Preko plota

14.10.2015. 14:50:16 - Libela/trafika.ba

U Sarajevu održana konferencija o osnaživanju žena kroz nogomet

Potencijal ženskog nogometa u BiH kao najbrže rastućeg sporta u svijetu

Foto: trafika.ba

Foto: trafika.ba

Jučer je u Sarajevu održana konferencija o osnaživanju žena kroz nogomet pod nazivom Football. And Everything They Wish For u organizaciji Agencije za komunikacije EBBE COMMS i FARE Networka. Na konferenciji se govorilo o problemima i pitanjima s kojima se žene u nogometu susreću, od onih institucionalnih, financijskih do drugih socioloških pitanja.

Prisutnima na konferenciji najprije se obratio direktor FARE Networka, Piare Powar, koji je rekao kako je ženski nogomet najbrže rastući sport na svijetu te da je pohvalno da se na spomenutoj konferenciji pokazao veliki interes za ovu temu u BiH. Nakon njega, riječ je preuzela šefica Ureda Vijeća Europe u BiH, Mary Ann Hennessey, te minitar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samer Rešidat.

Hennessey je govorila o spolnoj ravnopravnosti u sportu i aktivnostima Vijeća Europe u području te problematike, dok je ministar Rešidat iskazao svoju podršku ženskom nogometu u BiH i ukazao na institucionalne nedostatke kada je u pitanju izdvajanje novca za sport i kulturu.

U okviru interaktivnih panela, aktivistikinja Fondacije CURE Marija Vuletić s prisutnima je podijelila svoju priču o tome koliko je malo truda potrebno kako bi se podržale žene u nogometu i ukazala na niz predrasuda i stereotipa s kojima se nogometašice susreću.

Na drugom interaktivnom panelu, sudionici i sudionice mogli/e su čuti iskustva i priče izbornice ženske nogometne A reprezentacije BiH Samire Hurem, trenerice nogometnog kluba ISKRA iz Bugojna, Elme Basare, reprezentativki Hrvatske i Crne Gore Doris Bačić i Jasne Đoković, te direktorice UEFA Lige prvaka u BiH Kristine Šešlije. Panel, kojeg je moderirala moderirala suosnivačica Fondacije za socio-ekonomski razvoj žena i mladih 787 Dijana Duvnjak, pokrenuo je dugu diskusiju svih pristunih.

Konferencija je završena porukom da nogomet nije samo muški sport i da je podrška ženama važna iz brojnih razloga, pa i onog da nogometašice promoviraju BiH, klubove i gradove kao što to čine i nogometaši.

Tagovi: bih, nogomet, nogometašice, preko plota, sarajevo, sport, žene, ženski nogomet

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM