Sa stavom

08.03.2015. 15:46:53 - Ana Maria Filipović Grčić

Potplaćene i diskriminirane

Osmi mart nije cvijeće i Kozmo sniženje parfema

Iskoristila bih ovaj naglašeni dan za nekoliko sitnica. U mom najširem krugu postoje djevojke koje tvrde kako su žene pogriješile kad su dobile pravo glasa i pravo na rad. Takvo što izlazi iz usta obrazovanih, ambicioznih pravnica, ekonomistkinja, profesorica - ne gine nam očito još pokoja Ruža Tomašić ili Željka Markić. Tako mlade žene, odnosno dio njih, ipak razmišlja, pokušavala sam si lagati da ih nema, ali ima. "Meni ne treba feminizam" - da nije bilo feminizma, srećo draga, niti bi se ti školovala, niti bi radila, niti bi pravo glasa imala. Kad smo već kod toga, žene pravo glasa nisu dobile nego izborile, u većini slučajeva ne zato što je patrijarhat prepoznao: "Oh, gle, divne su nam žene i ajmo nek' budu ravnopravne".

Žao mi je što je hrpa frendica trenutno dotakla kako stakleni strop (ako imaju sreće!) tako i tržište rada koje ih nije dočekalo spremno, žene koje su prve odmahivale rukama: "Joj, ti i taj feminizam". No, onda dođemo u situaciju kada nas na razgovorima za posao pitaju: "Planirate li udati i kad ćete imati djecu, koliko su vam stara djeca, oh, mala su vam djeca, često ćete izostajat s posla, žao mi je ne možemo vas primiti". E, sada odjednom stakleni strop, part time job, prekarijat, nesigurni oblici rada, jednaka plaća za jednaki rad.... Zašto? Jer smo iskusile nejednakost i ravnopravnost na vlastitim kožama. Dok smo možda tijekom studiranja odmahivale rukom i rodnu diskriminaciju shvaćale kao individualan problem, našle smo se u situaciji kada sve oko nas se hrvaju s istim ili sličnim nepravdama. A zašto? Jer nije individualno, nego je strukturno i sistemski.

Reakcije na HollaBack! Croatia incijativu i tekst Sigurnija mjesta: "Ahsad vas nećemo moć barit". Halo, maltretiranje nije barenje. Ako si pojeo, uzmi tanjur i pokupi mrvice, čašu stavi u sudoper, napravi pire, ne moraš čekati ženu da dođe s posla. Nismo se ni mi rodile s receptima i sve što znamo apsolutno je savladljivo i usvojivo i imaš internet na kojem piše voda + krumpiri = pire.

Osmi mart nije cvijeće i Kozmo sniženje parfema 40 posto, već obilježavanje dana kad su žene prosvjedovale zbog malih plaća i loših uvjeta. Što čine i dan danas. Između ostalog, da bi tebi bilo bolje. Učini i ti nešto za društvo - evoluiraj.

Tagovi: ana maria filipović grčić, dan žena, diskriminacija, diskriminacija u svijetu rada, feministkinje, feminizam, osmi mart, rodna jednakost, rodna ravnopravnost, sekszam, svijet rada, tržište rada

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (5)

Stari komentari

muško:

što mislite o o ovome članku ?
09.03.2015. 10:58
muško:
09.03.2015. 10:59
Bocko:
Da još jednom ponovimo za vas feministice 'strašnu' istinu:

Feministice se za ništa nisu IZBORILE, feministice su sve DOBILE.
Da .
Dobile.
Izlobirale.

Feminizam je od samih početaka oportunistički lobistički pokret. I to je bio cjelu svoju povijest.
A tako je i danas.
Feminizam ne poručuje ženama - "borite se i dokažite da ste jednako sposobne!"
Ne !
Feministice poručuju Manginama i Bijelim vitezovima :

"MI žene to zaslužujemo!
Dajte nam to!
Hoćemo kvote! Hoćemo iste plaće!
Ali istovremeno hoćemo povlastice, lakša radna mjesta, blaže kriterije za upis,
Zašto se ona akcija zove He For She?
Zašto On mora Njoj nešto 'omogućiti'?

Drage dame, to trubljenje da ste se same IZBORILE ima i jednu caku.
Kvaku 22.

Ako tvrdite da ste se same izborile, to povlači za sobom da ćete ta svoja prava i braniti.
Ali, vi ženske, a ne 'vaši muškarci', ne država u kojoj će se opet raznim akcijama posramljivanja gurati muškarce 'da vas jadne zaštite'.09.03.2015. 13:59
Milena:
Joojjj Bocko, hahaha.... Svašta ljudi pišu
13.03.2015. 13:23
Bocko:
Milena,
bilo bi jako dobro da umjesto kratkog ignorantskog komentara pokušaš pobiti iznesene argumente.
Eto - dokaži da nisam u pravu!
14.03.2015. 08:41

Iz drugih medija

AEM