Sa stavom

18.04.2013. 16:45:03 - Marinella Matejčić

Nasmiješi se

Kampanja za stvarnu ljepotu

Ok, Dove prodaje sapune. Da bi između tisuću proizvođača netko odlučio kupiti baš tvoj sapun, smisli priču. Prodaj priču. Ili onu kojom  osobu uvjerevaš da nije cijela osoba i dovoljno kul osobna i dovoljno __________ (umetni riječ) osoba, ili okreni na pozitivu i pokušaj sa osnaživanjem osobnog doživljaja vlastitog tijela.  

Budimo iskreni – obraćaju se ženama (stereotip). Jer žene brinu o obiteljima (stereotip opet). Jer su žene podložnije utjecaju (stereo... shvaćate). Kada uobičajenu praksu okrenete na svjetliju stranu i započnete s pričom koja počinje s: "Ti si jedinstvena. Prekrasna si. Bez obzira na naš sapun. No, s nečime se moraš oprati, pa zašto ne baš Dove" (parafraziram), otvara se niz mogućnosti.

Nakon "kampanje za stvarnu ljepotu" kada su one u "prirodnoj" veličini (jer veličina je, svi to znamo, uvijek bitna), nakon što su "ženski" časopisi bili ispunjeni "neretuširanim fotografijama stvarnih žena", projekt je nastavljen u revijalnom tonu – stručnjak je skicirao nekoliko odabranih žena prema njihovim uputama i zatim prema uputama njihovih novih prijatelja/ica. Rezultati pokazuju ono što rezultati trebaju pokazati, a to je da sami sebe smatramo manje lijepima nego što uistinu jesmo. Fizički. Kako nisu definirani parametri po kojima su one odabrane, kampanju smatram paušalnom. Da, štreberica sam.

I ljuti me što se kontinuirano govori o fizičkom izgledu. Kako te drugi doživljavaju. Ne živimo u tuđoj koži, ne odgovaramo opisu onih kojima smo dragi, ne odgovaramo opisu onih kojima nismo omiljene osobe. Nisam zadovoljna zato što se toliko naglašava koliko je nešto veliko, a ne koliko "zrači". Žene ne spominju svoje oči, govore o bradi i borama. Svaka osoba rasčlanjena na dijelove djeluje u najmanju ruku zastrašujuće (op. au. Imam visoko čelo, široke jagodice i nedovoljno malene uši, i ne, ne izgledam kao Yoda, sve skupa je ok).

Ovdje se mogu vidjeti citati koji su prikupljeni tijekom kampanje (koja traje od 2004. godine). Ljepota dolazi iznutra, bez obzira na utjecaj koji netko ima na nas, neće promijeniti način na koji vidimo sebe. Stoga, ovaj dio kampanje je promašen – "stvarne žene" sa svojim kilama i oblicima su bile simpatične, ako ništa drugo (pohvale Dove-u za projekt edukacije mladih o poremećajima prehrane!).  I ako se jako jako potrudimo pokriti oči na objektivizaciju ženskog tijela. Naučili smo, to je svuda oko nas. Zar te žene nisu umjetnice, liječnice, službenice, prodavačice, arhitektice, majke fantastične djece, profesorice itd? One su tijelo? I to tijelo koje mora biti sretno. (I koristiti Dove proizvode testirane na životinjama, npr.)

Osobno, ljude dijelim na one koji iskre i one koji ne iskre. Pravilna fizionomija ne znači i prekrasnost.

Zašto moramo biti lijepi? Zašto, na primjer, ne bi probali biti radosni. Svi skupa. Ljepota će doć naknadno. A i možda će se u blizini naći neki promatrač kojemu će naša asimetrija bit super. A možda i neće. Koga briga. Zdravi smo.

Tagovi: dove, izgled, kampanja, ljepota, marketing

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (2)

Stari komentari

kosee:
lijep komentar, posebno završetak :)
19.04.2013. 12:17
:

lijȇp prid. 〈odr. -ī, komp. ljȅpšī〉

1. a. koji pruža ugodan estetski doživljaj, koji se sviđa oku [lijep krajolik; lijep cvijet; lijepa kuća]; divan, krasan, očaravajući, opr. ružan b. čiji fizički izgled, posebno lice, odgovara određenim kriterijima ljepote [lijepa žena]
2. a. koji izaziva osjećaj divljenja ili zadovoljstva [lijepa gesta] b. koji je jako dobar, koji je zanimljiv, ugodan [lijepa utakmica; lijepo putovanje]
3. sunčan, bez oblaka (o vremenu)
4. koji je (po)velik [lijep komad mesa; lijepa svota]; znatan
5. (u raznim vezama riječi) a. koji je dobar [lijepa prilika]; povoljan b. koji je poticajan, inventivan, koji obećava [lijepa zamisao; lijepa ideja] c. koji je očit, jasno prisutan kao poželjno svojstvo, svestrano izražen [lijepa sposobnost (za što)]

Zašto želimo biti lijepi i zašto nam drugi moraju biti lijepi? Hm, valjda zato što uz tu riječ vežemo najpozitivnije stvari i predodžbe. Meni problem nije u tome što želimo biti lijepi, problem je u tome što se ljepota često shvaća jako, jako, jako usko, a tako je shvaća i ova reklama (i ovaj tekst).
S obzirom kakvih sve ima reklama za slične kompanije, ova je još valjda i dobra, ali svejedno mi je problematična najviše zato što poručuje da postoje nekakvi prirodni i objektivni parametri ljepote, a mi smo kritični (tj. kritične... ah, žene, naravno) prema sebi jer odgovaramo tim parametrima puno više nego što zapravo mislimo. Reklama zapravo poručuje ovako nešto - bore nisu lijepe, ali ti si lijepa jer nemaš toliko bora koliko misliš da imaš ili debeli ljudi nisu lijepi, ali ti si lijepa jer nisi toliko debela koliko misliš da jesi.
Uopće ne razumijem čemu ovo ''Zašto moramo biti lijepi? Ljepota će doći naknadno. A i možda će se u blizini naći neki promatrač kojemu će naša asimetrija bit super. A možda i neće''. Zašto nam bore, celulit, asimetrija itd. ne bi mogle same od sebe biti lijepe? Zašto se moramo nadati da će naići netko kome će to kao nekim čudom biti ok i koji će nam time pomoći da i same nekako živimo s tim? Doduše, razumljivo je da se Dove i slične kompanije ne slažu s time i ne ističu tako nešto u reklamama jer onda ne bi imali na čemu zarađivati, ali od teksta na Libeli ipak bih očekivala drukčije razmišljanje.
22.06.2013. 17:22

Iz drugih medija

AEM