Prozor u svijet

10.03.2018. 10:06:57 - Libela

zaštita od seksualnog i fizičkog nasilja

Pakistan prihvatio zakon o zaštiti prava transrodnih osoba

(Foto: Trans Action Pakistan/Facebook)

Pakistanski Senat 7. je ožujka jednoglasno prihvatio prijedlog zakona kojim garantira prava transrodnih osoba. Izglasavanje ovog zakona, putem kriminalizacije niza radnji kojima su transrodne osobe u Pakistanu izložene, trebalo bi umanjiti njihov nepovoljan položaj te im pružiti kvalitetnu zaštitu od seksualnog i fizičkog nasilja.

Prema navedenom zakonu, na ne primanje kandidata/kinje u određenu obrazovnu ustanovu u koju se prijavljuje isključivo zbog njezinog/njegovog rodnog identiteta, pravosudni će sustav odgovarati izricanjem novčane kazne od 300 000 pakistanskih rupija ili pak kaznom zatvora u trajanju između 6 mjeseci do dvije godine.

I razbaštinjenje osobe zbog neslaganja s njezinim rodnim opredjeljenjem rezultirat će zatvaranjem razbaštinitelja/ice, i to na nemalih 5 do 10 godina.

Za počinitelje/ice je kaznenih djela poput nanošenja tjelesnih ozljeda pak predviđena kazna do dvije godine zatvora, što dosad nije bio slučaj ukoliko je žrtva kaznenog djela bila transrodna. Nadalje, prisiljavanje transrodne osobe na prostituciju, ili pak korištenje seksualnih usluga iste, kažnjavat će se zatvorskom kaznom koja bi mogla doseći čak 25 godina.

Prisilno skidanje i silovanje također će se kažnjavati 25-godišnjom zatvorskom kaznom.

No, kako bi se osiguralo poštivanje novoizglasanog zakona i smanjila diskriminacija osoba na temelju rodnog identiteta, neke su kazne uistinu rigorozne te se, s obzirom na okolnosti počinjenih kaznenih dijela i uzimajući u obzir njihovu težinu, u nekim slučajevima čak govori i o postojanju mogućnosti smrtne kazne.

Također, ovaj zakon ne govori samo o osiguravanju zaštite temeljnih prava transrodnih osoba već govori i o inicijativama za društveni i gospodarski razvoj zajednice poput uspostave ustanova za (strukovno) obrazovanje čime bi se povećala dostupnost dosad teško dostižnom obrazovanju.

Tagovi: fizičko nasilje, seksualno nasilje, transrodne osobe, transrodnost, zakon, zaštita prava

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM