Prozor u svijet

28.07.2020. 15:41:51 - Libela/teleSUR

kriminalizacija pobačaja krši pravo žena na siguran pristup zdravstvenom sustavu

Meksiko: Vrhovni sud u Veracruzu odlučit će o legalizaciji pobačaja

(Foto: Twitter)

Prema vladinim podacima, pobačaj je treći uzrok smrti među ženama u regiji Veracruz.

Meksički Vrhovni sud sljedeći će tjedan razmotriti prijedlog zakona koji bi, ukoliko bude prihvaćen, omogućio da dobrovoljni prekid trudnoće bude priznat kao pravo.

Ako Vrhovni sud odobri prijedlog zakona, prvi put u povijesti države kriminalizacija pobačaja bit će prepoznata kao kršenje ženskih prava.

"Zabrana pobačaja diskriminacija je žena", rekao je Juan Luis Gonzalez, sudac Vrhovnog suda, koji je podnio zahtjev za razmatranjem prijedloga.

Također, "kriminalizacija pobačaja krši pravo žena na siguran pristup zdravstvenom sustavu", dodao je Gonzalez.

29. srpnja 2020. pet će sudaca raspravljati o prijedlogu zakona. Ako trojica njih odobre prijedlog, zakonodavstvu Veracruza bit će omogućeno da promijeni svoj kazneni zakon i potpuno legalizira pobačaj.

Iako se zakon trenutno odnosi samo na regiju Veracruz, mogao bi otvoriti vrata legalnom pobačaju u drugim dijelovima Meksika.

Trenutačni kazneni zakon u Meksiku utvrđuje kaznu od jedne do tri godine zatvora za sve koji pomažu ženi da prekine trudnoću.

Ako se pobačaj vrši uz ženin pristanak, kazna je između tri i šest godina zatvora. Ako ga izvodi liječnik ili kirurg, osim zatvora, zabranjuje mu se rad na dvije do pet godina.

Zakoni o pobačaju u Meksiku donose se na regionalnoj razini. U Mexico Cityju i Oaxaci pobačaj je u potpunosti legalan do 12. tjedna trudnoće. 29 preostalih regija tek treba donijeti odluku o legalizaciji pobačaja.

Tagovi: legalizacija pobačaja, meksiko, pobačaj, veracruz, zakon

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM