Prozor u svijet

28.07.2019. 18:17:12 - Libela/trust.org

Cilj je donošenje zakona o obiteljskom nasilju

Ruskinje objavljuju slike modrica na društvenim mrežama kako bi upozorile na obiteljsko nasilje

(Foto: Change.org)

Tisuće žena u Rusiji objavljuje 'selfie' na društvenim mrežama na kojima su njihova lica prekrivena lažnom krvi i modricama kako bi utjecale na odluku Vlade i prisilile je da donese zakon koji regulira obiteljsko nasilje. 

Serija slučajeva nasilja koji su se nedavno odvili diljem Rusije potaknuli su raspravu o stavovima spram obiteljskog nasilja u zemlji. Jedna od pet žena u Rusiji doživjela je nasilje od strane partnera, prema službenim podacima pa aktivisti/kinje za ljudska prava tvrde da nepostojanje adekvatnog zakona čini žene ranjivima. 

Organizatorice kampanje Alena Popova i Alexandra Mitroshina potaknule su žene diljem zemlje da pomoću šminke nacrtaju masnice i ozljede na licima te objave fotografije na društvenim mrežama uz hashtag (#) I didn't want to die (nisam željela umrijeti).

"Bila sam žrtva obiteljskog nasilja. Znam kako je to kad se bojiš vratiti kući ili ostati sama s voljenima", kazala je Marina Sabodina ispod slike na Instagramu.

Ruski zakon ne definira zasebno obiteljsko nasilje kao kazneno djelo i ne osigurava mehanizme za određivanje zabrane pristupa nasilnom partneru. Uz to, vlada je dekriminalizirala neke forme obiteljskog nasilja u 2017. godini (kao ono ne ostavlja 'ozbiljne ozljede' i kad se ne događa više od jednom godišnje), čime je smanjena zaštita žena od zlostavljanja i nasilja. 

Pobornici/e tog poteza tvrde da je on napravljen kako bi se 'zaštitilo' pravo roditelja da 'discipliniraju' svoju djecu i smanjilo se uplitanje države u 'obiteljski život'. 

Maksimalna kazna koju u Rusiji netko može dobiti jer je udario člana obitelji je novčana kazna, sve dok ne ponavljaju to djelo više od jednom godišnje. 

Kampanju za novi zakon prate i priče za koje Popova i Mitroshina tvrde da se ne bi dogodile da su postojale mjere zaštite. 

"Slučaj 'Sestre Khachaturian' uopće ne bi postojao da je država na vrijeme intervenirala i zaštitila ih", tvrdi Popova referirajući se na slučaj u kojem se sudi trima sestrama zbog ubojstva oca koji ih je zlostavljao. 

Osim priča i poticanja na objave, poziva se pratitelje/ice da potpišu peticiju kojom se zahtjeva novi zakon. Do sad je peticiju potpisalo preko 630.000 osoba. 

U anketama koje su provedene u prosincu, 55% Rusa/kinja smatra da obiteljsko nasilje treba biti kazneno djelo, a tek trećina ispitanika/ica podupire promjene zakona donesene 2017. godine. 

Ministar pravosuđa Aleksandr Konovalov u izjavi je rekao da iako ne postoji zakon koji direktno kažnjava obiteljsko nasilje, nasilna dijela se i dalje mogu kazniti kroz ostale zakone.

Ipak, početkom ovog mjeseca Europski sud za ljudska prava kazao je se Rusija ne suočava s problemom obiteljskog nasilja i da je propustila zaštiti ženu koja je napadnuta, oteta i uhođena od bivšeg partnera. 

Tagovi: dekriminalizacija, nasilje and ženama, nasilje na ženama, nasilne veze, nasilnik, obiteljsko nasilje, rusija, sud za ljudska prava, zakon

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM