Prozor u svijet

19.04.2019. 08:36:59 - Independent/Libela

rod kao prepreka u karijeri

Diplomantice očekuju 4000 funti manju plaću od muških kolega

(Foto: Pexels)

Žene koje su nedavno diplomirale očekuju da će zaraditi gotovo 4.000 funti manje nego njihovi muški kolege na svom prvom poslu, pokazalo je istraživanje.

Ranije ove godine, objavljena je analiza Kongresa trgovaca (TUC) koja je pokazala da razlika u plaćama među muškarcima i ženama u Velikoj Britaniji trenutno iznosi 17,9 posto.

Iako se borba za jednaku plaću i dalje nastavlja, nova su istraživanja pokazala da se očekivanje različite, manje plaće, kod žena može ukorijeniti i prije nego što uđu na tržište rada.

Prema istraživanju koje je provedeno na 5.058 studenata/ica koji je provela organizacija Bright Network, žene očekuju da će njihova prva plaća u prosjeku iznositi 25.900 funti.

U međuvremenu, njihovi muški vršnjaci predviđaju da će zarađivati ​​plaću od oko 29,700 funti za svoj prvi posao.

Čini se da se ova razlika u očekivanjima nastavlja i dok muškarci i žene zamišljaju kako napreduju u karijeri, pokazalo je istraživanje.

U prvih pet godina rada žene koje su nedavno diplomirale očekuju plaću od 42.400 funti.

U međuvremenu, nedavno diplomirani muškarci očekuju u prosjeku 54.200 funti u prvih pet godina.

Istraživanje, pod naslovom 'Što žele diplomanti?', utvrdilo je da se tek polovica žena osjeća sigurnima u pronalazak posla nakon diplome, u usporedbi sa 71 posto muškaraca.

Kada su ispitani o tome što smatraju najvećom preprekom u ostvarenju odabrane karijere, jedan posto ispitanica je izjavilo da je to njihov rod.

Studija je također pokazala da se plaća ne vidi kao prioritet kod većine diplomiranih studenata, s manje od pet posto da je njihova plaća važnija od postizanja optimalne ravnoteže između poslovnog i privatnog života.

"Ne možemo ignorirati činjenicu da ovo izvješće ističe oštar rodni jaz u očekivanjima po pitanju plaće. Mislim da je to posljedica već postojećih razlika u plaćama koje umanjuju ne samo očekivanja, nego i nadu za mlađu žensku generaciju." izjavio je James Uffindell, osnivač Bright Network-a

Uffindell je dodao da poslodavci moraju postati svjesniji nesrazmjera u očekivanjima po pitanju plaće, te uložiti veće napore u rješavanje "srži ovog pitanja" kako bi imali "pozitivan učinak na budućnost".

"Želimo da svi koji imaju talent i potencijal, bez obzira na rod ili podrijetlo, napreduju u visokom obrazovanju i nastave s uspješnim karijerama", kazao je Vladin glasnogovornik.

"Iako je ukupna rodna razlika u plaćama na rekordno niskoj razini, jasno je da je još mnogo toga potrebno i želimo vidjeti da poslodavci donose jasne akcijske planove koji će riješiti njihove pojedinačne nedostatke."

Tagovi: diplomantice, fakultet, razlika u plaćama, rodne razlike, zaposlenje

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM