Sa stavom

15.03.2009. 11:42:35 - Libelin blog

Mala škola seksizma

Piše Tajana Broz

 

U subotnjem Novom listu Tihomir Ponoš posvetio je kolumnu navodnoj novoj svetoj kravi hrvatske politike, a to je prema njemu ravnopravnost spolova. Toj novoj svetoj kravi pripisao je oštar napad na slobodu izražavanja i slobodu mišljenja te je predstavio kao sredstvo za diskreditiranje političkih protivnika. Naime, on navodi da su potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor, a onda i predsjednik Sabora Luka Bebić optužili Zorana Vinkovića, zastupnika SDP-a za seksizam jer joj je on rekao da je demagog i licimjer. I onda piše kako eto zbog tih novih svetih krava koje navodno ugrožavaju razne slobode se više niti jednoj ženi neće moći reći da je demagog i licimjer te da će se svaka kritička riječ prema ženi tretirati kao seksizam i kršenje ravnopravnosti spolova. Dvije su stvari potpuno pogrešne u toj kolumni.

 

Prva pogrešna stvar je da Kosorica uopće nije rekla Vinkoviću da je seksist niti da je uporabom pojmova demagog i licimjer omalovažava kao ženu. U to se možete uvjeriti ako pogledate isječak njihove rasprave na Youtube-u. Ono što Kosorica jest rekla Vinkoviću je da ona nije muškarac te da je te imenice trebao upotrijebiti u ženskom rodu, odnosno nazvati je licimjerkom i demagoginjom. Jest da je to prilično široko i slobodno tumačenje Zakona o ravnopravnosti spolova, i da bi bilo efektnije da je i izgovorila te dvije imenice u ženskom rodu (a Ponoš i zastupnice Šolić i Roksandić bi je lakše shvatili), ali činjenica ostaje da nije optužila Vinkovića za seksizam. Čak štoviše inzistirajući da je nazove licimjerkom i demagoginjom je pokazala i nešto smisla za humor i samoironiju. Što nažalost nisu pokazale zastupnice Šolić i Roksandić (minute 19:51 - 21:34) koje jesu potpuno pogrešno optužile Vinkovića. Bebić pak niti jednom riječju nije spomenuo da kažnjava Vinkovića zbog seksizma iako jest ostalo pomalo nejasno za što ga točno kažnjava.

 

Druga potpuno pogrešna stvar, a koja je proizašla iz Ponoševog pogrešnog shvaćanja Kosoričinog odgovora Vinkoviću, te neshvaćanja seksizma od strane zastupnica Šolić i Roksandić, je ideja da bi netko mogao misliti da bi svaka kritična riječ prema ženi mogla biti seksizam te da je seksizam nešto što bez problema ulazi u slobodu govora te da je sloboda govora veća od seksizma. Evo Male škole seksizma za Ponoša te za zasupnice Šolić i Roksandić. Da je Vinković rekao da je Kosorica baš kao i svaka žena licimjerna manipulatorica, to bi bio seksizam jer bi u tom slučaju atribute licimjerna i manipulatorica vezao uz spol osobe. Ovo što Vinković jest rekao nije seksizam i Kosorica to vrlo dobro zna i zato mu nije to niti spomenula. Ukazivanje na stvarni seksizam koji i bi zaslužio opomenu predsjedavajućeg nije narušavanje ničijih sloboda, nego upravo suprotno, širenje slobode u kojoj će žene, ravnopravno te bez straha od diskriminirajućeg i uvredljivog tretmana temeljenog na svom spolu, moći slobodno politički dijelovati. Jer dok god imamo seksizam u političkom, i bilo kakvom drugom govoru i djelovanju, te slobode za žene nema. Kao što govor mržnje ne može ući u slobodu govora, tako niti seksizam nema što u njoj raditi.

Tagovi: jadranka kosor, seksizam, tihomir ponoš

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM