Prozor u svijet

17.05.2015. 23:27:49 (Women You Should Know)

Rock pionirka

Joan Jett dobila je zaslužno mjesto u Rock and Roll kući slavnih

U subotu, 18. travnja ove godine, Joan Jett & The Blackhearts napokon su uvedeni u Rock and Roll Hall Of Fame. Od osam legendarnih grupa i umjetnika koji će biti uvedeni ove godine, Joan Jett jedina je žena, što je vrlo dobro poznato mjesto ovoj neustrašivoj pionirki koja se izborila za sve što je postigla u svojoj karijeri koja traje preko četiri desetljeća u dominantno muškom, testosteronom natopljenom svijetu rock'n'rolla.

Pa, dok se ona priprema da dobije ovu davno zasluženu čast, prisjetimo se kakva je kulerica Joan Jett.

Ranih 70-ih, kada joj je bilo samo 15 godina, Joan je osnovala pionirsku, potpuno žensku, punk rock petorku The Runaways (Joan Jett – gitara/vokali; Sandy West – bubnjevi; Cherry Currie – glavni vokal; Jackie Fox – bas gitara i Lita Ford – gitara). Napisala je također većinu pjesama za bend, uključujući i njihov hit iz 1976. "Cherry Bomb".  Bend je snimio četiri albuma između 1976. i 1978. te su imale turneju.

Kao što je primijećeno u članku iz WYSK objavljenom u studenom 2014.: "Ponašanje njihovih poklonika ponekad se nazivalo novom beatlemanijom". Joan je nakon nekog vremena postala frontmenica Runawaysa nakon što su Cherie i Jackie napustile bend.

"Djevojke vide te definirane uloge koje bi trebale slijediti u životu, no kada sam ja bila mala, roditelji su mi rekli da mogu biti što god želim."

Kada su se Runaways potpuno raspale 1979., Joan se posvetila radu na solističkom albumu. No, kada ga je trebalo izdati, 23 različite diskografske kuće zalupile su joj vrata. Prema jednom novijem članku u Inquisitru, "Jett se sjeća da je u tim ranim danima morala braniti svoj rôd pred svima u glazbenoj industriji te, povremeno, čak i pred nekim budućim fanovima. Joan se sjeća kako je poslala četiri iste pjesme svim izdavačima kojima se obratila ("I Love Rock 'N Roll," "Crimson and Clover," "Do You Wanna Touch Me" i "Bad Reputation"), te da su je svi redom odbili.

Potpuno frustrirana, ali vođena stavom da neće odustati, preuzela je kontrolu nad vlastitom budućnosti i 1980. s producentom Kennyjem Lagunom osnovala Blackheart Records. Ovaj povijesni korak učinio je Joan Jett "prvom ženom koja je preuzela kontrolu nad nezavisnom glazbenom izdavačkom kućom". Osnovala je svoj hard-rock Blackhearts 1982., i od tada je u svojoj fantastičnoj karijeri konstantno nizala uspjehe.

Vodeći Blackhearts, Joan je imala osam platinastih i zlatnih albuma te devet hit-singlova u Top 40, uključujući "Bad Reputation", "I Love Rock 'N' Roll", "I Hate Myself For Loving You," i "Crimson and Clover." Da… upravo one pjesme koje je prethodno odbilo više od dvadeset "kratkovidnih" izdavača. Danas, tri desetljeća poslije, Joan Jett i Blackhearts još uvijek rade turneje za horde svojih vatrenih obožavatelja.

"Shvatila sam da je to bio problem društva, da se radilo o tome što je ženama dopušteno, a što nije. Dok sam bila još vrlo mlada, odlučila sam da neću slijediti ta pravila za žene."

Joanin uspjeh ne odnosi se samo na to što je legendarna frontmenica, glazbenica i autorica. Kao producentica, radila je na albumima bendova Bikini Kill, Circus Lupus i Germs. Novi bendovi neprestano potpisuju za njezin Blackheart Records, a Joan kaže: "To je mjesto na kojemu se djevojke mogu osjećati ugodno – kako u smislu radnog okruženja, tako i u smislu umjetničke razine".

Učvrstivši svoj status ikone pop kulture, Joan je glumila u filmovima i nastupala na televiziji, uključujući Light Of Day (1987), i za Tonyja nominirani broadwayski mjuzikl The Rocky Horror Show, ali i u serijama kao što je Zakon i red (Law & Order). Također, njenu glazbu možemo čuti u brojnim filmovima i TV-serijama/emisijama kao što su, da spomenemo samo neke, Kick Ass, The Runaways, Shrek, Baby Mama. Pjesma "I Hate Myself for Loving You" čak je korištena na Sunday Night Football na NBC-u.

Prije godinu dana, u travnju 2014. godine, komemorativni ulazak Nirvane u Rock and Roll Hall of Fame, preživjeli članovi benda, Dave Grohl (Foo Fighters) i Krist Novoselic, angažirali su četiri rokerice da stanu ispred benda na mjesto na kojemu je stajao Kurt Cobain. Joan Jett je započela tribute od četiri pjesme i otpjevala Nirvanin mega-hit "Smells Like Teen Spirit". Nakon Joan, nastupile su Kim Gordon iz Sonic Youth, Annie Clarc iz St. Vincent i Lorde.

Pogledajte Joan u akciji!

Pa, kako da zaokružimo priču o živućoj legendi kao što je Joan Jett, žena zavidne samosvijesti koju nikada nije bilo briga što je na lošem glasu (never gave a damn about her bad reputation)? Baš kao što piše na njezinoj Facebook stranici: "Joan Jett provela je život rušeći prepreke i izazivajući očekivanja – naposljetku, ona je žena koja je ujedno i glasnogovornica PETA-e i podržavateljica Američke vojske. Teško se borila za svoja povijesna postignuća, a ipak je ostala skromna i zahvalna."

"Imala sam blagoslovljenu karijeru", kaže. "Smatram da sam imala sreće što sam mogla raditi stvari na svoj način."

Biografski izvori: Joan Jett & The Blackhearts FacebookBiography.com

 

 Prevela i prilagodila Sanja Kovačević

Tagovi: glazba, joan jett, kuća slavnih, pop kultura, rock and roll, svijet, žene

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM