS-a', koji nudi pregled razvoja zadarske industrije i Zadra kao grada od Drugog (...)

 • Unbelievable - potpuno drugačija vrsta drame o seksualnom napadu

  Unbelievable - potpuno drugačija vrsta drame o seksualnom napadu

  Da je Netflix još jednom nadmašio očekivanja publike potvrđuje i serija Unbelievable iz 2019. godine u čijem je fokusu istraga dviju ženskih inspektorica, istraga serije seksualnih napada u više Američkih saveznih država. Serija je napravljena prema članku iz 2015. godine, dobitniku (...)

<< < 1 2 3 4 5 > >>

Iz drugih medija

AEM